Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Nacionāļu ultimāts izbrīna premjeru

Esam atvērti diskusijai par demogrāfiju veicinošiem pasākumiem nākamā gada budžetā, bet Nacionālajai apvienībai (NA) ir jāatrod, kur ņemt finansējumu, - šādi var raksturot koalīcijas partneru attieksmi pret Visu Latvijai!-TB/LNNK paziņojumu, ka demogrāfijai ir jābūt valdības prioritātei un tam jāatspoguļojas nākamā gada valsts budžetā 31,6 miljonu apmērā.

Lai arī nākamā gada budžeta pakete jau ir finiša taisnē, NA savu pēdējā brīža piedāvājumu iesniegusi gana ultimatīvi, norādot - valdības atbalsts demogrāfijas piedāvājumiem izšķirs to, vai NA balsos par 2013. gada budžetu. Finanšu ministrs A. Vilks (Vienotība) gan uzsver - šādi ultimāti apdraudot politisko stabilitāti, no tās izrietoši arī Latvijas novērtējumi kredītreitingu iestāžu acīs, tā rezultātā cerība, ka starptautisko aizdevumu varētu pārfinansēt ar izdevīgiem procentiem, var sākt izplēnēt.

«Esmu atvērts diskusijai par 2013. gada budžetu, taču sagaidu arī konstruktīvus priekšlikumus, kur rast finansējumu, pārdalot esošo apjomu un nepalielinot budžeta deficītu,» saka premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība), kurš vada Ministru kabineta paspārnē izveidoto Demogrāfisko lietu padomi. Viņš uzsver - jo īpaši sagaidot ierosinājumus no abiem NA ministriem, ko tieši no viņu nozarēm varētu pārdalīt par labu demogrāfijai. NA, kam Saeimā ir 14 deputātu, pārziņā ir kultūras un tieslietu ministra portfeļi.

Par virkni pasākumu, kas uzlabotu demogrāfisko situāciju Latvijā, Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisija vienojusies jau nedēļas sākumā. Apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK), kurš būtībā ir arī priekšlikumu autors, norāda - šie uzstādījumi NA ir principiāli, jo sakārto sistēmu, turklāt to pieņemšana ietekmēs katras sievietes izvēli un mudinās laist pasaulē bērnus. Iecerētā pasākumu virkne paredz, minimālās «māmiņalgas» palielināšanu, tās nodrošināšanu, līdz bērns sasniedz pusotra gada vecumu, mērķa maksājumu katram pirmsskolas vecuma bērnam par bērnudārzu vai auklīti, nodokļu atvieglojumus par katru apgādājamo bērnu, kā arī jauno ģimeņu programmu mājokļa iegādei un nekustamā īpašuma atlaidi daudzbērnu ģimenēm. I. Parādnieks stāsta - reāli tas nozīmē pārskatīt līdzšinējos pasākumus demogrāfijas veicināšanai nākamā gada budžetā un to, ka valdībai būtu jāatrod tikai 24,4 miljoni latu. Aprēķinus gan apšauba Reformu partijas pārstāvis Vjačeslavs Dombrovskis - plānots, ka daļa pasākumu sāktos gada otrajā pusē, tas realitātē nozīmē, ka nepieciešamā summa jau 2014. gadā būs divtik liela nekā NA pieprasītie 31,6 miljoni latu.

Diskusijas par budžeta prioritātēm notikušas visu vasaru, taču NA ministri nevienā brīdī šādus priekšlikumus neesot piedāvājuši, saka A. Vilks, līdzīgu izbrīnu izsaka arī premjerministrs. I. Parādnieks gan apgalvo - NA piedāvātie principi esot diskutēti valdībā, taču virzība nav sekojusi. Viņš ir pārliecināts - kad Saeimā 2. lasījumā tiks skatīts budžets, šos priekšlikumus varēšot izstrādāt.

A. Vilks norāda - demogrāfija kā prioritāte ir bijusi gan izskatot 2012. gada budžeta grozījumus, gan spriežot par 2013. gada budžetu, un neesot izprotams ultimatīvais veids, kā NA izteikusi savas prasības. «Formāts, ar kādu startē NA, apdraud ekonomiskās atveseļošanās ceļu, uz kura Latvija ir nostājusies, arī politisko stabilitāti un turpmāko Latvijas nākotni,» saka ministrs. «Latvija nav pelnījusi šādus ultimātus,» viņš uzsver.

Reformu partija frakcijas sēdē nolēmusi, ka pēc būtības atbalstīs demogrāfiju kā valsts prioritāti, kā arī NA piedāvātos risinājumus, izņemot mājokļa nodrošināšanu jaunajām ģimenēm, saka Vjačeslavs Dombrovskis. Taču galvenais jautājums tomēr paliek - kur atrast naudu? Par NA ultimatīvajiem paziņojumiem viņš izsakās gana atturīgi - šis neesot pirmais apvienības ultimāts, turklāt naudas budžetā ir tik, cik ir.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?