Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Mīļš svītrains smirdeklītis

Taisnību sakot, par skunksu īpaši brīdināta nebiju, tāpēc bez jebkādām bailēm paņēmu rokās baltbrūno četrus mēnešus veco skunksu puišeli Koko - dzīvnieciņu ar peles ģīmīti, kuplu brūnām un baltām svītrām izdaiļotu kažoku un lepnu asti. Skunksēns, ticiet vai ne, pieglauda deguntiņu manam vaigam, tad ērti ielocīja galviņu azotē, aizāķēdams spico purniņu aiz mana krūštura lencītes, un saldi iemiga.

Sabojāta reputācija

Koko ir viens no septiņiem pirmajiem Latvijā dzimušajiem skunksiem. Viņu vecāki Mario un Šanele pērnruden uz minizoodārzu Dobuļi Iecavas pagastā atceļoja no Eiropas, taču šo dzīvnieku dzimtene ir ASV ziemeļi un Kanāda. Skopās CV ziņas - skunksi ir 33-40 cm gari, ar melnbaltu kažoku, sver 1,5-2,5 kg. Savvaļā skunksi dzīvo septiņus gadus, nebrīvē 8-10. Brīvībā skunksi ēd kukaiņus, dažādus tārpus un ķirzakas. Lai gan skunkss ir komunikabls un ļoti draudzīgs dzīvnieciņš ar amizantām manierēm, tam ir stipri pabojāta reputācija, jo briesmu gadījumos, kad skunksu pārņem stress, viņš paceļ asti un, piecirtis pie zemes kāju, raida pret ienaidnieku smārdu. Izsmidzinātais šķidrums ir tik smirdīgs, ka jebkura dzīva radība mūk, atpakaļ neskatoties.

Šo informāciju uzzinu no Dobuļu saimniekiem Agitas un Vara Ķelpēm brīdī, kad Koko saldi aizsnaudies manā azotē. Manī ierunājas sīkas bailītes - ja nu Koko sadomā mani izšimpēt? Nedēļām ilgi nevarēšu atmazgāties! Agita un Varis smej - Koko vairs nevienu nevar apdraudēt, jo viņš ir kastrēts. Divu mēnešu vecumā nebrīvē dzīvojošiem skunksu vīriešu kārtas pārstāvjiem izoperē abus smirdīgo šķidrumu ražojošos dziedzerus, kas atrodas zem astes, un dzīvnieciņš pārvēršas par īstu mīļumiņu.

Dobuļos pašlaik dzīvo pieci skunksi - vaislas pāris Mario un Šanele un viņu bērni - dēliņš Koko ar divām māsiņām. Mario un Šaneles meitiņas «izliktas pārdošanai», bet Koko paliks Dobuļos. Viņš kļuvis par Ķelpju ģimenes mīluli. Cik šajos laikos maksā tik eksotiska prece? Izrādās, Krievijā, kur skunksi esot mājdzīvnieku popularitātes topa augšgalā, viens tāds sirdsprieks maksā ap tūkstoti eiro. Latvijā atkarībā no dzīvnieka rakstura un krāsojuma no 500-800 eiro. Ko nozīmē - dzīvnieka raksturs? Ķelpes neslēpj, ka skunksu meitenes ir tramīgākas nekā puiši, brūnās krāsas dzīvnieciņi ir mierīgāki, melnie - agresīvāki, bet nebrīvē mēdzot dzimt arī pilnīgi balti dzīvnieciņi. Vai skunkss var iekost? Varis smej - un kā vēl! Nekastrēts skunkss var būt gana ļaunprātīgs! Mario sniedza Varim pirmo mācībstundu, rēta uz pirksta palikusi uz visiem laikiem. Taču tagad abu attiecības ir stabilizējušās. Ar mīlestību pat dzelzi var iztaisnot. Varis cienā Mario ar vīnogām - tuklais skunkss cienīgi lasa no ķekara ogu pēc ogas, bet Šanele par cienastu neizrāda interesi. Ieritinājusies būra stūrī. Varis stāsta, ka sala mēnešos skunksi pat trīs četras dienas neizlienot no migas, un ēšana tiem nemaz nav prātā.

Biedē ar dārzeņu diētu

Ar ko skunkss atšķiras no šolaik populārā mājdzīvnieka fretkas? Agita smej - salīdzināt nevar! Fretka ir kā dzīvsudrabs - enerģiska, ziņkārīga un šiverīga, bet skunkss ir mierīgs, flegmatisks un draudzīgs radījums, kas neko negrauž, tāpēc viņš patiks mierīgiem cilvēkiem. Protams, kā jebkurš mājdzīvnieks, arī skunkss ir jāaudzina, ar viņu jāsarunājas, četrkājainais ģimenes loceklis tāpat kā kaķis un suns, laiku pa laikam jāsamīļo. Varis stāsta: «No rīta ēdam brokastis, Koko arī. Viņam garšo siers, rieksti, sausā suņu barība, biezpiens, vīnogas un persiki, bet īpašs gardums ir arbūzs.»

Skunksi ir nakts dzīvnieki. Vai saimniekiem naktī nav jāliek klapes uz ausīm, lai netiktu traucēts miegs? Varis skaidro - ja ar skunksu kārtīgi padarbojas dienā, naktī viņš guļ kā nopļauts. Un kā ar tualeti? Agita stāsta: «Skunkss ir ļoti tīrīgs, visas darīšanas viņš nokārto būrīša vienā kaktā. Dzīvnieciņam patīk, ka viņu ķemmē, skunksi neiebilst arī pret mazgāšanos. »

Liels pluss skunksam ir labā veselība. Viņu apdraud tikai aptaukošanās. Arī Koko tētiņš Mario ir īsts resnulis. Varis piedraud Mario, ka sēdināšot viņu uz augļu diētas. Man šķiet, ka Mario saprata.Viņš piecirta kāju pie zemes un pacēla kuplo asti. Mēs atlecām no būra, jo Varis bija pastāstījis, ka nekastrēta skunksa smirdīgais šāviens sasniedz mērķi pat trīs metru attālumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?