Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ministriem būs jāstrādā kopā

«Būs jāstrādā! Tā ir pirmā ziņa,» jaunās valdības pirmajā sēdē pēc tās apstiprināšanas sacīja premjers Māris Kučinskis (ZZS). Viņš neskaitāmas reizes ceturtdien atkārtoja, ka būs jāstrādā komandā, un tā būšot principiāli jauna pieeja. Tas neesot pārmetums aizejošajai Laimdotas Straujumas (Vienotība) valdībai, jo aizsākumi šai parādībai, kad koalīcijas partijas sadalīja un izolēja ministrijas citu no citas, meklējami senākā pagātnē vairāk nekā pirms desmit gadiem.

«Līdz ar to valdības kopējie mērķi palika nesasniedzami. Augstākais punkts šajā feodālajā modelī bija aicinājums partijām pamodināt savos ministros zvērus, kas cīnītos par budžetu,» uzrunājot Saeimu pirms uzticības balsojuma, sacīja M. Kučinskis. Tiem, kuri tolaik nesekoja līdzi politikai, var atgādināt, ka doma atmodināt ministros zvērus izskanēja Jaunā laika līdera Einara Repšes valdībā. «Valdībai jābūt komandai, kas strādā visas sabiedrības, nevis dažādu politiskajai elitei vairāk vai mazāk pietuvinātu interešu grupu labā,» ir apņēmies jaunais premjers. Viņaprāt, apkarojot citam citu, politiskie spēki zaudē savu jaudu un vairo vēlētāju nihilismu attieksmē pret partijām. Jau līdz uzticības balsojumam M. Kučinskis bija ticies gandrīz ar visiem ministru amata kandidātiem. Par valdību nobalsoja 60 koalīcijas deputātu, pret - 32 opozīcijas pārstāvji. Viens koalīcijas politiķis sēdē nepiedalījās.

Prezidenta videosveiciens

Dienu pirms valdības apstiprināšanas M. Kučinskis stundu bija pavadījis pie Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa, kurš turpina ārstēties un jauno valdību sveica videouzrunā. «Mūsu tautai ir vajadzīga spēcīga un izlēmīga valdība. Es ticu, ka jūs esat politikā, jo mīlat mūsu valsti,» sacīja R. Vējonis. Pirmā valdības sēde atšķīrās ar to, ka prezidents neatklāja to klātienē, tāpēc sēdē piedalījās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), kura daļēji pilda prezidenta pienākumus. Arī viņa uzrunāja jaunos ministrus.

Pirms šī svinīgā notikuma aizejošā premjere L. Straujuma nodeva amata pienākumus M. Kučinskim. Abas amatpersonas apmainījās abpusējiem sirsnības apliecinājumiem. Aģentūra LETA ziņo, ka L. Straujuma gan vieglas dienas jaunajā amatā savam pēctecim nav solījusi, jo atpūsties nebūs laika, - viņa novēlējusi naktī piecas stundas miega, kā arī drosmi pieņemt lēmumus, kurus dažkārt grūti saskaņot starp koalīcijas partneriem. Vienlaikus viņa paudusi pārliecību, ka premjeram drosmes netrūks. M. Kučinskis pateicās L. Straujumai Saeimas sēdē, kurā sacīja: «Parasti Latvijas politikā nav bijusi tradīcija pateikties aizejošajai valdībai, bet es šobrīd godīgi gribu pateikt paldies Laimdotai Straujumai. Paldies par viņas drosmi, gatavību uzņemties atbildību! Paldies par cilvēcību un pienākuma apziņu! No viņas var mācīties.»

Piedod cilvēcības dēļ

Vienas dienas laikā M. Kučinskis piedzīvojis būtiskas pārmaiņas. Viņam jāsāk atradināties arī no automašīnas vadīšanas ikdienā un aprast ar apsardzes klātbūtni. Taču vēl no rīta viņš veda dēlu uz skolu, un ceļā nācās mierināt atvasi, jo tajā brīdī Latvijas Radio intervēja opozīcijas deputātu Mārtiņu Bondaru (LRA), kurš bija apkopojis visu slikto, ko par topošo premjeru zināja pateikt. Vēlāk M. Bondars to pašu atkārtoja arī Saeimas tribīnē, aizrunājoties līdz tam, ka «politiskajā kapsētā ir sākusies rosība». Taču ne visiem opozīcijas deputātiem bija šāda attieksme.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (Saskaņa) ar M. Kučinski ir strādājis kopā komisijā un viņu augstu vērtējot kā kolēģi. Cita lieta, ka opozīcijai neesot ticības, vai viņš patiešām spēs izveidot komandu, kā arī labu sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām un opozīciju. «Ja viņam tas izdosies, tad atbalsts valdībai var būt arī plašāks,» pieļāva S. Dolgopolovs. Nellija Kleinberga (LRA) valdības deklarācijā pamanījusi vairākas cerīgas apņemšanās, piemēram, vēlmi dot pašvaldībām lielākas iespējas, lai radītu savā teritorijā uzņēmējiem labvēlīgu vidi. Taču arī viņu sarūgtinājusi koalīcijas augstprātīgā attieksme pret opozīciju, ar to pat neparunājoties.

«Cieņā un godā ir ikviens deputāts, bet tikai katra paša ziņā ir, kādu ceļu viņš izvēlas,» sēdē sacīja Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš uzsvēra kādu būtisku premjera īpašību - cilvēcību -, kuras dēļ esot cerība, ka viņš būs atvērts gan koalīcijai, gan opozīcijai un nebūs augstprātīgs. Jāteic, ka premjers ir iemantojis arī žurnālistu labvēlīgu attieksmi un viņi jaunajam valdības vadītājam pagaidām ir gatavi piedot to, ko citam nepiedotu. Piemēram, preses konferencē M. Kučinskis bija aizmirsis jaunās padomnieces vārdu un īsti precīzi nevarēja arī pateikt, kā sauc preses sekretāru. Premjera biroju vadīs Māris Krastiņš, ar kuru kopā M. Kučinskis bija Tautas partijā, tolaik M. Krastiņš vadīja arī Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju. Par preses sekretāru ir aicināts Andrejs Vaivars, kurš ir strādājis ziņu aģentūrā BNS un laikrakstā Dienas Bizness.

Nebija starp zvaigznēm

Vēl pērnajā rudenī, kad Diena lūdza M. Kučinski komentēt kādu politisko aktualitāti, viņš atrunājās, ka ZZS ir citi līderi, kas par to izsakās. Viņš labprātāk runātu par savas kompetences jautājumiem, kas izriet no viņa līdz šim vadītās Ilgtspējīgas attīstības komisijas darba kārtības. Pēc valdības apstiprināšanas preses konferencē kāds ārvalstu žurnālists interesējās, kāpēc jaunais premjers sevi nav uzskatījis par politisko līderi, uz to M. Kučinskis atbildēja: «Es līdz šim nefigurēju starp zvaigznēm. Man nekas nav bijis par katru cenu vajadzīgs. Taču tagad sapratu, ka es to varu.»

Premjera amatu viņš neuztver kā nokļūšanu kādā augstā postenī, bet tikai kā jaunu darbu. «No manis ir arī ļoti grūti izspiest solījumus, taču - ja izdodas, tad es tos arī pildu,» preses konferencē atzina premjers. Viņš solīja «iesaldēt» jebkādas izmaiņas nodokļu sistēmā, kamēr tajā nav veikta inventarizācija. Jau nākamajā nedēļā M. Kučinskim jādodas uz Briseli un jāpiedalās Eiropadomes sanāksmē, kurā ir tikai valstu un valdību līderi. Pirms tam M. Kučinskis iecerējis ar katru ministru pārrunāt pirmos darbus un dot viņiem uzdevumus. Preses konferencē, atbildot žurnālistiem, premjers arī apstiprināja - viņš ir saņēmis informāciju, ka būs iespēja saņemt pielaidi valsts noslēpumam, kāda reiz jau politiķim ir bijusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?