Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Nāk decembris. Laiks rezumēt

«Galvenā atziņa - tā kā Password valodu skolā pašreiz tiek attīstīti papildu biznesa virzieni, man jāizveido sistēma, kas ļautu visiem šiem projektiem attīstīties un neliktu apstāties laika trūkuma dēļ,» stāsta Inga Munda. Gada lielākā veiksme viņas uzņēmumam esot motivēti un interesanti cilvēki, kas nāk mācīties, un firmas pasniedzējas. «Šo cilvēku dēļ dažbrīd ir sajūta, ka darbs ir izklaide, lai arī ļoti intensīva.» Kā kļūdu Inga min to, ka septembrī nebija rēķinājusies ar tik lielu cilvēku pieplūdumu - nepietika pasniedzēju. «Tas neļāva strādāt tik aktīvi, cik būtu vajadzējis.»

Kad martā Ingai piedāvājām piedalīties Dienas startā, viņai šķitis, ka būs ļoti interesanti paskatīties, ko cilvēks faktiski var izdarīt gada laikā. «Lai arī sākumā liekas, ka gads ir ļoti daudz, tagad saprotu, ka tas nav nekas. Ja šāds projekts tiktu īstenots ilgāk un pēc tam to parādītu paātrināti, man liekas, rezultāti būtu pamanāmāki.» Inga gan nožēlo, ka neesot gana bieži blogojusi Diena.lv. «Sākumā visi uz to skatījāmies ļoti cerīgi - nu tik rakstīsim, nu tik darīsim -, bet vienā brīdī laika sāk ļoti trūkt.»

Satrauc nodokļu slogs

Gints Zīverts uzskata, ka Latvijā uzņēmumus ļoti gremdē nodokļu sistēma, kas, viņaprāt, ir arī aplokšņu algu galvenais iemesls. «Piemēram, Taizemē ir 7% ienākuma nodoklis, kas ir obligāti jāsamaksā, un viss - par pārējo valsts parūpēsies. Latvijā bez lielā IIN jāmaksā vēl arī pamatīgi darbaspēka nodokļi, tas ir smagi.» Ja viss būtu sakārtots citādi, uzņēmumi netērētu 50% sava laika, domājot, kā samaksāt nodokļus, bet gan mēģinātu vairāk pievērsties progresam, Gints uzskata. Arī e-paraksta sistēma viņam šķiet atpalikusi un sarežģīta. «Akmens laikmets. Jautrākais, ka pat VID šos dokumentus neatzīst. Mana pieredze liecina, ka visiem dokumentiem jābūt izprintētiem un bezmaz pielīmētiem pie sienas.» Uzņēmējs arī ir neizpratnē par cenām izejvielu tirgū: «Visi produkti ir lētāki, ja tos pērk no Lietuvas, Polijas vai pat vedot no Nīderlandes. Kā var būt tā, ka no Polijas atvests dārzenis ir lētāks nekā Latvijā audzēts?»

Par lielāko veiksmi Gints uzskata iespēju sākt savu biznesu: «Aizdevums, sēklas nauda biznesa sākšanai, dalība Dienas startā, intervija Euronews - uzskatu, ka tā ir veiksmju ķēde, kas mani, cerams, aizvedīs pie kaut kā liela un laba.» Kā kļūdu viņš min nepareizu ventilācijas sistēmas komponenšu izvēli. «Tas un vēl daži sīkumi. Varbūt vajadzēja lielākas telpas. Tomēr te ir mājīgi un paliek vieta arī izaugsmei.»

Domas materializējas

«Domas mēdz materializēties, tāpēc labāk domāt pozitīvi. Bet, lai novērstu draudus, laicīgi jārīkojas,» atziņās dalās Eva Narunovska. Viņa uzskata - lai izveidotu kaut ko tiešām labu un pamatīgu, ar talantu un veiksmi ir par maz. «Ir jāiegulda liels darbs. Bet liels darbs man vairs nešķiet grūts un smags, tas man saistās ar aizrautību, interesantiem piedzīvojumiem, skaistu pieredzi, aizkustinošu gandarījumu par sasniegto un gaišuma sajūtu - ka esmu augusi.» Eva šogad uzzinājusi, ka viņai apkārt ir daudz vairāk lielisku cilvēku, nekā agrāk licies, un, ja kaut ko dari no sirds un neatlaidīgi, beigās viss izdodas. «Lielākā veiksme patiesībā ir dalība Dienas startā - tā palīdzēja palielināt pasūtījumu skaitu un atrast labus darbiniekus. Savukārt kļūdas pieļāvu personāla jautājumos, pārāk lēni risinot problēmas un savlaicīgi tās nepamanot. Tomēr tagad priecājos par šo pieredzi, jo ir ievērojami uzlabots darbinieku atlases process un vairāk koncentrējos uz ikdienas darba vidi un darbinieku motivāciju.»

Veiksme, nevis kļūda

Tutinu ģimenes uzņēmuma lielākais ieguvums ir viņu sadarbības partneri. «Izveidojusies sadarbība ar Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centru Zeimuļs, liekam lielu cerību uz Rēzeknes novada pašvaldībām kā potenciālajiem klientiem nākamgad. Jāteic, ka mūs jau pamana un novērtē kā jaunos uzņēmējus. 18. novembrī saņēmām Atzinības rakstu no Sakstagala pagasta pārvaldes par uzņēmējdarbības attīstību un veicināšanu Rēzeknes novadā un dzimtajā pagastā,» stāsta Sandis Tutins.

Viņš uzskata, ka kļūdu izbraukuma automazgātavas biznesa plānā attiecībā uz notekūdeņu savākšanu nevar uzskatīt par neveiksmi. «Lai gan no biznesa sākotnējās idejas ir palikusi tikai izbraukumu specifika, esam kļuvuši par firmu, kas šobrīd veic gandrīz visa veida tīrīšanas un uzkopšanas darbus. Pārmaiņas neesam nožēlojuši. Orientējamies arī uz darbiem lielā augstumā, piedāvājam arvien jaunus pakalpojumus, arī parketa un koka grīdu atjaunošanu. Ņemot vērā Latgales reģiona pirktspēju, piedāvājuma dažādošanu uzskatām par veiksmi.»

Savukārt Romāns Ruzins kā lielāko veiksmi nosauc iespēju ar laikraksta starpniecību popularizēt elektriskos velosipēdus. «Ieguvums ir jūtams un neatsverams. Neliela neveiksme varbūt bija ilgais biznesa plāna apstiprināšanas process, lai iegūtu papildu finansējumu biznesa attīstībai, tomēr tagad viss ir kārtībā - jaunā velosipēdu partija būs tieši laikā uz nākamās sezonas sākumu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Nobalso par favorītu!

Projekts Dienas starts tuvojas finišam decembra vidū. Ieskaties www.diena.lv/dienas-starts un nobalso par sev simpātiskāko uzņēmēju!

Bez nosaukuma

Elektrisko velosipēdu tirgotājs eRitenis.lv
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Ķīnā top Romāna Ruzina jaunie elektrovelosipēdi. Latvijā tie nonāks nākamgad. Bet šobrīd uzņēmējs gaida sniegu - pircējiem sarūpēti sniega pūtēji.
Mazgāšanas uzņēmums tutinelli
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Enerģiskākais starts.)
Sniegu gaida arī Sandis Tutins. Bizness atguvies no rudens depresijas, iegūti jauni kontakti, nu tik jārok. Paralēli tiek remontēts firmas mikroautobuss.
Valodu mācību firma Password X
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Prātīgākais starts.)
Ingas Mundas valodu skolā atgriezušās norvēģu valodas nodarbības, bet drīzumā būs arī krievu valodas grupu nodarbības un privātstundas.
Uzņēmumu vadības sistēmu izstrādātājs IT Sapiens
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Eva Narunovska grasās atjaunot uzņēmuma mājaslapu. Esošā ir novecojusi, pienācis laiks veikt kosmētisko operāciju gan izskatā, gan saturā.
Taizemiešu restorāna veidotājs SIA Rojāls
(Šonedēļ Diena.lv visvairāk balsu nominācijā Perspektīvākais starts.)
Gints Zīverts sācis piedāvāt Pad Pak dārzeņus austeru mērcē, un tas esot gardākais jaunums kopš Kotai nūdelēm, kuru debija bija rudens sākumā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?