Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Mūsu iespēja veidot dienas kārtību

Eiropas Darba devēju konfederācijas BUSINESSEUROPE prezidente Emma Marčegalija šā gada martā, uzrunājot Trīspusējā sociālā samita dalībniekus Briselē, norādīja - nesen piedzīvotā krīze atstāja ietekmi uz ekonomiku, taču mēs nedrīkstam to izmantot kā aizbildinājumu, turpinot lēnā garā iet, kamēr visa pārējā pasaule skrien uz priekšu.

Ir pagājis pusgads, un, piedaloties jau nākamajā Trīspusējā sociālajā samitā, kas norisinājās Itālijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē ietvaros, jāatzīst - Marčegalijas kundzes vārdi vēl arvien ir patiesi. Varbūt pat vēl patiesāki un būtiskāki nekā pirms pusgada, kad Eiropas ekonomiku vēl neskāra ģeopolitiskā ietekme.

Ir atlikuši nedaudz vairāk nekā divi mēneši līdz brīdim, kad ES politisko vadību uz šķietami īsu, tomēr atbildīgu laiku uzņemsies Latvija - jau janvārī mūsu nelielā Ziemeļeiropas valsts uz pusgadu kļūs par visas ES prezidējošo valsti. Vai pratīsim šo laiku izmantot, lai virzītu kopējā Eiropas politikā savas valsts intereses un vienlaikus - ar pārdomātiem un visu sociālo partneru izsvērtiem ierosinājumiem palīdzētu veicināt pārlieku lēnās ekonomiskās izaugsmes atjaunošanos ES kopumā?

Jaunākās Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) prognozes liecina par ES, tajā skaitā eirozonas, ekonomikas nelielu pieaugumu 2015. un 2016. gadā. Tomēr tas tiek prognozēts būtiski zemāks nekā vidēji pasaulē. Pasaulē SVF paredz 3,3-4% pieaugumu gadā, eirozonas valstīs šogad tas tiek prognozēts 0,8%, bet turpmākajos divos gados - tikai 1,4-1,7% robežās.

To, ka pieaugums paredzams tik neliels, ietekmē sava veida apburtais loks eirozonas valstu ekonomikā. Visas valstis, kas savulaik iestājušās eirozonā, ir izpildījušas Māstrihtas kritērijus, tomēr šodien vairāk nekā divās trešdaļās šo valstu (jo īpaši dienvidu valstīs) ārējais parāds pat vairākas reizes pārsniedz Māstrihtas kritērijos pieļauto īpatsvaru (60% no IKP). Pieaug arī privātā sektora, tajā skaitā «slikto» parādu, īpatsvars, kas savukārt mazina finanšu institūciju vēlmi izsniegt jaunus kredītus, bet šāda tendence, protams, atstāj ietekmi uz investīcijām, jaunu darba vietu radīšanu un pastarpināti - nodarbinātību.

Citiem vārdiem - lielās atšķirības dažādu valstu un reģionu attīstībā, attieksmē pret fiskālo disciplīnu, iekšējā organizētībā utt. bremzē visas eirozonas un ES sabalansētu izaugsmi ilgtermiņā.

Pārstāvot Latvijas darba devējus, nākamā gada pirmajā pusgadā prezidentūras ietvaros Latvijas Darba devēju konfederācija rīkos trīs starptautiskas konferences. To mērķis ir veidot dienas kārtību, izstrādājot un iesniedzot rekomendācijas Eiropas lēmumu pieņēmējiem uzņēmējdarbības attīstības, reģionālās izaugsmes, sociālā dialoga lomas darba vietu radīšanā un ārējās ekonomiskās sadarbības jomās.

Ekonomikas mugurkauls un izaugsmes galvenais virzītājspēks ir konkurētspējīgi uzņēmumi. Tādēļ gan prezidentūras laikā, gan turpmāk sagaidām, ka Eiropas līderu lēmumi veicinās reģionu un uzņēmumu attīstību, mazinot administratīvos šķēršļus, nodrošinot drošus un ilgtspējīgus energoresursus, investīcijas izaugsmē un līdzsvarotu attīstību. Ļoti svarīgs uzdevums jaunajiem Eiropas un Latvijas līderiem ir jaunu globālo tirgu apgūšana un partneru piesaiste. Mēs uzskatām, ka, slēdzot brīvās tirdzniecības un sadarbības līgumus, politiķiem un diplomātiem jāatrod tādi risinājumi, kas saglabā sociālo mieru, veicina investīciju piesaisti un ekonomikas izaugsmi. Mūsu visu interesēs ir spēcīga ES, taču tas prasa drosmi no Eiropas līderiem.

Šajā kontekstā ar lielām cerībām skatāmies uz jauno Eiropas Komisiju (EK) Žana Kloda Junkera vadībā, kuras darbības atslēga ir investīciju programma Eiropas izaugsmes nodrošināšanai. Lielas cerības saistām ar Latvijas pārstāvi EK - eiro un sociālā dialoga komisāru Valdi Dombrovski, kura atbildība par šķietami atšķirīgajām pārraugāmajām jomām palīdzēs mazināt pašreizējo nelīdzsvarotību starp sociālajiem un ekonomiskajiem mērķiem un veicināt sabalansētu konkurētspējas, nodarbinātības un vispārējās labklājības izaugsmi. Tāpēc gan Briselē, gan Latvijā aicinām arī turpmāk esošos sociālā dialoga mehānismus aktīvi izmantot uzņēmējdarbības vides un konkurētspējas stiprināšanai.

* Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents, BUSINESSEUROPE viceprezidents

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?