Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Nabas trūce suņiem. Ko darīt?

No patversmes paņēmām mazu, veselu, attārpotu un vakcinētu kaķēnu, bet mājās sataustīju bumbulīti nabas rajonā. Vai man jāatrāda kaķēns veterinārārstam?

Pēc aprakstītā «bumbulīša», pirmais, kas man ienāk prātā, - tā varētu būt nabas trūce jeb bruka. Nabas trūce ir muskuļu sienas plīsums traumas dēļ vai iedzimta vēdera sienas nenoslēgšanās nabas apvidū. Šajā spraugā var ieslīdēt audi un orgāni, kam normāli būtu jāatrodas vēdera dobumā (tauki, taukplēve, zarnu cilpas). Tas arī veido šo «bumbulīti». Veidojums var parādīties un atkal pazust atkarībā no tā, cik pilns puncis pieēsts, kā arī no dzīvnieka pozīcijas - parasti, guļot uz vēdera, trūces saturs ieslīd atpakaļ vēdera dobumā.

Ja kaķēns jūtas labi, ēd un ir aktīvs, pagaidām uztraukumam nav pamata. Tomēr nebūtu prātīgi veidojumu atstāt novārtā. Lai precizētu kaķēna diagnozi, vērsieties pie sava veterinārārsta.

Dakteris sunim konstatēja iedzimtu nabas trūci, bet teica, ka ar to var dzīvot, respektīvi, operācija nav obligāta. Taču mūsu radiniekiem laukos kaķis ar nabas bruku nomira. Kāpēc tā?

Tā kā neesmu veikusi minētā suņa izmeklēšanu, grūti komentēt, vai operācija ir vai nav nepieciešama. Tomēr uzticos kolēģa ieteikumam, kurš dzīvnieku izmeklējis.

Nabas trūces mēdz būt dažādas. Minējāt, ka dakteris konstatējis iedzimtu nabas trūci, tas nozīmē, ka pēc dzimšanas nabas apvidū vēdera siena nav saaugusi, tajā palikusi sprauga. Ir trūces, kuru saturu var viegli iebīdīt atpakaļ vēdera dobumā, bet ir tādas, kurās audi vai orgāni iesprūst, izraisot iekaisumu šajos audos vai pat nekrozi (audu atmiršanu).

Var atšķirties arī trūces izmēri - mazas nabas trūces nav bīstamas un reizēm, dzīvniekam augot, līdz astoņu deviņu mēnešu vecumam, aizveras pašas. Lielas trūces ir bīstamas, jo spraugā var ieslīdēt un iesprūst zarnu cilpas. Tādā gadījumā dzīvnieks izjūt lielu diskomfortu, jo zarnas tiek nospiestas, tajās traucēta asins apgāde un sākas audu atmiršanas process. Šāds stāvoklis ir dzīvībai bīstams un, laikus nepamanīts, var izraisīt dzīvnieka nāvi. Savukārt minētajam radinieku kaķim, iespējams, trūcē bija iesprūdušas zarnu cilpas, kas laikus netika pamanīts, tādēļ arī letāls iznākums. (Tādi ir mani secinājumi, jo neesmu redzējusi nevienu no minētajiem dzīvniekiem.)

Mūsu boksera šķirnes kucītei (4 mēn.) ir nabas bruka apmēram 1 cm diametrā. Viņa neizrāda sāpes, kad to taustu. Tomēr gribam bruku operēt. Kad to labāk darīt? Tagad uzreiz vai tomēr pagaidīt līdz sterilizācijai?

Es ļoti reti iesaku trūces operēt agrāk par plānoto kastrācijas laiku. Trūces operēju agrāk - pat trīs četru mēnešu veciem dzīvniekiem - tikai tad, ja tās ir ļoti lielas un es tajās sataustu zarnu cilpas. Pēc aprakstītās ainas uzskatu, ka varat gaidīt līdz plānotajai kastrācijai. Tomēr esiet vērīgi - ja trūce kļūst lielāka, kļūst cieši blīva, āda kļūst sārta vai arī kucīte izrāda sāpes, kad šo vietu aizskar, dodieties pie veterinārārsta.

*Olaines Veterinārā centra all4pets veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?