Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Modes lieta vai nepieciešamība

Šobrīd biznesa vidē virmo vārds LEAN, ar kuru daudzi ir pazīstami, bet vēl ļoti daudzi to uztver kā svešvārdu. LEAN varam uztvert kā dzīves vai darbošanās veidu, un tas nav vienas dienas projekts. LEAN ir veids, kā ikviens darbinieks, sākot ar strādnieku un beidzot ar uzņēmuma vadītāju, veic savu darbu. Ja kaut reizi kādam no uzņēmuma vai nodaļas vadītājiem ienācis prātā jautājums: «Vai es ar šiem pašiem resursiem varu saražot vairāk?», tad viņš ir ceļā uz LEAN domāšanas īstenošanu.

LEAN ir ilgtermiņa ieguldījums uzņēmuma attīstībā, un runa nav tikai par ražojošiem uzņēmumiem, jo šīs metodes var pielietot jebkurā nozarē, piemēram, medicīnā, pakalpojumu sniegšanā, transporta jomā un izglītības iestādēs.

LEAN ir sistēma ražošanas organizēšanai, kuras mērķis ir nepārtraukti uzlabot organizācijas konkurētspēju ilgtermiņā. Pasaules pieredze rāda, ka, ieviešot LEAN metodes, darba produktivitāte pieaug par 35-70%, brāķu skaits samazinās 58-99% apmērā un produkcijas kvalitāte uzlabojas par 40%.

LEAN metodes balstītas uz zudumu identificēšanu un to novēršanu. Kā galvenos pamatzudumus var minēt pārprodukciju, lielus atlikumus, nevajadzīgas kustības, transportēšanu, pārcenšanos, gaidīšanu, pārstrādāšanos vai brāķus, neizmantotās darbinieku prasmes un iemaņas. Esmu pārliecināta, ka jebkurā darbavietā varētu identificēt kādu no šiem zudumiem. LEAN metodes palīdz identificēt šos zudumus un tos novērst. Daudzus no minētajiem zudumiem var novērst, ieviešot darba vietās, arī birojos, 5S metodiku.

5S metode nāk no Japānas un identificē pamatprasības tam, kā jāizskatās darba vietai - sašķirot, sakārtot, satīrīt, standartizēt un stabilizēt/uzturēt. 5S varam ieviest arī birojos, ko varam apzīmēt ar saukli «Atrodi dokumentu 30 sekunžu laikā!». Varat paši pamēģināt, vai izdodas kādu nepieciešamo dokumentu atrast šo 30 sekundēs. Ja ne, tad nepieciešams ieviest birojā 5S, kā arī ieviest kārtību un struktūru failos, kas glabājas datorā.

LEAN pieejā ir daudz dažādu metožu, un svarīgi saprast pašiem, kuras ir tās metodes, kas labāk palīdzētu konkrētajam uzņēmumam. Šī pieeja palīdz paskatīties uz uzņēmuma procesiem no klientu skata punkta. Svarīgi saprast, kas ir tās lietas, par kurām klients ir gatavs maksāt, kas ir uzņēmuma klienti un kādas ir viņu prasības.

LEAN metodes pašas par sevi ir vienkāršas, bet to ieviešana un izmantošana prasa piepūli. Vadoties pēc japāņu uzņēmuma Toyota pieejas, LEAN ir zinātne, kas mums liek pieņemt hipotēzi, pārbaudīt to, gūt apstiprinājumu par tās pareizību. Visās jomās galvenais veiksmes faktors būs korporatīvā kultūra un līdera/vadītāja attieksme un uzvedība. Attieksmi un uzvedību izmainīt ir visgrūtāk, taču tas ir iespējams.

Jāatceras, ka jebkura metode ir tikai darbarīks. Neviena no tām nesniegs universālu atrisinājumu, taču var palīdzēt konkrētu mērķu sasniegšanā. Šobrīd uzņēmumiem jāspēj parādīt konkurētspēju ilgtermiņā. LEAN metodes attīstījušās XX gadsimtā un tiek plaši izmantotas daudzos veiksmīgos, starptautiskos uzņēmumos visā pasaulē. Tas parāda, ka šo metožu izmantošana var palīdzēt sasniegt izvirzītos mērķus un panākt uzņēmuma ilgtspējīgu attīstību.

* Komercizglītības centra pasniedzēja konsultante

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?