Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ministrus aicina 16. martā gājienā tomēr neiet

Valdības vadītāja Laimdota Straujuma (Vienotība) pēc koalīcijas partiju sēdes pirmdien atzina, ka ministriem nevajadzētu piedalīties leģionāru piemiņas dienas gājienā 16. martā. Premjeres un arī iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (RP) sacītajā varēja saklausīt aicinājumu palūkoties uz šo datumu kontekstā ar situāciju Ukrainā un atcerēties, ka arī sabiedrotie ASV un Eiropas Savienībā raudzīsies, kā Latvijas valdība spēs nodrošināt stabilitāti šajā dienā. Premjere arī atgādināja par starptautisko palīdzību, ko Baltijas gaisa spēki jau saņēmuši.

Nacionālo apvienību Visu Latvijai!-TB/LNNK valdībā pārstāv trīs ministri - kultūras ministre Dace Melbārde, tieslietu ministre Baiba Broka, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis, kurš katru gadu ir piedalījies leģionāru piemiņas dienas pasākumos un jau paziņojis, ka to darīs arī šogad. Tieši viņam pievērsta pastiprināta uzmanība, taču līdz piektdienai E. Cilinskis nolēmis no komentāriem atturēties. Valdībā viņš ir pirmo reizi, un šī arī varētu būt pirmā reize kopš neatminamiem laikiem, kad kāds ministrs piedalās gājienā 16. martā. Tiesa, dalība karavīru piemiņas dienas pasākumos var būt dažāda. Pirms diviem gadiem, kad E. Cilinskis bija NA Saeimas frakcijas vadītājs, viņš svarīgas konferences dēļ gājienā nepiedalījās, bet pie Brīvības pieminekļa devās individuāli, kopā ar kolēģiem aizbraucot arī brīvības cīnītājus godināt atceres brīdī Lestenes Brāļu kapos.

Uz Lesteni togad devās arī toreizējais tieslietu ministrs, NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, kuram tagad esot grūti izprast brīdinājumus viņa kolēģiem valdībā - demisijas pieprasīšana būtu jāuztver arī «kā necieņas izrādīšana karavīriem». G. Bērziņš arī neesot dzirdējis pārmetumus E. Cilinskim kā ministram, kuram veltītas drīzāk pozitīvas atsauksmes. Tas, ka jaunais ministrs ir konstatējis pārkāpumus iepriekšējās vadības darbā un uzsācis aktīvi strādāt, varētu kādam nepatikt, pieļauj G. Bērziņš.

Jau pagājušajā ceturtdienā Saeimas sēdē apvienības deputāts Jānis Dombrava debatēs par Saeimas lēmumu, kurā nosodīta Krievijas agresija Ukrainā, sacīja: «Ja mūsu nacionālo karavīru godināšanas dēļ partneri ir gatavi atstādināt profesionālu ministru, kurš ir palīdzējis atjaunot Latvijas neatkarību, tad Krievija jau ir guvusi nozīmīgu uzvaru pār Latviju.» NA frakcijas vadītāja Raivja Dzintara sacītais pirmdien pēc koalīcijas sēdes liecināja, ka no savas nostājas apvienība neatkāpjas - tā ir katra deputāta brīva izvēle, kā «16. martā godināt latviešu karavīrus, un politiskus lēmumus mēs nepieņemsim - karavīru piemiņa ir augstāka vērtība nekā amats». R. Dzintars uzskata, ka apvienības politiķu klātbūtne šajos pasākumos drīzāk var būt garantija, lai tos nevarētu izmantot ar mērķi diskreditēt valsti.

Premjere L. Straujuma vēl nav pateikusi, kāda būs viņas attieksme pret ministriem, kas dosies 16. marta gājienā. Taču otrdien valdības sēdes darba kārtībā ir jautājums par drošības un stabilitātes nodrošināšanu šajā dienā, kur slēgtajā daļā paredzēts uzklausīt atbildīgo iestāžu ziņojumus. To, ka iekšlietu sistēma gatavojas strādāt pastiprinātā režīmā, žurnālistiem apstiprināja arī iekšlietu ministrs R. Kozlovskis, kurš uzsvēra, ka neesot pamata radīt paniku.

Latviešu leģionāru piemiņas dienu 16. martā iedibināja trimdā izveidotā organizācija Daugavas vanagi, un tas notika 1952. gadā, par atskaites punktu izraugoties latviešu divīziju cīņu pret Sarkano armiju pie Veļikajas 1944. gada martā. Dienas arhīvs liecina, ka pirms diviem gadiem NA valdē pēc E. Cilinska un Imanta Parādnieka iniciatīvas notika diskusija par iespēju uzsvaru pārlikt no 16. uz 17. martu - tā ir diena, kurā 1944. gadā Konstantīna Čakstes vadītā pretošanās kustība Latvijas Centrālā padome, kas cīnījās pret abām okupācijas varām, sagatavoja pazīstamu politiķu un inteliģences pārstāvju parakstītu memorandu, aicinot atjaunot Latvijas faktisko suverenitāti. Daļa apvienības biedru toreiz uzskatīja, ka, atzīmējot šo dienu, būtu iespēja plašākā kontekstā godināt brīvības cīnītājus, kas karoja pret abām okupācijas varām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?