Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

NAP2020 nāk roku rokā ar Raini

Pastāvēs, kas pārvērtīsies - tā ir tikai viena no dižgara Raiņa dzejas rindām, kas iekļauta Nacionālā attīstības plāna 2014.-2020. gadam sākotnējā redakcijā (NAP 2020) līdz ar citātiem no Zentas Mauriņas, Imanta Ziedoņa darbiem un pat tautas mutvārdu daiļrades. Ar pusotru mēnesi lielu nobīdi no sākotnējā termiņa tas pirmdien nonāks izskatīšanai koalīcijas padomē, kura savukārt izlems, vai NAP 2020 beidzot sūtīt apstiprināšanai uz Ministru kabinetu (MK) 14.

augustā. Ciešāka sasaiste ar citiem stratēģiskās plānošanas dokumentiem, precīzāki uzdevumu formulējumi un vienlaikus arī vairāk vispārinājumu, kā arī diskusijās iegūti konkrētāki skaitļi - tāda ir jau trešā NAP versija, kas nonākusi publiskajā telpā. Diskusijas par NAP2020 bijušas gana asas, politoloģe Žaneta Ozoliņa norāda - jebkuru stratēģiskās attīstības plānu kritizēs vienmēr, jo reti kurš pratīs paskatīties pāri savām interesēm.

Pēc ministriju darba grupu un Pārresoru koordinācijas centra (PKC) veiktās NAP2020 uzpucēšanas mēneša garumā pamatnostādnes plānā palikušas tās pašas, taču ir arī izmaiņas. Kā uzsver PKC vadītājs Mārtiņš Krieviņš, svarīgākās no tām - NAP2020 beidzot ir iezīmēts ciešā sasaistē ar Latvija 2030, turklāt konkrētāk iezīmēti NAP2020 prioritāšu pamatojuma ziņojumā izdarītie secinājumi. Precizēti un konkretizēti katras prioritātes galvenie sasniedzamie mērķi un veicamie uzdevumi. «Lielākais, kas izdarīts - darāmais ir formulēts konkrētāk,» saka M. Krieviņš, tomēr piebilst, ka ministrijas pieprasījušas lielāku vispārīgumu un, piemēram, noasfaltējamā ceļa kilometrāža vairs nav atrodama. Bijušas diskusijas ar nozaru speciālistiem, tiesa, rezultāts atsevišķos gadījumos ir pārsteidzošs. Lai arī izslēgts summārais dzimstības koeficients, kas ar rādītāju 1,97 izsauca plašas demogrāfu iebildes, jaundzimušo skaits 2020. gadā tiek plānots 34 tūkstoši, iepriekšējā NAP2020 versijā tas bija tikai 20 tūkstoši, 2011. gada realitāte - 18,8 tūkstoši. M. Krieviņš teic, ka šis skaitlis tapis pēc konsultācijām ar demogrāfiem.

Vēl pirms pāris nedēļām Kultūras ministrija raidīja pārmetumus NAP2020 veidotāju virzienā, norādot, ka kultūrai tajā atvēlēta pabērna loma. Jaunajā versijā tā celta saulītē - jau valsts attīstības vīzijā uzsvars likts ne tikai uz «aktīvu un atbildīgu pilsoņu valsti», bet arī «kultūras un garīgajām vērtībām». Kultūras alianse skarbi nokritizējusi iepriekšējā versijā aprakstīto idillisko ainiņu par dzīvi Vārkavā 2020. gadā, kā rezultātā lemts šo vīziju izdzēst. «Neesam gatavi uz plānošanas dokumentu paskatīties no komunikācijas viedokļa - kas būtu saprotama parastajam iedzīvotājam,» saka M. Krieviņš.

Ž. Ozoliņa uzsver: «Jebkurš NAP vienmēr tiks uztverts kā katastrofāls, jo reti kurš pratīs paskatīties pāri savu interešu robežām, taču lielākā problēma ir, vai budžets tiks veidots saskaņā ar plānu, tas būtu pats svarīgākais.» Politoloģe norāda - iepriekšējais NAP saturiski bijis labs, taču, tā kā pie budžeta veidošanas to ignorēja, savu jēgu tas zaudēja, līdz ar to arī plānu nākamajai septiņgadei varēs vērtēt tikai pēc tā, cik lielā mērā ar to būs saistīts nākotnes budžets.

Ja NAP2020 nākamnedēļ nonāks MK un tiks apstiprināts, vēl 30 dienas pēc tā notiks plāna sabiedriskā apspriešana, septembra beigās vai oktobra sākumā par to būs jālemj Saeimai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?