Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Našķi mīļajām mammām

Ja godīgi, īsti nav skaidrs, kā ir pareizāk, - no vienas puses, būtu jauki, ja Mātes dienā mammas pie plīts varētu nestāvēt, ka svētku maltīti viņām sarūpētu bērni. No otras puses - tik daudzas mammas ir atzinušās, ka viņām nav lielāka prieka, kā pašām pagatavot gardus ēdienus un tad vērot, kā bērni ēd. Šajā skatā ir miers, ģimenes vērtības, vārdu sakot - sajūta par jēgpilnu, piepildītu dzīvi.

Tāpēc jaunatvērtās Pārdaugavas kafejnīcas Kairi konditoru pāris Maija un Jānis Kairi, gaidot Mātes dienu, piedāvā vienkārši pagatavojamus desertus, kas neprasīs daudz pūļu mammām un būs pa spēkam arī bērniem, jo grūtākā sastāvdaļa - smilšu vai kārtainā mīkla - nāk no lielveikalu saldētavu vitrīnām, savukārt bezē cepumi - no saldumu plauktiem. Visos trijos desertos pavasarīgas garšas nianses piešķirs rabarberi, skābenes, pirmās zemenes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

8. Pīrāgu nedaudz atdzesē, tad ņem ārā no formas u

Sastāvdaļas 10 personām: 300 g smilšu mīklas pamatnei + 100 g smilšu mīklas virsiņai, 200 g cukura, 70 g mannas, 700 g rabarberu, 100 ml ūdens, šķipsna kanēļa

1. Šis sastāvdaļu daudzums paredzēts 24 cm diametra kūkas formai. Mīklu pamatnei izrullē aplī, liek formā, piespiež pie maliņām un cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 180 grādos aptuveni 20 minūšu, līdz tā gatava - gaiši brūna.
2. Formu izņem no cepeškrāsns un noliek malā, lai tā atdziest. Cepuma ripu ārā neņem.
3. Nomizo rabarberus, sagriež tos gabaliņos, liek katliņā ar ūdeni, uzvāra un pavāra kādas piecas minūtes, līdz rabarberi mīksti.
4. Rabarberu masu iebiezina ar mannu - lēni berot un pakāpeniski maisot (lai neveidojas kunkuļi), rabarberiem pievieno mannu un uz lēnas uguns ļauj uzvārīties un mannai uzbriest. Pievieno kanēli.
5. Rabarberu un mannas masu liek uz izceptās mīklas, izlīdzina.
6. No atlikušās mīklas (100 g) ar rokām veido īkšķa lieluma bumbiņas un liek pār rabarberu masu. Bumbiņas nedaudz iegrims šajā masā.
7. Cepamformu liek atpakaļ cepeškrāsnī un vēlreiz 180 grādos cep 20 minūtes, līdz mīklas bumbiņas gatavas.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas 1 personai: 8 bezē cepumi, 60 g caur sietu izberzta biezpiena, 60 g maskarpones siera, 60 g saldā krējuma, 30 g cukura, 1/2 tējk. vaniļas cukura, 5 skābeņu lapiņas; mērcei - 100 ml bezpiedevu biolakto, 2 tējk. cukura, nedaudz svaigu vai saldētu zemeņu, pēc vēlēšanās - piparmētru lapiņas, zemenes dekorēšanai
1. Biezpienu, maskarpones sieru sajauc, pievieno saldo krējumu, vaniļas cukuru un cukuru un visu saputo vienmērīgā masā.
2. Skābenes smalki sakapā un iecilā biezpiena masā.
3. Biolakto sablendē ar cukuru, zemenēm un piparmētrām.
4. Uz deserta šķīvja tornītī kārto visas sastāvdaļas pa kārtām. Dekorē ar zemenēm.

6. Pēc vēlēšanās var pārkaisīt pīrāgu ar pūdercuku

Sastāvdaļas 10 personām: 400 g saldētas kārtainās mīklas (1 iepakojums), 200 g cukura, 70 g mannas, 700 g rabarberu, 100 ml ūdens, šķipsna kanēļa, pūdercukurs pārkaisīšanai
1. Plāksnes (parasti paciņā ir četras plāksnes) izņem no saldētavas, atlaidina un izrullē - cenšas, lai visas būtu vienādā izmērā. Sabaksta ar dakšiņu, lai cepoties neceļas uz augšu.
2. Plāksnes liek uz cepešpannas, tad iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 180 grādos apmēram 15 minūšu, līdz tās zeltaini brūnas.
3. Izņem no cepeškrāsns, drusku atdzesē.
4. Pa to laiku sagatavo rabarberu masu (skat. recepti Smilšu mīklas pīrāgs ar rabarberiem). Sadala šo masu trijās līdzīgās daļās.
5. Kārto kūku. Apakšējā kārtā liek pirmo plāksni - to pārziež ar rabarberu un mannas masu; šo procesu atkārto vēl divas reizes. Augšējai kārtai rabarberu masu pāri neliek, bet uzliek nelielu slogu, lai mīklas kārtas sasūcas ar rabarberu pildījumu. Patur šo slogu kādas 10-20 minūtes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?