Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Mode un pārrunas

Izrādās, visai lielai daļai Latvijas darba devēju vismaz vienreiz gadījies atteikt darbu pretendentam galvenokārt viņa izskata dēļ. Tas noskaidrots interneta personāla atlases uzņēmuma CV-Online Latvia veiktā pētījumā, kas tapis sadarbībā ar imidža dizaineri Sandiju Sarkani un vīriešu stilisti Agnesi Bukovecku. 38% vai divi no katriem pieciem aptaujātajiem darba devējiem kaut reizi ir nosūtījuši atteikumu potenciālajam darbiniekam viņa izskata dēļ.

Pētījumā šīgada aprīlī tika aptaujāts vairāk nekā 2600 darba ņēmēju un 119 darba devēju, tāpat tika intervēti personāla atlases vadītāji, bet stila ekspertes novēroja kandidātus, kas ieradās uz darba intervijām. Vairākums jeb 97% aptaujāto darba devēju uzskata, ka kandidātu ārējais izskats var ietekmēt darba intervijas rezultātu, bet mazliet vairāk nekā puse no viņiem atzīst, ka šāda ietekme var izpausties reizēm - atkarībā no uzņēmuma un amata, uz ko cilvēks pretendē. Tikai 3% darba devēju uzskata, ka pretendenta izskats neietekmē intervijas rezultātu, jo noteicošā tomēr ir atbilstoša pieredze un zināšanas.

CV-Online Latvia biznesa attīstības vadītājs Aivis Brodiņš norāda, ka veiksmīga priekšstata un pirmā iespaida radīšana ir viens no būtiskākajiem faktoriem, lai iegūtu darbu. Turklāt pirmo iespaidu rada ne vien CV un pieteikuma vēstule, bet arī tas, kādā izskatā cilvēks ierodas uz darba interviju - kāds ir viņa apģērbs, manieres, runas veids un neverbālā komunikācija.

Gan darba ņēmēji, gan darba devēji aptaujā atzina, ka kandidātam, dodoties uz darba interviju, ir svarīgi, lai būtu tīri mati un sakārtota frizūra, kopti nagi un manikīrs, taču tikpat nozīmīgs ir arī atbilstošs apģērbs un apavi.

Stila ekspertu novērojumi darba intervijās gan liecina, ka reālā aina maziet atšķiras. «Novērojot kopējo kandidātu izskatu, nākot uz darba interviju, diemžēl jāsecina, ka tas nav pārdomāts un darba intervijai atbilstošs,» atzīst S. Sarkane, piebilstot, ka izņēmums ir atsevišķi kandidāti, kas pretendē uz vadošiem amatiem. «Darba intervija ir lietišķs pasākums, tāpēc visdrošākais ģērbšanās stils ir klasiskais. Pēc maniem novērojumiem pētījuma ietvaros - vīrieši labāk nekā sievietes izprot, kas ir klasiskais stils, un atbilstošāk ģērbjas šāda veida pasākumam,» saka arī A. Bukovecka.

Ekspertes ieteic pirms darba intervijas painteresēties par konkrētā uzņēmuma kultūru un oficiāli vai neoficiāli pieņemto ģērbšanās stilu. Lai gan, kā rāda aptauja, korporatīvais ģērbšanās stils ir tikai 30% uzņēmumu un vēl 2% tādu plāno ieviest, ikvienā kompānijā tomēr pastāv sava korporatīvā kultūra, pēc kuras var vadīties arī darba meklētāji, cerot uz darba vietu šajā uzņēmumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?