Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Nacionālā apvienība jūtas izolēta

Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) valde šonedēļ tomēr neizšķīrās par piedāvājumu, ko Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle izteica intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma. Pārraidē viņš pieļāva, ka nevienam apvienības ministram, arī kultūras ministrei Dacei Melbārdei, kurai ir pielaide valsts noslēpumam, nevajadzētu piedalīties slēgtajās valdības sēdēs, kurās tiek skatīti strīdīgi jautājumi, tādējādi neuzņemoties atbildību par tiem. Ar to vispirms ir domāta iecerētā bankas Citadele pārdošana, pret ko Nacionālā apvienība iebilst.

Pretrunas koalīcijā pastiprinājās pēc tam, kad pielaide valsts noslēpumam pagājušās nedēļas nogalē tika atteikta jau otram Nacionālās apvienības ministram. Pirms laika no amata šī iemesla dēļ atkāpās tieslietu ministre Baiba Broka, bet tagad kļuva zināms, ka pielaide liegta arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Romānam Naudiņam. Abi apvienības pārstāvji šo ziņu saņēma pēc vairākiem mēnešiem, kad beidzās pārbaudei paredzētais četru mēnešu termiņš. Bez pielaides ministri nevar piedalīties slēgtajās sēdēs, kurās tiek izskatīti svarīgi jautājumi, - daļēji arī bankas Citadele pārdošana tiek vērtēta slēgtā sēdē. NA līderi jau vairākkārt izteikuši aizdomas, ka tā ir apzināta Vienotības rīcība. «Nacionālā apvienība tiek atstumta no šiem jautājumiem, un tas ir nevis Satversmes aizsardzības biroja, bet valdības darba organizācijas jautājums. Ir pārāk daudz slepenības, kurā NA tiek izolēta,» intervijā LTV sacīja R. Zīle.

Tas pašas dienas vakarā notika Nacionālās apvienības valdes sēde, kurā radikālus lēmumus valde nepieņēma, bet konstatēja vairākas lietas - vispirms jau to, ka pārāk daudz ir jautājumu, kurus valdība izskata slēgtajā daļā, «kas vieš neuzticību sabiedrībā», Dienai sacīja apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. NA vēlētāji esot neizpratnē, kas notiek ar banku Citadele un kāpēc sekmīgi strādājoša banka ir jāpārdod. Saeima ceturtdien ārkārtas sesijā lems par G. Bērziņa apstiprināšanu tieslietu ministra amatā. Uz vaicāto, vai NA ministri varētu nepiedalīties strīdīgu jautājumu izskatīšanā, G. Bērziņš atbildēja noraidoši - viņš personīgi piedalīšoties sēdēs, taču neatbalstīšot bankas Citadele pārdošanu, ja par to tiks lemts. Līdzīgi varētu rīkoties arī R. Naudiņš, jo politiķiem ir saistošs jau pirms vairākām nedēļām pieņemtais apvienības lēmums, - tā uzskata, ka bankas pārdošana nav lietderīga, ir sasteigta «un rada aizdomas par atsevišķu ekonomisko grupu interešu lobēšanu Latvijā».

Vienotības vadošie politiķi ir neizpratnē par šādu NA reakciju. «Tie ir pieņēmumi, kas nav patiesi. Problēma ir Nacionālās apvienības neveiksmīgā kadru politika,» uzskata Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, noraidot varbūtību, ka partija būtu politiski ietekmējusi pielaižu piešķiršanas procedūru, kā arī atsevišķu grupu interešu lobēšanu. Viņš arī neredz «objektīvu vajadzību spēlēt ar pilnvērtīgiem partneriem politiskās spēles», bet slēgtās sēdes tikpat daudz esot bijušas arī Aigara Kalvīša (toreiz TP) valdības laikā. Savukārt frakcijas vadītāja vietnieks Edvards Smiltēns partiju strīdu uztver kā «medusmaizi Saskaņas centram un viņu satelītprojektiem, kuru vienīgā cerība ir sašūpot esošās koalīcijas stabilās pozīcijas, ja mēs sāksim kašķus». Viņš uzsvēra - lai noturētu ekonomisko stabilitāti, ir svarīgi nodrošināt politisko stabilitāti. Koalīcijā pārstāvētā Zaļo un Zemnieku savienība notiekošajā nav iesaistīta. Viens no frakcijas līderiem Ingmārs Līdaka neredz loģiku, kāpēc Vienotībai vajadzētu kaitēt valdībai, kuru tā vada, vēršoties pret vienas partijas ministriem. Opozīcijā esošā Saskaņas centra pārstāvji, kuriem pašiem ir atteiktas pielaides, gan ir pārliecināti par speciālo iestāžu politizāciju un Vienotības lomu tajā.

Abu valdības partiju pārstāvji apzinās, ka pretrunas var vājināt kā vienus, tā otrus un tas var atsaukties uz vēlēšanu rezultātu. Taču ir arī kāds ieguvums - tiesībsargājošo iestāžu gatavība pārskatīt esošo pielaižu piešķiršanas kārtību, lai nākamajā valdībā, kas strādās laikā, kad Latvija būs prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē, nevarētu nonākt ministrs, kuram pēc tam atsaka pielaidi. Satversmes aizsardzības birojs (SAB) atbalsta valdības vadītājas Laimdotas Straujumas (Vienotība) ierosinājumu pirms valdības sastāva apstiprināšanas veikt pārbaudi par ministru atbilstību, lai saņemtu speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam, aģentūrai LETA atzina SAB pārstāve Iveta Maura. Nepieciešamība uzlabot šo kārtību aktualizējās pēc tam, kad Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) spriedumā uzdeva Latvijas valstij izmaksāt 5000 eiro kompensāciju par morālo kaitējumu Andrim Ternovskim, kurš bija vērsies tiesā, jo viņam bija liegta darbam Valsts robežsardzē nepieciešamā pielaide. ECT plāno vērsties arī B. Broka un R. Naudiņš, kurš turpinās darbu valdībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?