90. gados esot bijis populārs viedoklis, ka baltmaizes kviešus Latvijā nāksies ievest, jo uz vietas tos neviens neprot izaudzēt, tagad notiek pretējais, jo augstas klases kvieši ir Latvijas eksporta prece, norāda Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe. Viņa uzslavē arī uzņēmumu Balticovo, kas prot strādāt pasaules līmenī, bet no piena pārstrādātājiem uzteic a/s Preiļu siers, ko arī dēvē par pasaules līmeņa mazo pārstrādes uzņēmumu. Tomēr piena nozare kopumā Latvijā ir pārāk sadrumstalota, ir daudz mazu, neefektīvu pārstrādātāju, tāpēc bieži vien zaudējam lietuviešiem. Pavisam slikti ir ar cūkkopību, taču šeit iemesls ir pašu iedzīvotāju domāšanā, jo, kolīdz kāds grib būvēt konkurētspējīgas fermas, saduras ar asu vietējo iedzīvotāju pretestību. I. Gulbe uzskata, ka nav pietiekami izmantotas iespējas pieprasīt no uzņēmējiem garantēt tādu tehnoloģiju izmantošanu, lai no smakām nebūtu jābaidās. Kvalitātes ziņā konkurētspējīgs būtu Latvijas medus, taču nav apjoma, ar kuru varētu iziet starptautiskā apritē, turklāt medus ir tāds produkts, kura izvēlē pircēji labprātāk dod priekšroku vietējai precei.
Varbūt latviešu zemnieki varētu atsākt audzēt cukurbietes? I. Gulbe šo jautājumu sauc par sāpīgu, jo uzskata, ka cukurfabriku likvidācija bija kļūda. Situācija pasaulē ir radikāli mainījusies kopš šī Eiropas Savienības diktētā lēmuma pieņemšanas brīža, un tagad ES valstis iepērk dārgu cukuru no trešās pasaules valstīm. Tomēr atjaunot nozari būtu ļoti sarežģīti.