Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mudina radīt globālus noteikumus

Eiropas Centrālā banka (ECB) brīdinājusi ES amatpersonas, ka Briselē topošais plāns pastiprināt augsta riska jeb tā dēvēto hedžfondu un citu alternatīvo investoru darbības uzraudzību varētu novest pie nevienlīdzīgiem spēles noteikumiem un aizbiedēt lielos investorus no Vecās pasaules. Tādējādi Eiropas uzņēmumiem būšot grūtāk piesaistīt finansējumu.

Jaunais projekts paredz, ka investīciju fondiem, ja tie vēlēsies darboties ES valstīs, būs jāreģistrējas un jāatklāj uzraudzības iestādei informācija par galvenajiem aktīvu tipiem un darbības stratēģiju. Noteikumi arī pieprasīs informāciju, vai fondi nodarbojas ar īstermiņa darījumiem. Nereti ieguldītāji nopērk akcijas, vēlāk pārdod par dārgāku cenu, lai pēc kāda laika tirgus svārstību dēļ atkal atpirktu par lētāku naudu. Tiek uzskatīts, ka šādas spekulācijas padziļināja finanšu krīzi, no kuras izauga pašreizējā smagā ekonomiskā krīze.

Vairākas Eiropas valstis ar Vāciju priekšgalā pēdējos gados ir paudušas bažas par tā dēvēto hedžfondu invāziju arī politisku iemeslu dēļ. Ar milzīgiem līdzekļiem operējošie fondi uzpērk akcijas arī stratēģiski svarīgos ASV un Eiropas uzņēmumos, piemēram, enerģētikas kompānijās. Tas politiķus dara nemierīgus, jo patiesais akciju īpašnieks bieži vien nav zināms. Nav noslēpums, ka šādā veidā lielu naudu apgroza Ķīna, Krievija un arābu valstis, tādpēc eiropieši baidās, ka caur fondiem viņu uzņēmumi nonāk tādu valstu kontrolē, par kuru nodomiem viņiem nav ne jausmas.

Ja noteikumi tiks apstiprināti, fondu vadītājiem trīs gadu laikā pēc to stāšanās spēkā būs jāizpilda prasības. Tās attieksies uz visiem fondiem un privātfirmām, kas pārvalda vairāk par 500 miljoniem eiro, ziņo aģentūra Bloomberg. Pretējā gadījumā šiem spēlētājiem tiks liegta iespēja darboties ES tirgū. Galīgais lēmums par kontroles sistēmas ieviešanu jāpieņem dalībvalstu valdībām un Eiropas Parlamentam. Tiek prognozēts, ka noteikumi varētu stāties spēkā ap 2012.gadu, taču līdz tam pašām dalībvalstīm jātiek galā ar domstarpībām. ES lielākā hedžfonda īpašniece Lielbritānija centās panākt vairāku punktu izsvītrošanu no likumprojekta, taču pret to iebilda Francija, Spānija un Vācija, ziņo aģentūra Reuters.

ECB formāli atbalsta stingrāku kontroli pār investīciju fondu darbību, taču savā mājaslapā publicētajā paziņojumā brīdina, ka Eiropa nostādīs sevi neizdevīgākā situācijā, ja līdzīgus noteikumus nepieņems arī citas pasaules valstis. «Ņemot vērā šīs industrijas izteikti starptautisko dabu un ar regulējošas institūcijas ieviešanas un izvairīšanās no tās saistītos riskus, vajadzīgi starptautiski koordinēti atbildes pasākumi,» ECB vadība aicināja dalībvalstis uz dialogu ar pārējo pasauli par globālu noteikumu izstrādāšanu.

Par spīti globālajai krīzei, hedžfondu kapitāls pieaug jau piekto mēnesi pēc kārtas. Bloomberg ziņo, ka septembrī papildinājums bijis ap 34 miljardiem ASV dolāru un pavisam to rīcībā tagad ir ap 1,43 triljoniem ASV dolāru. Tas ir vairāk nekā puse no pasaules bagātākās valsts ASV gada budžeta un aptuveni tikpat, cik gadā ir Vācijas rīcībā. Liela daļa no šīs naudas ir tā dēvētie naftas dolāri, ko eksportētājvalstis labajos gados nopelnīja un ar fondu starpniecību investēja, lai pieaudzētu kapitālu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pasaulē lielākie hedžfondi

Bridgewater Associates USD 38,6 mljrd.

J.P.Morgan Chase USD 32,9 mljrd.

Paulson & Co USD 29,0 mljrd.

D.E. Shaw Group USD 28,6 mljrd.

Brevan Hovard USD 26,8 mljrd.

Och - Ziff Capital Management USD 22,1 mljrd.

Man AHL USD 22,0 mljrd.

Soros Fund Management USD 21,0 mljrd.

Goldman Sachs Asset Management USD 20,6 mljrd.

Farallon Capital Management USD 20,0 mljrd.

Avots: Fortune Magazine

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?