Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nākamgad varētu pieaugt siltuma un gāzes rēķini

Papildu dažādiem no nākamā gada paceltiem nodokļiem Latvijas iedzīvotājiem, iespējams, no 1.janvāra būs jāmaksā vairāk arī par dabasgāzi un siltumu. Mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto tikai ēdienu gatavošanai, šis pieaugums varētu būt neliels - 38 santīmi gadā, bet tām, kuras dabasgāzi izmanto arī apkurei, jārēķinās ar izmaksu pieaugumu 12,95 latu apmērā.

To paredz Sabiedrības citai politikai līdzpriekšsēdētāja Aigara Štokenberga iesniegtie priekšlikumi 2010.gada budžetam, kur viņš ierosina ieviest akcīzes nodokli dabasgāzei. Viņaprāt, tā apmērs varētu būt pieci lati par 1000 dabasgāzes kubikmetriem. Plānotos 7,3 miljonu latu ienākumus no šī nodokļa viņš ierosinājis pārvirzīt kultūrai un zinātnei.

Finanšu ministrijas Komunikācijas departamenta vadītāja Baiba Melnace Dienai norādīja, ka par akcīzes nodokļa ieviešanu dabasgāzei Finanšu ministrija pašlaik gatavo informatīvo ziņojumu, kas tiks sniegts valdībā. Visām ES dalībvalstīm akcīze dabasgāzei jāievieš vēlākais, 2014.gadā, taču to iespējams darīt arī ātrāk. Šāds nodoklis jau no 2008.gada ir ieviests arī Igaunijā, kur tas pašlaik ir 23,5 eiro par 1000 kubikmetriem.

Visi Dienas aptaujātie enerģētikas uzņēmumi apliecināja, ka, lai arī formāli viņi būs jaunieviestā nodokļa maksātāji, šīs izmaksas vistiešākajā veidā atsauksies uz gala tarifiem, ko maksā patērētāji. Turklāt vislielāko jaunā nodokļa slogu izjutīs tieši siltumapgādes uzņēmumi. «Krīzes brīdī, kad visiem trūkst naudas, šis ir papildu nodoklis gala patērētājiem. Laikā, kad mēs domājam, ko darīt ar cilvēku parādiem, kas jau tagad nevar norēķināties par siltumu, arī nelielas papildu izmaksas var izraisīt nemaksātāju skaita pieaugumu,» norādīja a/s Rīgas siltums valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs. Savukārt SIA Valmieras siltums valdes priekšsēdētājs Pēteris Streļčs vispār bija satriekts un pauda uzskatu, ka ar šādu jaunu nodokli valsts vienkārši iznīcinātu ieguvumu no nesenā tarifu pazeminājuma. «Jau tagad ar mums nevar norēķināties ne SIA Valmieras namsaimnieks, ne Valmieras slimnīca. Mums jau šodien pietrūkst pusmiljons latu,» teica P. Streļčs.

«Vispār enerģētikas nodokļu jomā Latvijas politiķiem vēl ir lielas perspektīvas, jo šīs jomas nodokļi vēl Latvijā ir minimāli. Turklāt Latvijas iedzīvotājs ir ļoti izturīgs, viņam enerģētikas izmaksu «sāpju robeža» vēl ir ļoti, ļoti tālu,» par jauno nodokli ironizēja a/s Latvenergo valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons. Arī elektrības cenu lielā mērā nosaka gāzes izmaksas.

Trešdien izskanēja vēl viena ideja par jauniem nodokļiem. Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis rosināja uzlikt akcīzes nodokli sālim un cukuram, jo šie pārtikas produkti, pārmērīgi lietoti, ļoti negatīvi ietekmē cilvēka veselību. Finanšu ministrija šo piedāvājumu pagaidām vēl nekomentē, jo nav saņemts oficiāls pieteikums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?