Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Milānas kartupeli joprojām mētā

Vakar komandītsabiedrība Expo 2015 presei izsūtīja relīzi, norādot, ka Valsts kontrole (VK) un Valsts ieņēmumu dienests (VID) Expo 2015 darbībā nekonstatē pārkāpumus. Pamatojoties uz to, uzņēmums uzsvēra, ka tiek celtas jaunas prasības pret Ekonomikas ministriju.

Dienai sazinoties gan ar VK, gan VID, pretī izskanēja vien mulsuma pilnas reakcijas, proti, ne vienas, ne otras iestādes preses sekretāres nesaprata, par ko ir runa. Nekāda Expo 2015 darbības izvērtēšana nemaz neesot notikusi. VK pārstāve Ilva Liepiņa-Milzarāja, papētot detalizētāk, norādīja, ka pārbaudes ir veiktas saistībā ar Ekonomikas ministrijas (EM) budžeta līdzekļu izlietošanu, gatavojoties dalībai starptautiskajā izstādē Expo Milano 2015, tomēr VK revīzijā nav vērtējusi komandītsabiedrības rīcību.

Aicināta precizēt laiku, kad veiktas pārbaudes, Expo 2015 pārstāve Dagnija Lejiņa Dienai bez kavēšanās atbild - Valsts kontrole to darījusi aprīlī, VID - jūnijā.

Iespējams, tas saistīts ar VK aprīlī veikto revīzijas pārskatu, pētot EM atbildību par nelietderīgo līdzekļu izlietojumu dalībai izstādē. Tad VK konstatēja, ka EM izšķērdējusi valsts budžeta līdzekļus 1,3 miljonu eiro apmērā. «Ekonomikas ministrija, gatavojoties dalībai starptautiskajā izstādē Expo Milano 2015, jau 2013. gadā radīja vidi valsts budžeta līdzekļu nelietderīgam izlietojumam, jo būtiski novilcināja svarīgāko aktivitāšu izpildi, nenodrošinot Latvijas paviljona būvniecībai (tajā skaitā būvniecības iepirkumam) nepieciešamo laiku,» rakstīts ziņojumā. Vēl tur minēts, ka EM noslēdza «Latvijas interesēm neatbilstošu» līgumu par paviljona tehniskā projekta izstrādi. Visas šīs epopejas dēļ tika atstādinātas vairākas Ekonomikas ministrijas amatpersonas.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) neslēpj pārsteigumu par komandītsabiedrības Expo 2015 paziņojumu. Viņa norāda, ka ne VID, ne VK pienākumos neietilpa un neietilpst pārbaudīt komandītsabiedrības. «Valsts kontrole pārbauda valsts un pašvaldību iestādes, un tā gada sākumā deva atzinumu, balstoties uz Ekonomikas ministrijas sniegto informāciju. Viņu atzinums ir korekts, un tāpēc tie cilvēki, kas strādāja pie projekta, saņēma sodu. Nesaprotu, kāpēc otra puse neuzskata, ka arī uz viņiem attiektos kādi pārmetumi,» stāsta D. Reizniece-Ozola. Arī VID pamatoti rausta plecus, jo tas pēc būtības pārbauda tikai dokumentāciju, piemēram, vai ir izrakstīti rēķini, vai par tiem ir saņemta nauda. «Viņi jau nekontrolē, vai pasūtītājs ir saņēmis vērtības. Mēs esam veikuši lielu maksājumu, un Ekonomikas ministrijas rīcībā nav nekā, kas apliecinātu, ka darbi ir izdarīti. Ir tikai tukši pieņemšanas nodošanas akti - nav nedz mākslas darbu, nedz citu vērtību, ko varētu izmantot. Tāpēc mēs arī taisījām auditu, lai precīzi izietu cauri pozīcijām, par ko ir maksāts, kuri darbi ir pabeigti, kuri ne,» skaidro ministre. Diena par EM inventarizācijā atklāto jau rakstīja maijā, minot vairākus piemērus, kur iepretim izmaksātajai naudai no komandītsabiedrības pakalpojums tā arī nebija saņemts.

Iespējams, Expo 2015 ar šo paziņojumu gatavoja augsni šīs dienas Ministru kabineta sēdei, kur tiks izskatīts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotais ziņojums par Expo Milano 2015 projekta izbeigšanas statusu. «Informatīvajā ziņojumā Ekonomikas ministrija atkārtoti turpina izplatīt sagrozītu informāciju un nepatiesus faktus. Tikmēr Valsts kontrole un Valsts ieņēmumu dienests veikuši pārbaudes saistībā ar EXPO projektu un noziedzīgus nodarījumus nav konstatējuši,» rakstīts relīzē, piebilstot, ka komandītsabiedrība ir iesniegusi jaunu prasību tiesā un kopējā zaudējumu prasības summa šobrīd sasniedzot 464 732,43 eiro.

«Diemžēl redzams, ka Ekonomikas ministrijas vadības centieni par katru cenu atrast vainīgos pat tur, kur tos nevar atrast, novērš uzmanību no patiesajiem projekta kaitniekiem un zaudējumu radītājiem,» teikts paziņojumā.

Dana Reizniece-Ozola gan negrasās sēdēt rokas klēpī salikusi un taisās celt pretprasību: «Tagad viņi izmanto taktiku - labākā aizsardzība ir uzbrukums. Viņi mēģina vilcināt laiku un aizrunāt problēmu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?