Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nauda šķeļ svarcelšanu

Viens no filmas Padoties aizliegts varoņiem Aivars Ritenieks un visu laiku titulētākais Latvijas svarcēlājs Viktors Ščerbatihs katrs savā barikāžu pusē sašķēluši Latvijas svarcelšanas sabiedrību. Neapmierināts ar Latvijas Svarcelšanas klubu apvienības (LSKA) darbību, kas ir oficiāli atzītā svarcelšanas jumtorganizācija Latvijā un kuru vada Aivars Ritenieks, Ščerbatihs 2009.gada 29.jūlijā nodibināja Latvijas Svarcelšanas federāciju (LSF). Atbildes gājienā Ritenieka vadītā LSKA uz pusgadu diskvalificēja Ščerbatiha treneri Eduardu Adruškeviču.

Tādējādi vēsture atkārtojas. 2002./2003.gadā svarcelšanā jau bija konflikts, un toreiz jumtorganizācijas tiesības tika atņemtas veidojumam ar nosaukumu Latvijas Svarcelšanas federācija… Ščerbatiham ar tā laika LSF gan nav nekādas saistības, jo tad viņš ar Ritenieku bija vienā laivā, kopīgi iestājoties par LSKA atzīšanu. Kurā brīdī Ščerbatiha un Ritenieka starpā izskrējis melnais kaķis, viedokļi atšķiras. Ščerbatihs skaidro, ka viss sācies ar privātu konfliktu Ritenieka bāzē Ragaciemā. Uz Viktora mēģinājumu pamācīt Ritenieka dēlu svarcelšanas niansēs tēvs Aivars reaģējis tik asi, ka neesot bijis tālu no dūru izvicināšanas. Kopš tā laika Ščerbatihs un Ritenieks visus jautājumus risinot ar trenera Andruškeviča starpniecību.

Aivars Ritenieks priekšplānā izvirza Ščerbatiha centienus pārņemt varu Latvijas svarcelšanā. «Trīs reizes viņu neievēlēja LSKA valdē, pēdējoreiz 2007.gadā, kopsapulcei balsojot 7 pret 3. Atbildes gājienā Ščerbatihs uzrakstīja sešas vēstules, norādot uz pretlikumīgām vēlēšanās. Tad viņš ar visām iespējamajām metodēm centās pārliecināt svarcelšanas skolu pārstāvjus, lai balso par viņu. Neieguvis atbalstu, Ščerbatihs šovasar nodibināja Latvijas Svarcelšanas federāciju un bez LSKA ziņas sāka sadarboties ar Starptautisko Svarcelšanas federāciju.»

Andruškeviču diskvalificēja par sportistu pieteikšanu starptautiskajām sacensībām bez LSKA atļaujas. «Treneris prasīja LSKA naudu, lai nodrošina trīs talantīgu svarcēlāju aizbraukšanu uz Eiropas jauniešu čempionātu. Kad tika saņemts atteikums, Andruškevičs par savu naudu aizveda sportistus uz Eiropas mačiem, kur tika izcīnīta arī medaļa. Pēc tam viņu LSKA diskvalificēja,» skaidro Ščerbatihs. Sava versija par notikušo ir Riteniekam. «Visi šie trīs sportisti nepiedalījās Latvijas čempionātā. Neko par viņu gatavošanos nezinājām, tāpēc nebijām droši, vai viņi nav lietojuši aizliegtus preparātus.» Saistībā ar dopingu savs sakāmais ir arī Ščerbatiham. «No LSKA nesaņēmu nevienu dokumentu par WADA (Starptautiskā Antidopinga komisija - aut.) prasībām, kuras izsūta Starptautiskā Svarcelšanas federācija. Ja vēl pāris dienu nebūtu par sevi ziņojis, mani diskvalificētu.»

Tomēr strīdu pamatā pāri visam ir nauda. Ščerbatihs iestājas par to, lai LSKA piešķirto naudu izdalītu labākajiem, kuri uzrāda augstvērtīgus rezultātus. Ritenieks ir vienlīdzības principa piekritējs un neaizmirst svarcēlājus ne Ludzā, ne Saldū, ne arī citās sporta skolās. Tāpēc arī LSKA kopsapulcēs viņš iegūst lielāku balsu skaitu. Par Pekinas 2008.gada olimpiskajās spēlēs Ščerbatiha izcīnīto bronzas medaļu LSKA naudas balvā saņēma 30 000 latu svarcelšanas attīstībai Latvijā. «Naudu, kura prēmijā pienācās Ščerbatiham un viņa trenerim Andruškevičam, pārskaitījām viņiem visu līdz pēdējam santīmam. Tomēr viņi gribēja pārvaldīt arī federācijai piešķirto naudu,» uzsver Ritenieks. «Ļoti iespaidīgu finansējumu Ščerbatihs saņem no Latvijas Olimpiskās vienības un Ventspils, bet viņam vēl nepietiek.»

Pēc Ščerbatiha teiktā, tā jau esot tendence, ka viņš un treneris pēdējie uzzinot par LSKA piešķirtajiem līdzekļiem. «Man jau tā nauda nav tik ļoti nepieciešama, bet trenera Andruškeviča grupā ir vairāki perspektīvi puiši, kuri tādējādi gan var apstāties savā attīstībā.»

Ščerbatihs kā risinājumu piedāvā LSKA naudas pārdalīšanu uzticēt Latvijas Olimpiskajai komitejai (LOK), kas gan nav LOK kompetencē. To atzīst arī LOK ģenerālsekretārs Einārs Fogelis. «LOK nav jānodarbojas ar federācijas naudas pārdalīšanu. Pēc pasaules čempionāta konflikta risināšanā iesaistīsies Starptautiskās Svarcelšanas federācijas (IWF) pārstāvji. Rīgā ieradīsies IWF prezidents Tamašs Ajans vai viņa pilnvarotais pārstāvis. Pašreiz LSKA ir vienīgā oficiāli atzītā organizācija, kas vada svarcelšanu Latvijā.»

Pasaules čempionātā Ščerbatiham vēl palīdzēs Andruškevičs, jo viņam piešķirtā LSKA diskvalifikācija stājas spēkā pēc pasaules čempionāta. Bet varbūt, ka pēc Ajana vai viņa pilnvarotā vizītes situācija Latvijā krasi mainīsies.

Viktors Ščerbatihs pasaules čempionātā startēs svētdien, 29.novembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?