Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Nākamgad sāls un cukura vietā - rūgts!

Rūgts! - tā sauc jaunajam pārim, taču nākamgad rūgts dzirdēsim biežāk nekā tikai kāzās. Rūgts ir viena no piecām garšām līdzās saldam, skābam, sāļam un umami, ko pasaule pazīst. Taču tā vienlaikus ir arī ēdienā vismazāk novērtētā un aizspriedumiem apvītā garša. Sajūtot rūgtvielas, cilvēka seja instinktīvi saviebjas un mute atveras izspļaušanai.

Tas esot dabīgi, jo daudzas indes ir rūgtas. Savukārt virtuvē, trūkstot rūgtvielām, ēdiens kopumā netiek sabalansēts, tam pietrūkst dziļuma dimensijas. Rūgts bieži tiek jaukts ar savelkošām un sūrām garšām, jo ir maz cilvēku, kas no sirds izbauda un izgaršo rūgtās notis. Ne aronijas, ne rutki nav rūgti.

No Amerikas nākusī tendence ierobežot sāls un cukura patēriņu izraisījusi īstu rūgtuma trakumu. Restorānu ēdienkartēs dažādās pasaules malās vienlaikus parādās rūgtenie zaļumi - radikjo, cigoriņi, lapu artišoki, pavasara brokoļi, pienenes un rukola. Arī dzeltenie greipfrūti (sarkanie selekcijas ceļā ir zaudējuši rūgtumu), valrieksti, zaļā tēja, kafija un rūgtā šokolāde. Dzērienu kartēs atgriežas vermuti, Amaro, Fernet Branca un Aperol. Novērtē atkal angostūras, ķērpju un vērmeļu uzlējumus. Rūgtums nekad nav bijis ļoti iecienīts latviešu virtuvē, bet mums ir savi izteiksmīgi rūgtie - pīlādzis, cigoriņi un brūklenes (pēcgaršā). Tāpat arī bērzu sulu sīrups, Kafeja Alīda, Melnais balzams un nišas alus ar krietnu devu moderno apiņu. Arī deserti var būt rūgti, konditors Jānis Kairis tādu ir radījis - ozolzīļu krēmu brilē ar lāceņu putām. Restorāna servisa skolā mācījos cept ķērpjus, kas zaudē sākotnēji uzbāzīgo rūgtumu, iederas salātos, piedevās, desertos.

Ne viss, kas ir aktuāls citviet, noteikti kļūs populārs Latvijā, tomēr ir vēl pāris tendenču, kas nākamgad mums garām nepaies.

Zināms, ka miltos pārstrādā ne tikai graudaugus, bet arī ķirbjus un topinambūrus. Iegūst arī kaņepju un vīnogu kauliņu miltus, savukārt pilnībā inovatīvs produkts ir kafijas milti, kas radīti pirms diviem gadiem no kafijas ķirša mīkstuma, ko iepriekš kafijas pārstrādes procesā izmeta mēslainē. Aizvien lielāku lomu virtuvē ieņem pseidograudaugi - jau pazīstamā kvinoja un amarants, vēl svešie - sorgo, tefs un fonio. Paralēli parastajiem kviešiem aizvien vairāk audzē citas kviešu sugas - speltas kviešus, viengraudkviešus un divgraudkviešus, kuri ir mazāk alerģiski.

Lielbritānijā šogad īstu vētru sacēla atklātībā nākušie fakti, ka no pētījumiem, kas tika veikti 70. gados, tomēr nevar secināt, ka piena tauki ir tik ļoti kaitīgi veselībai. Tas izraisīja sviesta ēšanas bumu. Paredzu, ka dzīvnieku tauki atgriezīsies virtuvēs - mājās tecināti cūku tauki, mazsālīts speķis, liellopa nieru tauki, Kaukāza šķirņu aitu astes tauki.

Patlaban zemeslode sadalīta peruāņu un jaunās skandināvu virtuves ietekmju zonās. Esam tajā daļā, kurā mūsu sezonālie produkti atbilst skandināvu virtuvei, tāpēc meklēsim savu arī nākamgad.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?