Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Narkotikas saoda «nejauši»

«Varbūt ar šo vienu akciju esam novērsuši desmit citu gadījumu, kad skolēni lietotu narkotikas, bet kopumā mums rokas ir sasietas,» Dienai stāsta kādas Rīgas vidusskolas direktore, kuras vadītajā mācību iestādē nesen noticis visai savdabīgs izglītojošs pasākums. Uz skolu lasīt lekciju par drošību atnākuši muitnieki ar narkotiku meklēšanai apmācītu suni, un tas ne tikai parādījis, kā prot klausīt pavēlēm, bet arī vairāku skolēnu somās uzodis narkotikas.

Viens puisis atzinies, un ierosināta lieta, otram no tā izdevies izvairīties - direktore norāda, ka skolas vadībai vienkārši neesot bijis tiesību pārbaudīt skolēna mantas bez viņa piekrišanas. Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāvis Jānis Bekmanis gan aizrāda, ka šādas tiesības skolām esot, par to tikai jāvienojas ar skolēnu vecākiem.

Pieķēra netīšām

Direktore stāsta - pēc tam kad radušās aizdomas, ka skolā kāds tirgo narkotikas, izlemts skolēnus izglītot par to radīto postu, tādēļ uz audzināšanas stundu uzaicināti muitnieki, kuri paņēmuši līdzi arī speciāli apmācītu suni. Kādā no vidusskolas klasēm suns norādījis, ka audzēkņa somā varētu būt narkotikas. Puisis piekritis somu atvērt, un likumsargi atraduši vairākus gramus aizdomīgas vielas, visticamāk, marihuānas. Par ekspertīzes rezultātiem skola vēl nav informēta, tomēr zināms, ka pret puisi ierosināta lieta par narkotiku glabāšanu. «Tas bija paredzēts, kā tikai un vienīgi izglītojošs pasākums. Nebijām domājuši kādu pieķert, ja nu vienīgi šāda doma pavīdēja zemapziņā,» uzsver direktore, noliedzot baumas, ka tas bijis ieplānots reids.

Ar to gan stāsts nebeidzas, jo suns pēc tam uzrādījis vēl vienu iespējamo narkotiku glabātāju. Viņš gan somu vaļā vēris neesot, tāpēc nav zināms, vai arī šoreiz četrkājainajam likumsargam bijusi taisnība. Audzēknis vēlāk direktori gan pārliecinājis, ka viņa somā nekā nelikumīga neesot bijis. «Puisis pats pie manis atnāca, bija ļoti satraucies. Skaidroja, ka viņš nemaz nav zinājis, ka var somu atvērt, lai parādītu, ka viņam tur nekā nelikumīga nav. Viņš domā, ka varbūt kādreiz bijis kādā ballītē klubiņā, kur apkārt tā smaka lidojusi, tādēļ varbūt suns viņu uzrādījis, un teorētiski tā jau varēja arī būt,» prāto direktore.

IeM problēmu noliedz

Tomēr ne viņa, ne Dienas aptaujātās narkoloģes nenoliedz, ka narkotiku izplatība Rīgas skolās ir liela problēma. «Ja skolas direktors jums apgalvos, ka problēmu nav, varat būt droši, ka viņš melo vai nezina, par ko runā,» uzsver direktore. Viņa ir neizpratnē, kādēļ skolu vadībai tā arī netiek dotas iespējas pārbaudīt, vai skolēni mācību iestādē neienes aizliegtas vielas. «Pat skolā dežurējošā pašvaldības policiste teica, ka viņa nedrīkstot pārbaudīt, ko bērni šeit nes iekšā,» norāda direktore.

Narkotiku kontroles un narkomānijas ierobežošanas koordinācijas padomes sekretārs J. Bekmanis gan uzsver, ka «komentārs par to, ka policistam neesot tiesību pārbaudīt skolēnu somas vai kabatas, nav īsti precīzs», jo šādas tiesības gan valsts, gan pašvaldības policistiem esot noteiktas Policijas likumā. Viņš tomēr piebilst, ka «jebkura tā saukto spēka struktūru izmantošana darbā ar nepilngadīgajiem ir galējs līdzeklis». J. Bekmanis arī noliedz, ka skolu administrācijām nav tiesību pārbaudīt skolēnu somas un kabatas. To drīkstot darīt, ja vien par to ir vienošanās ar skolēnu vecākiem un šāds punkts iekļauts skolas iekšējās drošības noteikumos. Turklāt drošības nodrošināšana esot ne tikai skolas vadības tiesības, bet arī pienākums.

Direktore par šādu atbildi ir sašutusi un sauc to par IeM bezspēcības apliecinājumu. «Diez kā būtu, ja mēs to iedrošinātos ierakstīt skolas iekšējos noteikumos, noteikti atkal nokļūtu avīzē! Jebkuri iekšējās kārtības noteikumi ir jāsaskaņo ne tikai ar vecākiem, bet arī ar skolotājiem un skolas dibinātāju - šajā gadījumā pašvaldību. Bet tās juristi, manā pieredzē, tiklīdz ir kāds ar cilvēktiesībām saistīts jautājums, ir ļoti piesardzīgi. Tad principā iznāk, ka IeM mūs aicina izstrādāt iekšējo normatīvo aktu, kas būtu pretrunā ar augstāk stāvošu normatīvo aktu,» viņa prāto.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?