Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ministre: vecāku atbildība jāpastiprina

Iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL) pauž atbalstu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas iniciatīvai noteikt vecāku atbildību un sodus situācijās, kad bērnam ir vairāk par septiņiem gadiem un vecāku prombūtne rada draudus bērna veselībai un dzīvībai. Līdzšinējais regulējums noteic, ka slieksnis ir septiņu gadu vecums, vēlāk var kaut vai viens pats jūrā peldēties, kā tas notika pirmdien Kolkā, kad deviņus gadus vecu puisīti uz peldmatrača vējš iepūta jūrā un viņu nācās glābt no nelaimes, jo vecvecāki bija ļāvuši viņam vienam peldēties.

«Es kā mamma, kurai ir deviņus gadus vecs dēls un vienpadsmit gadu veca meita, uzskatu - jo ilgāk bērnu vecāki pieskata, jo labāk. Līdz šim meitai vienmēr esmu teikusi, ka līdz 12 gadu vecumam viņu vienu, bez pieskatīšanas es neatstāšu,» Dienai saka ministre. Viņa domā, ka diskusijas sabiedrībā varētu radīt jautājums, līdz cik gadiem tad vecākiem uzmanīt savus bērnus. Viņasprāt, pieturas punkts varētu būt 14 gadu, jo šai vecumā jau bērnam var iestāties kriminālatbildība, tātad pašreizējais likums paredz, ka šai vecumā pusaudzim jāsāk atbildēt par savu rīcību likuma priekšā.

Majoru glābšanas stacijas vecākais glābējs Sandis Žogota Dienai stāsta, ka gadījumu, kad vecāki pamet savu bērnu bez uzraudzības pludmalē, esot daudz. «Piemēram, pie mums pienāk sieviete un teic, ka bērns pazudis. Mēs viņu atrodam 12 kilometru attālajā Lielupē. Jāvaicā, cik stundu viņa nav likusies ne zinis par bērnu?» retoriski vaicā glābējs. «Šāds likums, kas ļautu sodīt vecākus par bērnu nepieskatīšanu pludmalēs, būtu zelta vērts,» domā S. Žogota. Netrūkst arī bērnu, kas spēlējas majoru pludmales rotaļlaukumos un acīmredzami netiek pieskatīti: «Mēs jau laikus redzam, ka bērns lien ūdenī, savukārt vecāki vai nu aizmiguši, vai aizpļāpājušies, tos brīdinām jau iepriekš.» Nereti glābējiem uznāk dusmas par vecāku bezatbildību. «Reizēm man gribas viņiem, kā saka, uzšaut,» atzīstas puisis.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Ainars Pencis uzskata, ka atbildība par bērnu jāparedz tai personai, kuras uzraudzībā attiecīgajā brīdī ir bērns. «Tas var būt radinieks, kaimiņš vai skolotājs. Taču vienu atstāt nedrīkst,» spriež A. Pencis. Tāpat kā L. Mūrniece, arī VUGD priekšnieks uzskata, ka vecuma slieksnis pieaugušo atbildībai pār bērnu varētu būt 14 gadu. «Es jau saprotu arī vecākus, viņi droši vien raujas melnās miesās, lai nopelnītu iztiku, un bērnus uztic vecvecākiem, lai pieskata, tomēr uzraugiem jāsaprot, cik nopietna patiesībā ir viņu atbildība,» domā amatpersona.

Diena jau vēstīja, ka Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija mēneša laikā sola rosināt grozījumus Administratīvo pārkāpumu kodeksā par vecāku atbildības palielināšanu, ja bērns ir vecāks par septiņiem gadiem un bez uzraudzības pamests veselību un dzīvību apdraudošā situācijā. Labklājības ministrija, kurai šo ierosmi vajadzētu virzīt Saeimā, sola karstas debates.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?