Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Narkotirgoņu patvaļa saslēgta rokudzelžos

No šodienas sintētisko psihotropo vielu tirgotājiem draud cietums, piespiedu darbs, naudas sods vai nosacīta brīvības atņemšana. Tomēr, pirms kādu saslēgt rokudzelžos un ierosināt tiesvedību, likumsargiem nāksies pārliecināties, vai konkrētās personas izplatītie vai tirgotie augu maisījumi iekļauti pagaidu aizlieguma sarakstā.

Šim nolūkam jāveic ekspertīze Valsts policijas (VP) Kriminālistikas pārvaldē, kas var ilgt vairākas dienas. Pēc tam rezultāti jāsalīdzina ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veidoto pagaidu aizliegumu sarakstu, un, ja konstatētā viela tajā būs bijusi iekļauta, persona tiks aizturēta. Taču, ja tirgonim atsavinātā maisiņa saturā atradīs jaunus ķīmiskos savienojumus, tad saukšana pie kriminālatbildības tik raiti neveiksies, jo vispirms vielai būs jānosaka pagaidu aizliegums.

«Jaunatklātās formulas VP Kriminālistikas pārvaldes eksperti nosūta uz SPKC, kur lemj, vai tām piemērot pagaidu aizliegumu. Pārsvarā visas tiek atzītas par bīstamām un sarakstā iekļautas,» skaidro VP pārstāvis Dairis Anučins. To apstiprina arī SPKC Atkarības slimību riska analīzes nodaļā: «Visām vielām, par ko mums ziņo policija, piemērojam pagaidu aizliegumu, jo tās visas ir bīstamas veselībai. Ja kādai nezinām ķīmisko nosaukumu, talkā aicinām ķīmiķus,» atklāj sabiedrības veselības analītiķe Linda Sīle. Jautāta par procedūras ilgumu, viņa norāda, ka tas aizņem ne vairāk kā nedēļu: «Piemēram, vakar saņēmām ziņu par divām jaunām vielām, šodien izdevām aktu, rīt to publicēs Latvijas Vēstnesī un jau ceturtdien pagaidu aizliegums stāsies spēkā,» skaidro Sīle un piebilst, ka SPKC ķīmijas speciālisti pēta arī visas Eiropas datubāzi, tāpēc jau drīzumā saraksts varētu tikt papildināts neatkarīgi no VP.

Līdzās virknei aizliegto vielu, kas uzskaitītas Ministru kabineta noteikumos, šobrīd Latvijā pagaidu aizliegums uz gadu piemērots 14 vielām, ko sarunvalodā dēvē par spaisu vai legālajām narkotikām, bet nedēļas beigās tām pievienosies vēl divas. Tas nozīmē, ka sintētisko narkotiku izplatītājiem un tirgotājiem, ja vien viņi nevēlas stāties tiesas priekšā un izjust kādu no likumā paredzētajiem kriminālatbildības veidiem, no šodienas nāksies regulāri pārbaudīt SPKC mājaslapu un lasīt valsts oficiālo izdevumu Latvijas Vēstnesis, lai noskaidrotu, vai viņu piedāvājums nerada draudus pašu brīvībai. D. Anučins uzsver, ka pie kriminālatbildības tiks saukti gan izpildītāji, gan organizētāji: «Tāpat kā ar cita veida narkotikām - pie kā atrod, tas arī tiek sodīts. Saeimas pieņemtie grozījumi policijai paver daudz plašākas rīcības iespējas, un likumsargi jau sagatavoti strādāt pastiprinātā režīmā.»

Kā galvenais iemesls, kāpēc līdz šim valsts iestādes pret narkobodēm bijušas bezspēcīgas, iepriekš minēta apreibinošo vielu sintezētāju izdoma un operativitāte, radot arvien jaunas ķīmiskās formulas, kuru atklāšanai un aizliegšanai birokrātiskais aparāts nespējot tikt līdzi. Tomēr statistika narkotirgoņu izdomai neglaimo - no 480 ekspertīzēm viena un tā pati aizliegtā formula atklāta 441 gadījumā, bet, tā kā jaunpieņemtajiem grozījumiem nav atpakaļejoša spēka, narkobiznesmeņiem sods par to nedraudēs. Jāpiebilst, ka vēl vakar tirgoties ar ķīmiskajām narkotikām bez nopietna riska viņi varēja uz nebēdu. Kopš pērnā novembra vidus VP kriminālisti izpētījuši aptuveni 11 tūkstošus augu maisījumu iepakojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?