Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Muzeja auru neaizstās, bet ielūkoties ļauj

Baltijā pirmā muzeju aplikācija piedāvā virtuāli apskatīt 100 darbu no mākslas muzeja Rīgas birža darbu kolekcijas.

Tā veidota, sadarbojoties Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam (LNMM) un Lattelecom. Tiesa, lai to apskatītu, būs vajadzīgs mazformāta iPhone un Android telefona ekrāns, ja ir vēlme skatīt lielāku attēlu - iPad planšetdators. Pati aplikācija bez maksas pieejama AppStore globālajā veikalā.

Pagaidām aplikācijā var atrast visu vajadzīgo par Rīgas biržas apmeklējumu - arī darba laiku, biļešu cenu, atrašanās vietu u. c.

Aplikācijas mērķis ir tuvināt skatītājus mākslas pasaulei interaktīvā veidā.

Tās veidotāji cer, ka arī jauniešos tas radīs lielāku interesi iet uz muzejiem. LNMM direktore Māra Lāce gan uzsver, ka muzeja auru tā neaizstās, taču, iespējams, rosinās atnākt uz Rīgas biržu un muzejiem vispār.

Lattelecom sola, ka aplikāciju vēl uzlabos un pievienos jaunas iespējas, piemēram, virtuālo ekskursiju pa muzeju. Kamēr tas vēl nav noticis, Diena lūdza trīs ekspertus novērtēt aplikācijas pašreizējo variantu.

Skolēniem patīk

Lauris Bokišs

pasniedz kulturoloģiju un literatūru Rīgas Teikas vidusskolā

Muzeja Rīgas birža aplikācija ir viegli lietojama un satur plašu informāciju par 100 muzeja meistardarbiem, sniedz ieskatu muzeja vēsturē. Noder arī informatīvā daļa par muzeja darba laiku, aktuālajām izstādēm un ieejas maksu. Aplikācijas lietojumu skolā saskatu trīs aspektos. Gatavojoties muzeja apmeklējumam, muzeja apmeklējuma laikā, kā arī pēc muzeja apmeklējuma, stāstot par redzēto. Aplikācijā informācija ir grupēta pēc mākslas darbu veidiem un tālāk - vizuālos sīktēlos. Šī funkcija būtu pilnvērtīgāka, ja būtu arī citas iespējas grupēt mākslas darbus - pēc autora, izcelsmes vietas un laika. Skolēnus aplikācijā piesaista vienkāršais lietojums. Viņi atzīst, ka informācija par mākslas darbiem varētu būt vizuāli strukturētāka, jo tagad aplikācija piedāvā plašu vienlaidus informatīvo tekstu gan par darba autoru, gan vēsturisko kontekstu, mazāk apskatot pašu darbu un tā māksliniecisko vērtību, bet izceļot tikai tā vēsturisko nozīmi.

Neizstrādātas dizaina detaļas

Miķelis Baštiks

aģentūras Asketic grafiskais dizaineris

Prieks, ka Rīgas muzeji domā arī šajā virzienā, padarot saturu pieejamu arī mobilajās ierīcēs. Arvien vairāk cilvēku ikdienā informāciju iegūst tieši šādā veidā. Pašlaik aplikācija vairāk atgādina standarta tīmekļa lapas mobilo versiju. Ja struktūru un saturu nav paredzēts īpaši mainīt, iespējams, pat nebūtu vajadzīga aplikācija, bet pietiktu ar tīmekļa lapas pielāgošanu mobilajām ierīcēm. Tādā veidā saturs būtu ērtāk pieejams [vajadzīgajā brīdī]. Aplikācija atšķirībā no tīmekļa lapas mobilās versijas prasa papildu soļus meklēšanai AppStore, instalēšanai un aizņem vietu uz ekrāna, lai arī saturs īsti neparedz ikdienas izmantošanu. No dizaina viedokļa prasās pēc lielākas uzmanības detaļām, noslīpējot katru niansi un veidojot vienotu lietošanas pieredzi. Tik mazā darbības laukā kā mobilā telefona ekrāns katra mazākā detaļa un pikselis ir ar lielu nozīmi. Pašlaik rodas sajūta, ka saturs ir samests un nav līdz galam padomāts par plūstošu lietošanas pieredzi. To varētu panākt, izmantojot vēl citas mobilo ierīču piedāvātās iespējas, kā pilnvērtīgāk izklāstīt saturu.

Kursa darbam noderēs

Juris Kaža

telekomunikāciju un IT nozares žurnālists

Aplikācija tīri iespaidīga, Patīk, ka, pieskaroties darba (gleznas, skulptūras) attēlam, parādās informācija par konkrēto darbu. Nama vēstures sadaļa izsmeļoša, gara. Iespējams, skolēnam vai studentam, rakstot kursa darbu, noderēs zināt, kas un kādu remontu veicis 1957. gadā. Kopumā viena problēma - pārsvarā šo aplikāciju lietos uz mazformāta iPhone un Android telefonu ekrāna. Neticu, ka ļoti daudziem jauniešiem ir savi iPad, kur attēli būtu redzami lielākā formātā. Attēli tātad galvenokārt var būt kā iedvesma apskatīt objektu dabā. Interesanti, cik daudz šī aplikācija (un līdzīgas aplikācijas ar mācībām derīgu saturu) tiks izmantota kā špikeris kontroldarbos un eksāmenos

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?