Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Mikronodokļa deja uz karstas pannas

Ar pavisam negaidītu ierosinājumu saistībā ar mikrouzņēmumu nodokli pagājušajā nedēļā nāca klajā finanšu ministrs Jānis Reirs (Vienotība). Veicot grozījumu Mikrouzņēmumu nodokļa likumā (MUN), viņš aicināja ietvert jaunu normu, kas jau no nākamā gada mikrouzņēmējiem liegtu sniegt pakalpojumus juridiskajām personām.

Paredzēts, ka nākamā gada valsts budžeta projekts tiks apstiprināts nākamnedēļ, un tas nozīmē, ka jaunā iniciatīva tiktu pieņemta milzīgā steigā, bez pienācīgas izvērtēšanas. Uzņēmēju pārstāvji bezcerībā rausta plecus, norādot, ka tā turpināt vairs nedrīkst. Tiekoties ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvjiem, kuru iebildumus valdība līdz šim ignorēja, premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) beidzot izrādījusi izpratni, solot nevirzīt konkrētās izmaiņas.

Tomēr šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas dienaskārtībā šis jautājums ir iekļauts. Pēc sarunām ar deputātiem var spriest, ka, visticamāk, J. Reira ierosinājums netiks ņemts vērā.

Atbildīgās komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (Vienotība) precīzi neatbildēja, kādu fiskālo ietekmi ministra ierosinājuma īstenošana atstātu uz valsts budžetu, tomēr neslēpa pesimistiskās prognozes par konkrētā priekšlikuma nākotni. «Šim ierosinājumam nepietiks balsu. Pats es to varētu atbalstīt, bet man nepatīk tie diezgan radikālie priekšlikumi, kas ienāk pēdējā brīdī. Ir vajadzīga plašāka diskusija,» paskaidroja K. Šadurskis. Citādi deputāts idejas būtību atbalsta. «Ja mēs skatāmies uz uzņēmumiem, kas sniedz juridiskās un biznesa konsultācijas, kā arī, piemēram, grāmatvedības vai celtniecības pakalpojumus, tad tas nav īsti tas, kur būtu jādarbojas mikrouzņēmumiem. Protams, tas kropļo konkurenci, jo, esot labvēlīgā nodokļu režīmā, viņi var piedāvāt zemāku cenu,» uzsver komisijas vadītājs.

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš cer, ka deputāti noraidīs pretrunīgi vērtēto iniciatīvu. Viņš teic, ka šāda priekšlikuma ieviešana varētu palielināt ēnu ekonomiku. Patlaban valstī darbojas apmēram 41 000 mikrouzņēmumu, kuros strādā vairāk nekā 80 000 cilvēku. J. Endziņš prognozē, ka izmaiņas, ko palēnām sāk ieviest, panāks to, ka šis režīms saistošs būs vairs tikai 10% no patlaban iesaistītajiem, un, viņaprāt, tādā veidā valsts atņem platformu, uz kuras cilvēkam ir iespēja sagatavoties lielajai uzņēmējdarbībai.

Jāteic gan, ka uzņēmēju vidū vienprātības par plānotajām izmaiņām nav. Piemēram, būvniecības nozares uzņēmumi ar cerībām gaida brīdi, kad režīma prakse tiks, ja ne ierobežota, tad vismaz pienācīgi sakārtota.

Latvijas Būvinženieru savienības valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Straume brīdina, ka mikrouzņēmumu režīms pie nepareizas tā izmantošanas būvniecības nozarei var radīt ārkārtīgi lielas nepatikšanas. Sistēma joprojām ir nesakārtota. Lai uzvarētu iepirkumā, uzņēmums it kā piesaista augstas klases speciālistus, bet, tiklīdz tas uzvar, tie tiek nomainīti uz mikrouzņēmējiem, kas izmaksu ziņā ir krietni lētāk. Tas parādās arī kvalitātē. «Mikrouzņēmumi tiek izmantoti kā instrumenti pasūtījuma iegūšanai. Tā būtībā ir dempingošana,» teic M. Straume.

Latvijas Būvnieku asociācijas prezidents Normunds Grinbergs vēl norāda - būvniecības nozarē būtu jāveic regulējums, kas paredzētu, ka mikrouzņēmumi nedrīkst piedalīties otrās un trešās grupas būvju būvniecībā. Proti, tādu ēku būvniecībā, kas paredzētas lielam cilvēku skaitam un ir ar vairākiem stāviem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Bagāts, mītisks un nesodāms? II daļa

Izveidojis vispopulārāko sociālo tīklu Krievijā, kura novērtējums 2014. gadā svārstījās diapazonā viens līdz trīs miljardi dolāru, Pāvels Durovs izjuta milzīgu spiedienu no miljardieru, vals...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?