Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ministra atzīšanās apstulbina

Ziņa par ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (V) netradicionālo orientāciju plaši izskanējusi arī starptautiskos medijos. Reakcija sekoja nekavējoties - uzreiz pēc tam, kad viņš ceturtdienas vakarā par to bija paziņojis savā Twitter kontā. Eiropas mediji paziņojumu dēvē par drosmīgu soli. Ministra rīcība tiek vērtēta arī kontekstā ar faktu, ka nākamgad Latvija uz pusgadu kļūs par Eiropas Savienības prezidējošo valsti, un tas dos augsta līmeņa platformu, lai vairotu toleranci pret viendzimuma attiecībām.

Paralēli ASV laikrakstam The Washington Post ministra paziņojums guvis ievērību arī ietekmīgajā izdevumā The Guardian. Medijs izceļ, ka E. Rinkēvičs ir «kļuvis par pirmo augsta ranga politiķi Baltijas valstīs, kurš publiski atzinis, ka ir gejs». Izdevums raksta, ka E. Rinkēviča seksuālā orientācija bija sačukstēšanās iemels vēl priekšvēlēšanu laikā. Pēc pozitīvās publikācijas sociālajos tīklos parādījās pāris komentāru, kas vairāk izcēla izdevuma neslēpto attieksmi - «Jauki, ka par tevi iestājas tāds izdevums kā The Guardian,» nedaudz ironiski rakstu pieteica kāds tvitera lietotājs.

Lielu uzmanību notikušajam pievērsuši arī spāņu, itāļu un franču valodā rakstošie mediji. Parismatch.com, pamatojoties uz šiem izteikumiem, publicējis vēl citas ietekmīgu politiķu atzīšanās. To vidū ir Beļģijas premjerministrs Elio Di Rupo, Islandes premjere Johanna Sigurdardotira, kura pirms pāris gadiem salaulājās ar savu ilggadējo draudzeni. Viņu vidū ir arī Luksemburgas premjers Ksavjē Betels. Portāls nosauc arī vairākus ministrus Francijā, kas savu homoseksualitāti nekad nav slēpuši. Netrūkst arī ironijas, piemēram, itāļi sociālajos medijos pauž apmulsumu - daudzi, kas tā slavē E. Rinkēviča atzīšanos, nemaz nezina, no kuras valsts viņš ir.

Tajā pašā laikā krievu valodā rakstošajos medijos jūtams nedaudz cits noskaņojums - paziņojums pasniegts neitrāli, tiesa gan netiek aizmirsts arī pieminēt tos daudzos māksliniekus no Krievijas, kurus E. Rinkēvičs iekļāvis melnajā sarakstā.

Pateicības vārdu un kritikas gūzmā, kas radījusi gluži tikpat lielu vētru kā praida pasākumi, neskaidrs paliek tikai viens jautājums - kāpēc ministrs ar šādu paziņojumu nācis klajā tieši tagad - neilgi pēc vēlēšanām. Dienai ministrs konkrētu atbildi nesniedz. «Tas brieda jau labu laiku, parāva vakar,» piektdien atklāja E. Rinkēvičs, piebilstot, ka «tas nemaz nav tik viegli.» Izskanējušās spekulācijas par tēmu viņš pilnībā noraidīja. Ārlietu ministrs ir runājis ar deputāti Ilzi Viņķeli (V) par partnerattiecību likumu, ka nepieciešams regulējums; tas gan neattiecas tikai uz viendzimuma pāriem, bet arī uz nereģistrētām laulībām starp vīrieti un sievieti.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA), cenšoties dzēst liesmas, aģentūrai LETA norādīja, ka viņa vadītās ministrijas dienaskārtībā jautājuma par viendzimuma partnerattiecību reģistrāciju nebūs.

Viedokli par E. Rinkēviča atzīšanos publiski paspējuši izteikt teju visi politiskās vides analītiķi. Daļa no viņiem pieļauj, ka E. Rinkēviča panākumi vēlēšanās būtu krietni vājāki, ja atzīšanās notiktu pirms 4. oktobra. Citi nebīstas norādīt, ka tā ir ļoti labi pārdomāta PR akcija, lai novērstu sabiedrības uzmanību no bankas Citadele pārdošanas. Tajā pašā laikā paziņojums diez vai ietekmēs Latvijas attiecības ar citām valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?