Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mierīgs, līdzsvarots, nekož

Rīgas rajona Garkalnes pagasta zemnieku saimniecībā Meždruvas par pozitīvas auras trūkumu sūdzēties nevar. Kur acis met, tur kāds lopiņš priekšā! Pavasara saulē spriņģo baltas kaziņas, aplokā cits citam sānus kasa desmit mazi poniji, stallī dīžājas pieci skaisti zirgi. Tiem pie kājām nobirušos graudus lasa mazas dekoratīvas vistiņas.

Zina, zirgi pāri nenodarīs. Pie pretējās sienas - ak dievs, savām acīm neticu - cauri aizgaldu redelēm galviņas ziņkārīgi izbāzis baltu kazu un kazlēnu pulks. Minu kopskaitu - piecdesmit sešdesmit? _Meždruvu_ zirgu saimniece Natālija Dreimane smej - viņa arī pati nezinot - cik, jo tagad kazlēni dzimst vai katru dienu, bet ap simtu esot noteikti! Kazas ir viņas vecāku - Liānas un Harija Apiņu - pirms piecpadsmit gadiem sāktais bizness, bet zirgi un poniji - Natālijas aizraušanās un arī darbs. Viņa ir sertificēta reitterapeite. Pirms pieciem gadiem Vaivaru rehabilitācijas centra rīkotajos kursos gūtās zināšanas Natālija praksē stiprināja pasaulē lielākajā reitterapijas centrā Jaunzēlandē. Viņa saka: «Esmu gandarīta, ka varu palīdzēt atveseļoties cilvēkiem, it īpaši bērniem.»

Bez baltiem virsvalkiem

Bilstu, ka man jau pilnīgi pietiek ar gaisotni, kas valda Meždruvās, kur pārdesmit minūšu laikā saņemu labestības un miera devu visai dienai. Tik daudz dzīvu radību apkārt. Pie kājām glaužas arī labradormeitene Soira un Siāmas kaķene Araši! Natālija stāsta, ka daudzās valstīs tieši tā ārstē pacientus, kas nevar kāpt zirgam mugurā. Viņi pavada laiku pļavā kopā ar zirgiem vai dzīvnieku novietnē, baro un glāsta labsirdīgos mīluļus, sarunājas ar viņiem un atgūst pašapziņu un stabilitātes izjūtu.

Reitterapija (no vācu val. reiten - jāt) ir ārstēšanas metode, kurā galvenais dziednieks ir zirgs un viņa ritmiskā soļošana. Ar reitterapijas palīdzību iespējams atjaunot pacienta kustības, trenēt līdzsvaru un koordināciju, mazināt muskuļu sasprindzinājumu. Būtiska nozīme ir zirga siltumam (dzīvnieka ķermeņa temperatūra ir ap 38,5 grādiem). Izjādes notiek priežu mežā vai pļavā. Tas īpaši patīk bērniem. Reitterapeits un palīgi nav tērpušies baltos virsvalkos, tāpēc mazie pacienti izjādi uztver kā rotaļu un izklaidi. Natālija atceras, ka reiz sēdusies zirga mugurā ar septiņus mēnešus veco Sabīni. Meitenīti ieaijāja zirga ritmiskā soļošana, svaigais gaiss un klusums, un pēc laika viņa saldi aizmiga. Natālija smaida: «Tas ir pat labi, jo zirga soļu ritmiskā iedarbība turpinās arī miegā. Ja slimo bērnu vecāki zinātu, cik daudzos gadījumos viņu atvasēm spēj palīdzēt reitterapija!»

Abi labi

Vaicāju - ar ko reitterapijas procesā ponijs atšķiras no zirga? Kad izvēlas vienu, kad - otru? Natālija smej: «Ne ar ko. Ja nodarbība notiek pieaugušam cilvēkam vai ja slimnieks ir bērns, kas nespēj patstāvīgi turēties dzīvnieka mugurā un kuram blakus jāsēž reitterapeitam, tad izjādē dosies zirgs. Ja bērns spēj stabili nosēdēt, tad viņam «piešķirs» poniju, kas arī ir zirgs, tikai skaustā ne augstāks par 148 cm. Jebkurā gadījumā nodarbību vada terapeits un zirgu vada viņa palīgs.» Vēl reitterapeite atklāj, ka ne katrs dzīvnieks piemērots reitterapijas nodarbībām. Zirgam jābūt mierīgam, līdzsvarotam, tādam, kas nekož, nesper, kuru nevar nobaidīt pēkšņi trokšņi un kuram ir stipra mugura un prefekta kustību amplitūda. Pacientam uz zirga jājūtas pilnīgi drošam.

Kādas slimības ārstē reitterapija? Natālija skaidro: «Šī metode nav brīnumlīdzeklis, taču laikrakstā nepietiks vietas, lai uzskaitītu visas kaites, kurās var palīdzēt reitterapija. Bērnu cerebrālā trieka, pēcinsulta stāvoklis, autisms, Dauna slimība, sirds un asinsvadu kaites, osteoporoze, artrīts, astma, Pārkinsona slimība, muskuļu distrofijas - tā ir tikai neliela daļa no slimību skaita, kas «padodas» reitterapijai. Parasti rehabilitācijas kurss ir desmit nodarbības, taču smagākos gadījumos būs nepieciešams ilgāks atveseļošanās laiks.» Pasmaidu, kad Natālija stāsta, ka ārstnieciskās izjādes palīdz arī stresa, hroniska noguruma, slikta miega un pārslodzes gadījumos. Aha, tātad arī man te kaut kas var noderēt!

Kas nepieciešams cilvēkam, kurš nolēmis lūgt zirga un reitterapeita palīdzību? Natālija saka - tikai ģimenes ārsta norīkojums un diagnozes precīzs apraksts. Pārējo - zirgu vai poniju un nepieciešamo aprīkojumu - ķiveri, vesti, seglus ar īpašiem rokturiem nodrošina Meždruvas. Par nodarbības laiku iepriekš jāvienojas pa tālruni 26527937.

Par 20 min garu ārstniecisku izjādi Meždruvās jāmaksā Ls 6.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?