Eļļas peldē brūni cepti
Veselības centra 4 dietoloģe Laila Meija atbild, ka cepti kartupeļi, ja to ēšana nekļūst par ikdienas tradīciju, nav veselībai kaitīgi. Tomēr jāatceras, ka augstā temperatūrā apstrādāti produkti nav veselīgi. Cepts ēdiens paaugstina vēža riskus. Savukārt ēdot treknu ēdienu, organisms uzņem liekas kalorijas, tāpēc cilvēkam nepieciešams palielināt fiziskās aktivitātes. To ieteicamais dienas minimums ir vismaz pusstundu gara pastaiga.
Dietoloģe skaidro, ka katram cilvēkam ir savs ēšanas režīms. Ir pilnīgi normāli, ka vakarā kārtīgi paēdam, ja to nav bijis iespējams izdarīt dienas laikā. Taču ēdienkarti ieteicams veidot tā, lai organisms uzņemtu uzturvielas, šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas un citas nepieciešamās bioloģiski aktīvās vielas.
Laila Meija un uztura zinātnieks Zigurds Zariņš atgādina, ka kartupeļu pankūkas taukus uzsūks vairāk nekā vienkārši cepti kartupeļi. Cepot uzkarsētos taukos, tauku uzsūkšanos kartupelī iespējams samazināt. Daudz veselīgāks kartupeļu pagatavošanas veids ir kartupeļu cepšana cepeškrāsnī, izmantojot cepampapīru. Krāsnī cepts kartupelis iegūst izteiktu garšu arī bez papildu sālīšanas, un tā nezūd arī minerālvielas.
Gluži vai zelta vērtē
Uzturvielām bagātāki un veselīgāki ir vārīti kartupeļi, jo tie satur vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus. Lai gan vārītos kartupeļos ir vairāk ūdens (80%) nekā maizē (50%), tie ir lielisks enerģijas avots, jo satur viegli sagremojamus ogļhidrātus, kas organismā uzsūcas ātrāk nekā rupjmaize. Taču, ja netiek līdz galam izvārīti un ēdot ir slikti sakošļāti, tie kuņģī var radīt smaguma sajūtu.
Kartupelis ir arī lielisks C vitamīna ieguves avots, bet vārot vitamīns zūd. Lai tā nenotiktu, Z.Zariņš iesaka līdz Ziemassvētkiem kartupeļus vārīt ar visu mizu. Kartupelis ir arī kālija avots, kas nepieciešams sirds un tūskas slimniekiem. Kālijs palīdz no organisma izvadīt lieko šķidrumu. Ja kartupeļu ūdens netiek pārsālīts, arī tas satur vitamīnus un kāliju. Savukārt sāls organismā aizkavē kālija uzsūkšanos. Lai kartupelis nezaudētu savas uzturvērtības, pēc nomizošanas tas jāliek jau vārošā ūdenī, iesaka L.Meija.
Uztura zinātnieks Zigurds Zariņš atgādina, ka kartupeli, kurš ir kļuvis zaļš, nedrīkst, ēst, jo tas satur salonīnu, kas ir indīgs.