Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Musulmaņu galvassegas izraisa konfliktus Vācijā

Vācijā, kur pieaug neapmierinātība ar kancleres Angelas Merkeles liberālo imigrācijas politiku un vēlēšanās panākumus turpina gūt galēji labējā partija Alternatīva Vācijai, aktivizējas diskusijas par nepieciešamību aizliegt publiskās vietās valkāt musulmaņu sieviešu seju aizsedzošās galvassegas. To apliecināja arī nesenās kaislības saistībā ar kāda restorāna īpašnieka lēmumu izraidīt no sava iestādījuma sievieti, kura bija tērpusies nikābā - galvassegā, kas sedz visu galvu un seju, izņemot acis.

Kritizē un atbalsta

Incidents notika 10. septembrī restorānā Seekrug Rietumvācijas pilsētā Bīlefeldē. Nikābā tērptā sieviete bija ieradusies, lai kopā vēl aptuveni ar 3000 apmeklētāju baudītu gaismas šovu. Viņas plānus izjauca ēstuves īpašnieks Kristiāns Šulcs, kurš pieprasīja viņai novilkt galvassegu. K. Šulcs laikrakstam Rheinische Post apgalvojis, ka apmeklētāja atteikusies to darīt un kļuvusi agresīva. Pēc tam viņa esot pametusi pasākumu.

Neilgi pēc tam sociālajos tīklos parādījušies ieraksti, kuros restorāna īpašnieks apvainots rasismā un neiecietībā. Kā atbilde restorāna profilā sociālajā vietnē Facebook tika publicēts foto, kurā K. Šulcs redzams kopā ar Seekrug šefpavāru, kurš ir afrikānis. Vīrietis vietējiem medijiem sacījis, ka iepriekš no iestādījuma padzinis arī apmeklētājus, kam mugurā bijis zīmola Thor Steinar apģērbs, kas esot populārs neonacistu vidū.

Daudzi soctīklu lietotāji pauduši atbalstu K. Šulcam. «Mums vajag vairāk tādu cilvēku kā jūs, kas nosaka skaidrus noteikumus un pieturas pie mūsu vērtībām,» kādu ierakstu citē TheLocal.de.

Pēc šovasar notikušajiem islāma ekstrēmistu uzbrukumiem Vācijas sabiedrībā notiek diskusija par nikāba un burkas - musulmaņu sieviešu galvassegas, kas aizsedz visu seju, arī acis, - valkāšanu sabiedriskās vietās.

Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs, kurš pārstāv kancleres A. Merkeles vadīto Kristīgo demokrātu savienību (CDU), atbalsta burku un nikābu valkāšanas aizliegumu izglītības iestādēs un valsts institūcijās. Savukārt Bavārijā valdošā CDU māsas partija - Kristīgi sociālā savienība (CSU) - vēlas seju aizsedzošo galvassegu pilnīgu aizliegumu. CSU uzskata, ka tas palīdzētu uzlabot drošību Vācijā.

Mākslīgais risinājums

Aptaujā, ko augustā pēc raidsabiedrības ARD pasūtījuma veica socioloģisko pētījumu institūts Infratest dimap, 81% respondentu atbalstīja daļēju burku un nikābu aizliegumu, bet 51% no tiem vēlējās pilnīgu konservatīvo galvassegu aizliegumu. Tikai 15 procentu iebilda pret jebkādu aizliegumu, vēsta Deutsche Welle.

Daudzi aizlieguma atbalstītāji uzskata, ka seju pilnībā aizsedzošās galvassegas var būt šķērslis musulmaņu sieviešu integrācijai Vācijas sabiedrībā. «Burku aizliegums būtu gudrs politiskais solis pret atsevišķu cilvēku centieniem norobežoties paralēlās sabiedrībās, tas veicinātu musulmaņu migrantu integrāciju un drošību Vācijā,» politologs Basams Tibi, kurš pats ir musulmanis, nesen rakstīja slejā tabloīdā Bild.

Starptautiskā radikalizācijas un politiskās vardarbības pētījumu centra direktors Pēters Neimanis uzskata, ka aizliegums Vāciju nepadarīs drošāku. «Tas būtu mākslīgs risinājums. Nezinu nevienu gadījumu, kad burku aizliegums būtu novērsis teroristu uzbrukumu vai kavējis kāda iesaistīšanos terorismā,» viņš sacīja ziņu aģentūrai DPA, piebilstot, ka no Vācijā dzīvojošajiem četriem miljoniem musulmaņu tikai niecīga daļiņa valkā šādu apģērbu.

Kanclere A. Merkele iebilst pilnīgam burku un nikābu valkāšanas aizliegumam, jo tas būšot reliģijas brīvības pārkāpums. «Reliģijas brīvība aizsargā arī tiesības būt atšķirīgam no tā, ko gribētu vairākums,» kanclere sacīja pagājušajā nedēļā. Tomēr arī viņa domā, ka izņēmuma gadījumos nepieciešams seju pilnībā aizsedzošo galvassegu aizliegums publiskās vietās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?