Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Mūžam dzīvs jau pirms 20 gadiem

Viņš tikko atzinies, ka nav cerējis nodzīvot tik ilgi, - šo Fidela Kastro pašnovērtējumu SestDiena minēja pirms 20 gadiem, 1996. gada 24. augustā veltīdama lielu rakstu Kubas diktatora 70 gadu jubilejai.

Kad nu šogad 13. augustā Fidels nosvinēja 90 gadu jubileju, atliek tikai teikt: arī mēs necerējām, ka cilvēks, kurš komunistiskās idejas vārdā bija gatavs uzlaist gaisā visu pasauli, nodzīvos tik ilgi. Jau 60. gados Čikāgas piecīši dziedāja: «Fidelam ir nieres vājas,/ Bieži viņš pie krūmiem stājas», bet laiks rādījis, ka Fidela veselību viņi nebija novērtējuši adekvāti.

Lai gan 2006. gadā Fidels Kastro nodeva Kubas prezidenta amatu brālim Raulam «veselības stāvokļa dēļ», savā 90 gadu jubilejā viņš atkal parādījās sabiedrībā un saņēma labas veselības un ilga mūža novēlējumus no Krievijas prezidenta Vladimira Putina, kurš acīmredzami vēlētos atkārtot Kastro rekordu valdīšanas ilguma ziņā. Fidels Kubā valdījis kopš 1959. gada, un arī tagad viņa klātbūtnes faktors tiek minēts kā šķērslis straujākam Kubas ekonomisko un politisko reformu tempam.

«Kubas revolucionārs un diktators Fidels Kastro 70. jubileju sagaidīja politiskā vientulībā,» 1996. gada SestDienas rakstā Mūžam dzīvais Fidels vēstīja Āris Jansons. «Viņš stoiski pārdzīvojis PSRS un tās Austrumeiropas satelītrežīmus, sandinistus Nikaragvā, Panamas diktatoru un narkotiku tirgoni Norjegu, Haili Mariamu Etiopijā, Mozambikas valdības atteikšanos no marksisma un citas pārmaiņas. Kopš 1985. gada 26. augusta gan nācies atteikties no iemīļotajiem cigāriem Cohiba. Bet Kastro stundām garās runas apliecina, ka viņš joprojām spēj noturēt klausītāju uzmanību, kaut arī jaunības dienu oratora karstums ir krities. Runas gan nav nekas cits kā vārdu savirknējumu improvizācijas par jebkādiem tematiem, nemitīgi skandējot ideoloģiskus saukļus. PSRS varenie Hruščovs un Brežņevs padomju skatītājam savulaik šķita kļuvuši dīvaini, kad, sakot runas Kubā, viņi sāka rokas vicināt uz visām pusēm un ik pa brīdim auditorijai rādīja dūri: sociālisms vai nāve! Kastro enerģiskos žestus viņiem tik un tā neizdevās pārtrumpot.»

Kopš Eizenhauera laika Fidels «rausta spalvas» jau devītajam ASV prezidentam, rakstīja Āris Jansons. Ja pieskaitām Bušu jaunāko, sanāk veseli desmit, jo Obama jau pats meklēja ceļu pie Fidela. «Kenedijs, ar aukstiem sviedriem ticis pāri raķešu krīzei un piedzīvodams Kubas atbrīvošanas izgāšanos Cūku līcī, atbalstīja CIP ieceri nogalināt Kastro ar sprāgstošu cigāru. Lindons Džonsons Kubu izolēja un panāca 200 000 disidentu palaišanu uz ASV. Antiamerikānisms un visa rietumnieciskā kategoriska noliegšana kļuva par Kubas līdera patoloģisku īpatnību. Tie, kuri pieredzējuši 60. gadus, atceras, ka Karību krīzes kulminācijā Havana mudināja Kremli izmantot kodolieročus pret ASV.»

Āra Jansona studiju biedrs Maskavas žurnālists bija izpelnījies aizliegumu apmeklēt «Brīvības salu», kad pētījumā bija atklājis, ka sociālisma sludinātājam Fidelam Kubā pieder 32 mājas, trīs nami Havanā un vairāki slepeni pazemes bunkuri, bet personīgā apsardze - 9700 cilvēku. Ja Fidels sadomājis peldēties, kaujas gatavībā sacelti jūras kājnieki un jūras dibenu pārmeklējuši 122 ūdenslīdēji.

«Kā teicis kāds ASV zinātnieks, kvēla revolucionāra gados Fidels bija Amerikas problēma, bet, pārtapis par senilu dogmatiķi, viņš kļuva par PSRS problēmu,» rakstīja Āris Jansons, secinot, ka pašlaik, proti, 1996. gadā, Kubā pastāv viens no pēdējiem režīmiem ar komunistiskiem atribūtiem.

Lai gan šodien ir atjaunotas diplomātiskās attiecības starp Kubu un ASV, atribūts joprojām ir šaisaulē, kuru viņš bija gatavs upurēt, lai ar kodolieroču palīdzību pārvērstu zemes virsu par komunisma paradīzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?