Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Modes dzēriens smūtijs

Smūtijs ir brīnišķīga lieta. Noder steidzīgām brokastīm (pielieciet auzu pārslas, sēklas un riekstus!), palīdz launagā (dod enerģiju, lai var izturēt līdz vakaram) un ir neaizvietojams vakariņās (atceries par vieglumu un kalorijām), jo īpaši, ja dienaskārtībā ir «slaidā līnija». Tas noteikti atraisa fantāziju un garšas izjūtas - man ir grūti iedomāties kādu augli vai dārzeni, kas smūtijam nederētu.

Tikai jāatrod īstā kombinācija. Tomēr ar smūtiju jāuzmanās - uztura pētījumi rāda, ka no veseliem produktiem mēs iegūstam labāku sāta sajūtu nekā no šķidras pārtikas. Sāta sajūta pēc vienas glāzes izdzeršanas neiestāsies. Turklāt, ja šādā smūtijā ir daudz kaloriju vai produkti nav svaigi un dabīgi, nekāds īpaši veselīgais dzēriens tas nemaz nav.

Par smūtija popularitāti varam pateikties poļu izcelsmes amerikānim Stīvenam Poplavskim, kurš jau 1922. gadā patentēja savu izgudrojumu - šķidrināšanas blenderi jeb elektriski vadāmu mehānismu, ar ko varēja sasmalcināt augļus, miksējot tos vienā traukā. Sasmalcināto masu nosauca par smūtiju - tā bija maiga, viendabīga un gluda. Jau 30. gados veikali, kas pārdeva veselīgas preces un produktus, sāka tirgot arī smūtijus. 40. gados tos ātrai un enerģiju sniedzošai maltītei esot sākuši izmantot Holivudas aktieri filmēšanās starplaikos. Tomēr īstais smūtiju uzvaras gājiens sākās 60. gados, kad sabiedrība arvien vairāk sāka domāt par veģetārismu un veselīgu pārtiku. Tolaik smūtiju sastāvā galvenokārt bija augļi un ledus. Vēlāk sāka pievienot pienu un skābpiena produktus.

Dietologi iesaka nepievienot smūtijiem cukuru un saldinātājus, arī ar medu nevajag pārspīlēt. Īpaši labi nav arī šķidrumi no kārbām un pakām (kokosriekstu piens, sojas piens u. c.). Vislabāk smūtija struktūru un konsistenci veidot ar pienu, kefīru, bezpiedevu jogurtu, dabīgu sulu, bērzu sulu vai ūdeni. Jo vairāk smūtijā būs saldētu augļu un ogu, jo tas būs biezāks un garšīgāks. Smūtija «karalis» varētu būt banāns - tas dod lielisku konsistenci (atceries - jo gatavāks banāns, jo vairāk tajā cukura). Vēl auzu pārslas, linsēklas, pēc izvēles modernie superprodukti - spirulīns, kaņepju proteīns, čia sēklas un godži ogas, dīgsti.

Es smūtijus iedalu divās kategorijās. Augļu smūtijam visbiežāk nesezonā izmantoju ogas no ledusskapja saldētavas rezervēm. Konsistencei pievienoju minerālūdeni vai citronūdeni, pa retam arī pienu vai bezpiedevu jogurtu. Ar kanēli, ingveru, krustnagliņām, piparmētrām, baziliku pastiprinu augļu garšu. No rītiem šādam smūtijam pievienoju auzu pārslas vai linsēklas. Enerģijas bumba! Otra kategorija ir uz «zaļās» bāzes gatavoti smūtiji. Avokado, salāti, bietes, pētersīļi, seleriju kāti, gurķi, keilas, brokoļi, spināti, arī ķirbji - garša nav izteikti salda, bet vienmēr ļoti piesātināta. Un krāsa ir pārsteidzoša! Tos šķidrinu ar ūdeni, var pievienot gan auzu pārslas, gan arī, piemēram, uz litru vienu banānu viskozitātei. Vārdu sakot, atliek tikai jaukt un dzert.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?