Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Mode mainās, piesārņojums pieaug

Tikko kā aizvadīta Rīgas Modes nedēļa, kas rudens miglā mūs kārdināja jau ar nākamās vasaras krāsām un gaisīgumu, veikalu plaukti pilni ar rudens tērpiem, bet piesardzīgos šopingotājus šur tur vilina ar starpsezonu atlaidēm... Katra sezona nāk ar jaunām apģērbu kolekcijām, un tas nebūt nenozīmē, ka vecās jau esam paguvuši novalkāt.

Un tā - no sezonas sezonā. Aug piedāvājums, aug atkritumu kalni vienlaikus ar modes industrijas kaitīgo ietekmi uz ekosistēmām gaisā, ūdenī un uz zemes. ASV Vides aizsardzības aģentūra aprēķinājusi, ka amerikāņi gada laikā izmet 12,7 miljonus tonnu apģērba (vidēji viena persona izmet 31 kilogramu). Dabas Diena secina - ikreiz, kad iegādājamies jaunu kleitu vai sezonas modernākā piegriezuma žaketi, vienlaikus palielinām modes un apģērbu ražošanas industrijas ekoloģisko pēdas nospiedumu pasaulē.

Nelaiž vaļā arī atbildīgos

Modes ietekmi uz vidi var skatīt divējādi: gan makrolīmenī - kā ietekmi uz pasaules resursiem un ekosistēmām, gan mikrolīmenī - kā ietekmi uz paša un sabiedrības veselību kopumā. Nenoliedzami viens ir nenošķirams no otra, jo ekosistēmas, kurās cilvēks dzīvo, ir vienas un tās pašas. Kāpēc mēs tik ļoti baidāmies, ja pastāv risks ieelpot toksiskas vielas, bet satraukums nav manāms, ja šīs vielas pašgribēti atļaujamies vilkt mugurā ikdienā, nemanot to neredzamo, bet neizbēgamo ietekmi? Āda ir mūsu lielākais orgāns, kas klāj visu ķermeni, un sociālās normas, laikapstākļu īpatnības un personības izpausmes to liek pārklāt arī ar apģērbu. Redzot, ka sabiedrībā pieaug izglītoto patērētāju skaits, kas, turpinot nākt uz ātrās modes zīmolu tirdzniecības vietām, tomēr vēlas justies atbildīgi, zīmoli rada tā dēvētās ekomodes līnijas, piemēram, H&M savu līniju Conscious vai Levi's - līniju Less by Levi's, kuras tapšanā izmantojot mazāk ūdens džinsu ražošanas procesā. Lielākoties tas nozīmē izmantot apģērbu ražošanā kokvilnu, bambusa šķiedru vai kaņepes, kas iegūtas ilgtspējīgā veidā, neizmantojot pesticīdus, resursietilpīgas apūdeņošanas sistēmas un cilvēkresursus, kas strādā cienījamos apstākļos, vai arī radīt šo līniju apģērbus no otrreizēji pārstrādātiem materiāliem. Neskatoties uz to, gadu no gada, lai apmierinātu patērētāju apetīti pēc pieejama apģērba, aizvien straujāk pieaug sintētisko šķiedru ražošana, tādējādi arī modes industrijas ietekme uz vidi kopumā, turklāt arī uz paša valkātāja veselību.

Slepkavīgā mode

ASV Hipokrata Veselības institūta pētnieks Dr. Brians Klements savā darbā Slepkava - apģērbs raksta - pēdējos sešus septiņus desmitus gadu līdz ar cilvēka radītajām sintētiskajām šķiedrām, kas tiecas aizvietot kokvilnu, vilnu, zīdu, pieaug ne vien apģērbu industrijas ātrums un piedāvājums ar skaistiem saukļiem (neburzīgs, antistatisks, nedegošs u. tml., ko visbiežāk nodrošina ražošanas procesā izmantotie ķīmiskie elementi, par kuru ietekmi uz cilvēka veselību nav skaidru atbilžu), bet arī sabiedrības veselības problēmas - elpvadu, ādas saslimšanas, neauglība un pat vēzis. Kad dabiskās vai sintētiskās šķiedras audums ir gatavs, tā uzbrukumi videi turpinās auduma vai apģērba apstrādē - balinot, krāsojot, gludinot utt. Kā norāda nīderlandiešu tekstilindustrijas pētnieks un ilgtspējas konsultants Antons Luikens, džinsu ražošanas procesā klimata izmaiņas visspēcīgāk ietekmē milzīgais ūdens patēriņš, kas ir no 50 līdz pat 75 mazgāšanas reizēm, līdz audums iegūst vēlamo struktūru. Piemēram, džinsu pasaules pionieris, kas meklē veidus, kā mazināt ietekmi uz vidi, uzņēmums Levi's Strauss & Co ir aprēķinājis, ka viena džinsu pāra mazgāšanas process rada līdz pat 18 kilogramiem oglekļa dioksīda (CO2) emisiju pretstatā 1,7 kilogramiem emisiju, ko rada kokvilnas ieguve viena džinsu pāra radīšanai. Turklāt, lai džinsu auduma ražošanas procesā iegūtu pareizo zilo toni, kokvilnas vai bambusa dzijas var tikt vairākkārtīgi mērcētas sintētiskā indigo krāsā mucās, kuru saturs tiek iegūts no naftas. Taču arī dabiskās kokvilnas ražošana nebūt nav nevainīga, jo pasaulē tiecas to audzēt ātri, izmantojot ārkārtīgi daudz ūdens resursu un pesticīdu, lai pārdotu par pieejamu cenu. Pasaules Dabas fonda aprēķini pētījumā Izslāpusī raža liecina, ka viena kokvilnas kilograma iegūšanai, no kā var tapt viens T krekls vai džinsu pāris, var būt nepieciešams pat 20 000 litru ūdens. Tā ik gadu pasaule saražo līdz pat 20 miljoniem tonnu kokvilnas vairāk nekā 90 pasaules valstīs, 75% no tā top Ķīnā, ASV, Indijā, Pakistānā, Uzbekistānā un Rietumāfrikā. Kokvilnas iegūšanai pasaulē izlieto līdz pat 35% no visiem pesticīdiem un insekticīdiem, kas ir pasaules tirgū. Tādējādi, izvēloties tradicionāli audzētas kokvilnas izstrādājumu, mēs, iespējams, pakļaujam savu veselību vēl lielākam riskam, nekā izvēloties sintētiskās šķiedras, turklāt ar šo izvēli pasaulē turpina izzust pat jūras. Piemēram, viens no pasaules senākajiem ezeriem jeb Arāla jūra, kuru Padomju Savienība savulaik mērķtiecīgi izmantoja, lai kļūtu par vienu no lielākajiem kokvilnas ražotājiem pasaulē, ir faktiski mirusi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Padomā, pirms pērc!

Mirklī, kad esi ierauts izpārdošanu virpulī vai pielaiko kādu apģērba gabalu uzlaikošanas kabīnē, ieteicams domās veikt mazo pašpārbaudes testu: «Vai man tiešām vajag šo apģērba gabalu? Cik ilgi šis apģērba gabals man kalpos? Vai zinu, no kāda materiāla apģērba gabals ir ražots? Kādu attālumu apģērba gabals ir mērojis līdz veikalam? Kā pats kopšu šo apģērba gabalu pēc tā iegādes? Ko darīšu ar apģērba gabalu, kad tas man vairs nebūs vajadzīgs?»

Uz etiķetēm mēdz būt marķējums, kas var atvieglot izvēli, padarot to ilgtspējīgāku:
GOTS (Global Organic Textile Standard) - viens no pasaulē atzītākajiem dabisko šķiedru audumu ražošanas jomā, nosakot augstus vides kritērijus vienlaikus ar piegādes ķēžu prasībām un sociālo kritēriju izpildi;
Zaļais gulbis jeb Ziemeļvalstu ekomarķējums: to piešķir izstrādājumiem, kuru ražotāji ievēro vides ilgtspējas principus saskaņā ar attiecīgiem ražošanas kvalitātes standartiem;
Ekopuķīte - Eiropas Savienības ekomarķējums dažādām produktu grupām, arī auduma izstrādājumiem, kas apzīmē videi draudzīgu ražošanas procesu (šķiedru un pēcapstrādes posmā).

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?