Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Mums jāmācās vien labāk pārdot

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka šā gada sākumā uzlabojusies Latvijas ārējās tirdzniecības bilance. Nozīmīgas pārmaiņas Latvijas eksportā aizsākās pērn augustā pēc Krievijas embargo izsludināšanas. Šobrīd jau pagājis pietiekami ilgs laiks, lai varētu runāt par pieredzi alternatīvajos eksporta tirgos, iespējām un sarežģījumiem.

Latvijas uzņēmēji labi pārorientējas un pielāgojas citiem tirgiem. Tas pierāda, ka Latvijas produkti var būt pieprasīti pasaules tirgos, ārpus NVS valstīm. Tomēr Latvijai pastāvīgi jāmācās pārdot savus produktus dažādiem pircējiem. Šajā procesā grūtības radās pārtikas ražotājiem, taču arī pārtikas nozarē ir virkne veiksmes stāstu.

Lielākā pārorientācija, protams, ir vērsta uz Eiropas valstīm, taču ir arī tālāki veiksmīgi galamērķi. Mēs dzīvojam XXI gadsimtā, un modernajā ekonomikā ģeogrāfiskā izvietojuma nozīme strauji mazinās. Vairs nav nepieciešama regulāra kontaktu uzturēšana klātienē, uzņēmēji var pārdot savu preci, izmantojot globālo tīmekli. Turklāt pašiem vērts sev atgādināt, ka Latvija ir valsts, kuras iedzīvotāji var lepoties ar ļoti labām svešvalodu zināšanām, kas ir būtisks apstāklis, lai sekmētu starptautisko sadarbību un eksportspēju. Runājot par eksportu, svarīgi atcerēties divus būtiskus procesa posmus - pirmais ir produktu un pakalpojumu izstrāde un ražošana, bet otrs - tikpat svarīgs - to pārdošana. Tas nozīmē, ka Latvijai, lai sekmīgi apgūtu eksporta tirgus, jāinvestē tieši mārketingā un pārdošanā.

Aizvien skaidrāk iezīmējas jaunu eksporta galamērķu meklēšana, eksportējot preces arī uz valstīm, ar kurām sadarbība savulaik netika pat aplūkota. Mūsu apvāršņi paplašinās, piemēram, Latvijai ir tirdzniecības attiecības ar 40 Āfrikas valstīm.

Ja salīdzinām, kā noritējis eksporta tirgu pārorientēšanas process citās valstīs, kuras bija līdzīgās izejas pozīcijās ar Latviju, var minēt Somiju. Somijas veiksmīgās eksporta politikas pamatā ir Finexpo darbība, kas uzsākta jau iepriekšējās ekonomiskās krīzes laikā. Finexpo ir organizācija, kuras uzdevums ir iekarot jaunus eksporta tirgus, un tam ir rezultāti. Kaimiņvalsts Igaunija ir orientēta uz tehnoloģijām, turklāt viņu sabiedriski politiskā pieeja ir izteikti virzīta uz rietumiem. Būtībā visa valsts pārvalde ir Igaunijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares pārdevējs - vismaz produktu pakalpojumu popularizētājs noteikti. Vai Latvija ir vājāka IKT nozarē? Noteikti nē! Izglītības bāze, IKT nozares uzņēmumu skaits, izstrādātie produkti ir izcili. Iespējams, ka ne tikai pašai nozarei, bet Latvijas valstij jādomā par šo produktu un pakalpojumu iepakošanu un mērķtiecīgu pārdošanu.

Vēlos arī atgādināt pašsaprotamu, taču būtisku aspektu: eksports nav fiziska preču vai pakalpojumu pārdošana ārvalstīs, eksports nozīmē to, ka Latvijas preču vai pakalpojumu pircējs ir ārvalstnieks. Pārdošana var notikt birojā Maskavā, viesnīcas vestibilā Pekinā vai izstāžu zālē Frankfurtē. Fiziska preču un pakalpojumu kustība nav eksports, tā ir loģistika.

*Biznesa augstskolas Turība līdzīpašnieks, Attīstības padomes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?