Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. novembris
Liza, Līze, Elizabete, Betija

Nacionālais kartupelis

No rītiem bez brokastīm no mājas neizeju, bet pusdienas bieži izpaliek vai šo maltīti aizstāju ar līdzpaņemtām maizītēm. Nākot mājās, par to vien sapņoju, ka vakarā apsēdīšos pie galda un ēdīšu vārītus kartupeļus vai kartupeļu pankūkas, ko cepu augu eļļā. Mans dzīvesveids ir visai vienmuļš, strādāju pie datora, nesportoju. Līdz šim par svara problēmām nav bijis iemesla bažīties. Vai veselības un iespējamā svara pieauguma dēļ būtu vēlams sev ja ne aizliegt, tad vismaz ierobežot ceptu kartupeļu ēšanu? Dienai raksta lasītāja Kristīne Ozoliņa.

Eļļas peldē brūni cepti

Veselības centra 4 dietoloģe Laila Meija atbild, ka cepti kartupeļi, ja to ēšana nekļūst par ikdienas tradīciju, nav veselībai kaitīgi. Tomēr jāatceras, ka augstā temperatūrā apstrādāti produkti nav veselīgi. Cepts ēdiens paaugstina vēža riskus. Savukārt ēdot treknu ēdienu, organisms uzņem liekas kalorijas, tāpēc cilvēkam nepieciešams palielināt fiziskās aktivitātes. To ieteicamais dienas minimums ir vismaz pusstundu gara pastaiga.

Dietoloģe skaidro, ka katram cilvēkam ir savs ēšanas režīms. Ir pilnīgi normāli, ka vakarā kārtīgi paēdam, ja to nav bijis iespējams izdarīt dienas laikā. Taču ēdienkarti ieteicams veidot tā, lai organisms uzņemtu uzturvielas, šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas un citas nepieciešamās bioloģiski aktīvās vielas.

Laila Meija un uztura zinātnieks Zigurds Zariņš atgādina, ka kartupeļu pankūkas taukus uzsūks vairāk nekā vienkārši cepti kartupeļi. Cepot uzkarsētos taukos, tauku uzsūkšanos kartupelī iespējams samazināt. Daudz veselīgāks kartupeļu pagatavošanas veids ir kartupeļu cepšana cepeškrāsnī, izmantojot cepampapīru. Krāsnī cepts kartupelis iegūst izteiktu garšu arī bez papildu sālīšanas, un tā nezūd arī minerālvielas.

Gluži vai zelta vērtē

Uzturvielām bagātāki un veselīgāki ir vārīti kartupeļi, jo tie satur vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus. Lai gan vārītos kartupeļos ir vairāk ūdens (80%) nekā maizē (50%), tie ir lielisks enerģijas avots, jo satur viegli sagremojamus ogļhidrātus, kas organismā uzsūcas ātrāk nekā rupjmaize. Taču, ja netiek līdz galam izvārīti un ēdot ir slikti sakošļāti, tie kuņģī var radīt smaguma sajūtu.

Kartupelis ir arī lielisks C vitamīna ieguves avots, bet vārot vitamīns zūd. Lai tā nenotiktu, Z.Zariņš iesaka līdz Ziemassvētkiem kartupeļus vārīt ar visu mizu. Kartupelis ir arī kālija avots, kas nepieciešams sirds un tūskas slimniekiem. Kālijs palīdz no organisma izvadīt lieko šķidrumu. Ja kartupeļu ūdens netiek pārsālīts, arī tas satur vitamīnus un kāliju. Savukārt sāls organismā aizkavē kālija uzsūkšanos. Lai kartupelis nezaudētu savas uzturvērtības, pēc nomizošanas tas jāliek jau vārošā ūdenī, iesaka L.Meija.

Uztura zinātnieks Zigurds Zariņš atgādina, ka kartupeli, kurš ir kļuvis zaļš, nedrīkst, ēst, jo tas satur salonīnu, kas ir indīgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?