Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Muzejā vairāk dizaina un līdz šim neredzētu darbu

Kāda slavena māksliniece jautājusi Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja direktorei Inesei Baranovskai: «Vai tad šajā muzejā ir arī otrais un trešais stāvs?» «Mēs gribam kaut ko mainīt - XXI gadsimtā radīt jaunu skatījumu uz muzeja brīnišķīgo kolekciju,» saka muzeja vadītāja. Pa jaunajām, pēc divdesmit trim muzeja darbības gadiem nomainītajām ārdurvīm nokļūstam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja (DMDM, Skārņu iela 10/20) pārveidotajā gaišajā foajē, bet pats galvenais - varam iepazīties ar pirmo reizi pilnībā atjaunoto muzeja pastāvīgo ekspozīciju.

Atklāt krātuvē apslēpto

Visu DMDM darbinieku, ekspozīcijas mākslinieciskā iekārtotāja Jurģa Krāsona un triju Latvijas Kultūras koledžas studentu darba augļi atklāj Latvijas dekoratīvās mākslas un dizaina attīstību no XX gadsimta sākuma līdz mūsdienām. Ekspozīcijā aplūkojami daudzi līdz šim neredzēti darbi no muzeja krātuves un būtiski uzlabota Latvijas dizaina sadaļa.

Muzeja otrajā stāvā, kur izvietoti dekoratīvās mākslas paraugi Latvijā laika posmā no XX gadsimta sākuma līdz 60. gadiem, pirmo reizi skatāms pēc izcilā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla meta 1910. gadā darinātais altāra paklājs, kuru izšuvušas Svētā Jāņa baznīcas Dāmu komitejas dalībnieces. Turpat plašākā apjomā ir aplūkojami Latvijas Kultūras kanonā iekļautie porcelāna apgleznošanas darbnīcas Baltars izstrādājumi, kas iezīmē dažādo mākslas stilu meklējumus un eksperimentus modernistu Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas un Sigismunda Vidberga daiļradē 20. gados.

Stilīgie XX gadsimta 60. gadi, kas mākslas kopainā atšķiras ar uzdrīkstēšanos stāties pretim 50. gadu pārspīlētajam tautiskumam, atklājas arhitektes Martas Staņas un tekstilmākslinieces Ernas Rubenes veidotajā lakoniskajā, uz funkcionālismu vērstajā mēbeļu komplektā un ģeometrizētu grafisku zīmējumu tekstilā, kā arī citu autoru darbos.

Zina pat Stings

Trešā stāva ekspozīcijā, kas veltīta laika posmam no XX gadsimta 70. gadiem līdz mūsdienām, nozīmīga vieta beidzot ir atvēlēta Latvijas dizaina sadaļai, kas pakāpeniski tiks pilnveidota. Starp interesantākajiem eksponātiem šeit pirmoreiz tik vērienīgā apjomā ir apskatāmā Mārtiņa Saulespurēna un Bernarda Vaisa BLUE jeb Baltic Latvian Universal Elektronics mikrofonu kolekcija. Kompānija ir pirmajā trijniekā pasaulē starp studiju mikrofonu ražotājiem - tās augstas kvalitātes un izcila dizaina mikrofonos albumus ir iedziedājuši tādi pasaules līmeņa mūziķi kā Bobs Dilans, Kristīna Agilera, Rods Stjuarts, Nora Džonsa, Daieana Krola, Pink, arī Stings, kurš jūlijā viesosies Latvijā.

Krēslu kolekcija, kas lieliski ilustrē dizaina formu un funkciju transformāciju kopš 70. gadiem, papildināta ar Alda Circeņa krēslu Bloom, par kuru autors šogad saņēmis prestižo dizaina godalgu Red Dot Award: Product Design 2012. Tāpat muzejā skatāms gaismas ķermeņu dizains, Arta Nīmaņa dizaina studijas An & Angel stikla trauki, Māras Skujenieces (Nīderlande) dizainētie porcelāna trauki, 80. un 90. gados pasaulē populārais plastmasas pudeļu dizains un daudz kā vēl.

No muzeja krātuves dienasgaismā iznesti 80. gados darinātie gobelēni, kuru autori ir Rūdolfs Heimrāts, Georgs Barkāns, Edīte Pauls-Vīgnere un Aija Baumane. Muzejā iespējams izsekot tekstilmākslas attīstībai no 80. gadiem līdz mūsdienām. Pastāvīgajā ekspozīcijā spilgti pārstāvētas arī citas dekoratīvās mākslas jomas: rotu dizains, ādas plastika, dekoratīvais stikls un keramika.

Pašlaik un drīzumā

Drīzumā muzeja foajē tikšot ierīkots LNMM Zīmola tirdzniecības stends ar īpaši šim muzejam izstrādātu kvalitatīvu kultūras suvenīru līniju, mākslas grāmatām un Latvijas dizaineru radītiem priekšmetiem. Šobrīd DMDM izstāžu zālē līdz 26. maijam ir atvērta modes dizaina izstāde Talantu jūra, savukārt no 25. maija līdz 5. augustam muzeja vestibilos būs izstāde Latvija Parīzē. 1925., 1937., veltīta Latvijas dalībai Pasaules Dekoratīvās mākslas un moderno tehnoloģiju izstādēs Parīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?