Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Mobings jau bērnudārzā

Bērnudārzs visbiežāk ir tā vieta, kur pirmo reizi bērns nonāk lielākā grupā, līdz ar to var rasties nesaskaņas ar citiem. Lai gan parasti par mobingu vienaudžu vidū runā skolās un pusaudžu vecumā, tomēr tā pazīmes parādās arī pirmskolas vecuma bērniem. Līdz ar to speciālisti uzskata, ka jau dārziņā ir jāpievērš uzmanība nesaskaņu risināšanai. Tomēr ir gadījumi, kad audzinātājiem trūkst zināšanu, kā šādās situācijās rīkoties un pamanīt mobinga riskus.

Nedod roku

Ierasta situācija bērnudārzos ir sadošanās rokās, piemēram, ejot pastaigāties vai pusdienās, tomēr grupiņās ir arī tādi bērni, kuriem neviens negrib dot roku. Rezultātā bērns jūtas atstumts. Tāpat ir bērni, kurus apceļ sociālu iemeslu dēļ, piemēram, bērna drēbes ož pēc dūmiem, jo mājās ir malkas apkure. Gadās arī situācijas, kad grupiņā ir kāds agresīvs bērns, kurš meklē kādu vājāku, kam ņemt nost mantas, ķircināt un fiziski aizskart. Šādi izpaužas mobings jau pirmskolas vecumā, Dienai stāsta Ikšķiles bērnudārza Urdaviņa audzinātāja Irēna Frīdberga. Viņa ir viena no audzinātājām, kas atzīst, ka skolotājiem dažreiz trūkst zināšanu, lai laikus atpazītu šos riskus. Arī Latvijas Privāto pirmskolu biedrības valdes priekšsēdētāja Daina Kājiņa Dienai pastāstīja, ka ir saskārusies ar gadījumiem, kad audzinātāja nav pamanījusi, kas notiek grupiņā. Tā, piemēram, kādai no viņas paziņām bērnam dārziņā cits bērns nemitīgi draudējis. Šī bērna tēvs ir bijis policists, līdz ar to viņš ikreiz, kad vēlējies kaut ko panākt, sacījis, ka atnāks viņa tētis un ieliks otru cietumā. Rezultātā paziņu puika kļuvis agresīvāks un sācis draudēt arī saviem vecākiem ar ielikšanu cietumā. Tikai pēc laika atklājies agresivitātes iemesls.

Speciāla programma

Lai bērnudārzā audzinātāji spētu pamanīt šādus gadījumus un zinātu, kā rīkoties, nodibinājums Centrs Dardedze uzsācis darbu pie speciālas programmas izstrādes mobinga risku mazināšanai bērnudārzos. Dardedzes projektu vadītāja Zaiga Lasmane Dienai pastāstīja, ka pirmskolas vecuma bērni kā mērķauditorija izvēlēti tieši tāpēc, ka bērnudārzs ir pirmā vieta, kur bērns nonāk lielā grupā. Bērniem pirmo reizi jāmācās funkcionēt grupā, atrast savu vietu, jāmācās izdzīvot un draudzēties. Līdz ar to var rasties gadījumi, kad bērnu izstumj, neļauj rotaļāties kopā ar citiem, un šāda ilgstoša emocionālā vardarbība var radīt sekas, piemēram, agresīvu uzvedību vai noslēgšanos sevī. Lai gan nav zināms, cik bieži šādi gadījumi pirmskolas izglītības iestādēs ir sastopami, tomēr Dardedzes pieredze liecina, ka tie parādās aizvien jaunākās grupiņās.

Centra mērķis ir audzinātājiem palīdzēt, lai grupiņās veidotu draudzīgu vidi un novērstu mobinga iespējamību. Sadarbībā ar citu valstu pārstāvjiem līdz nākamā gada decembrim plānots izveidot speciālu programmu pirmskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Tās izveidē piedalīsies arī bērnu vecāki un audzinātāji, piemēram, novērojot situāciju savā iestādē, bērnu laukumos, izstrādājot priekšlikumus un pārbaudot programmu reālās situācijās. Tomēr tas, vai programma veiksmīgi tiks ieviesta, būs atkarīgs no pašiem audzinātājiem un viņu vēlmes risināt nepatīkamās situācijas.

Citi risinājumi

Rīgas 11. pirmskolas izglītības iestādes vadītāja Ingūna Vaska Dienai pastāstīja, ka audzinātājiem ir pietiekamas zināšanas, lai spētu atpazīt mobinga situācijas, tomēr atsevišķos gadījumos lietderīgāk ir piesaistīt speciālistus, piemēram, psihologu. Pēc viņas domām, šādam speciālistam vajadzētu būt katrā izglītības iestādē. Savukārt D. Kājiņa norādīja, ka mobingu būtu vieglāk pamanīt, ja bērnudārzos būtu mazākas grupiņas. Viņa gan šādas programmas izstrādi vērtē atzinīgi.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) redzeslokā gadījumi par mobingu pirmskolas izglītības iestādēs neesot nonākuši, tomēr VBTAI priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa pieļauj, ka šāda problēma ir aktuāla arī šajā vecumā. Viņa Dienai pastāstīja, ka inspekcija vairāk ir saņēmusi sūdzības no vecākiem par konkrētiem vardarbības gadījumiem iestādēs, piemēram, grupiņā ir kāds agresīvs bērns, kurš sit citiem, spārdās, spļauj un izturas aizvainojoši. Tāpat sūdzības tiek saņemtas arī par bērnudārzu audzinātājām, kuras kliedz vai atstāj bērnus novārtā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?