Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Naudas visam nepietiek

Sākšu ar aktuālo. Valsts kontrole ir paziņojusi par līdzekļu nelietderīgu izšķērdēšanu projekta E-veselība ieviešanā. Konkrēti Nacionālajam veselības dienestam (NVD) tiek pārmesta 760 000 eiro nelietderīga izlietošana. Veselības ministrs Guntis Belēvičs ir paziņojis, ka NVD ir jāuzņemas pilna atbildība par neveiksmīgo projekta īstenošanu. Kāda ir jūsu kā iestādes vadītājas atbildība par minētajām neveiksmēm?

Pagaidām mēs vēl nevaram runāt par neveiksmīgu projekta ieviešanu, jo tā īstenošanas termiņš vēl nav beidzies. Tas ir tikai 2016. gada 1. janvāris. Pašreiz mēs strādājam pie tā, lai projektu pabeigtu. Tikai 2016. gada 1. janvārī mēs varēsim pateikt, vai projekta īstenošana ir veiksmīga vai neveiksmīga. Pašreiz arī Valsts kontrole, runājot par iespējamo naudas līdzekļu atmaksu, lieto jēdzienu «var nākties atmaksāt», nevis «būs jāatmaksā». Protams, kā katram projektam, arī šim ir neizdošanās riski, taču mēs strādājam pie tā, lai tos mazinātu. Runājot par norādītajiem 760 000 eiro, mūsu rīcībā diemžēl nav pilnas informācijas, kā Valsts kontrole šo summu ir aprēķinājusi. Tā mums to nesaka viņiem vien zināmu iemeslu dēļ. Taču no tās informācijas, kas mums ir pieejama, ir redzams, ka 250 000 eiro no minētās summas ir izlietoti projektam, kuru īstenoja Stradiņu slimnīca, līdz ar to tas vispār nav attiecināms uz NVD. Valsts kontrole uzskata, ka mums nevajadzēja veikt vairākas pārbaudes, kā sistēma strādā, mēs uzskatām, ka vajadzēja. Tur mūsu viedokļi atšķiras. NVD nepiekrīt, ka minētie 760 000 eiro ir iztērēti nelietderīgi. Tas ir tikai Valsts kontroles viedoklis, kuram mēs nepiekrītam, bet Latvijas Republikā katrs var paust savu viedokli.

Vai jūs apstrīdēsiet Valsts kontroles atzinumu?

To var darīt tikai Veselības ministrija, kurai šis atzinums tika sniegts. Taču, es pieļauju, ka Veselības ministrija to nedarīs.

Vai jūs pati uzskatāt, ka projekta E-veselība ieviešana norit veiksmīgi?

Es neuzskatu, ka simtprocentīgi veiksmīgi, ir bijuši daudzi klupšanas akmeņi. Projekts iet ilgi, bet jāsaprot, ka tas ir ticis mētāts no iestādes uz iestādi, kas tā ieviešanai par labu nav nācis. Projekta ieviešanā ir bijuši vāji brīži, kad nav bijis labas pārvaldības. Bet pēdējos gados, kopš tas ir NVD pārziņā, domāju, ka projekts tiek pārvaldīts vairāk vai mazāk veiksmīgi. Jāsaprot, ka šis ir milzīgs projekts un to ieviest nav viegli ne mums, ne izpildītājiem. Zināšanu, kā to izdarīt vislabāk, reizēm pietrūkst gan mums, gan izpildītājiem.

Vai ir pārliecība, ka 2016. gadā projekts E-veselība būs ieviests pilnā apmērā?

Ko jūs saprotat ar «pilnā apmērā»?

To, kas rakstīts projekta līgumā.

Tas, kas ir paredzēts līgumā un tiek finansēts no Eiropas struktūrfondiem, visticamāk, simtprocentīgā apmērā netiks ieviests. Bet pamata lietas (e-receptes, elektroniskās darba nespējas lapas, elektroniskie nosūtījumi un portāls) tiks palaistas, taču, vai šos pakalpojumus varēs lietot visi iedzīvotāji, pašlaik es nevaru pateikt.

Cik, jūsuprāt, ir liels risks, ka Eiropas naudu var nākties atmaksāt?

Es uz to nevaru atbildēt.

Kāpēc šis projekts iet tik smagi?

Viens no iemesliem ir projekta milzīgais apmērs. Otrs - mēs nekoncentrējāmies uz konkrēta viena pakalpojuma ieviešanu, bet uzreiz atvērām visu fronti. Ar to mēs diemžēl izceļamies visās nozarēs. Reizēm mums pietrūkst arī zināšanu. Ne vienmēr gatavi pārmaiņām ir mūsu sadarbības partneri - ārsti un ārstniecības iestādes -, jo šī sistēma daudz ko padarīs caurspīdīgāku, kam ne vienmēr visi ir gatavi. Tomēr es nedomāju, ka mēs uz kaimiņu fona kaut kā īpaši negatīvi izceltos. Igaunija E-veselību ieviesa 13 gadu, mums rit devītais. Nevienā valstī tas nav gājis viegli.

Ja runājam par elektronisko slimības lapu reģistrēšanu, tad sistēmas testētājs ģimenes ārsts Andris Baumanis izteicās, ka sistēma ir neefektīva, un pat apgalvoja, ka nauda ir «palaista vējā».

Ģimenes ārstam Baumanim nepatīk sistēmas uzbūve un tas, kā tā ir izveidota. Ģimenes ārsti vēlas sev vienotu sistēmu, kuru uztur valsts. Taču NVD nekad nav teikusi, ka ģimenes ārstiem būs viena e-pakalpojumu sistēma. Tās ir dažādas, ar dažādiem uzturētājiem. Ne vienmēr valsts kā sistēmas uzturētājs ir labākais partneris, to ļoti veiksmīgi var darīt arī komersanti. Turklāt tad, kad mēs lūdzām ģimenes ārstu Baumani testēt sistēmu, tajā bija problēmas, mēs to arī apzināmies. Sistēma bija salīdzinoši lēta. Tagad izstrādātāji ir veikuši daudzus uzlabojumus, sistēma ir kļuvusi ievērojami ātrāka, un mēs aicināsim dakteri Baumani sistēmu testēt vēlreiz.

Jautājums par kvotām. Uz vairākiem pakalpojumiem tās ārstniecības iestādēs jau ir beigušās. Kādēļ gadu no gada atkārtojas situācija, kad pirmajā pusgadā viss kvotu limits jau ir izsmelts?

Šogad veselības aprūpes pakalpojumiem mums ir piešķirti 509 miljoni eiro. Daļu naudas - 53% - mēs uzreiz nododam slimnīcām stacionāriem pakalpojumiem. Pārējā nauda paliek ambulatorajai aprūpei, no kuras uzreiz daļu piešķiram ģimenes ārstiem un laboratorijām, arī skrīningiem, kurus mēs nekvotējam. Skaidrs, ka pāri palikušais apjoms ambulatorajiem pakalpojumiem ir nepietiekams.

Vai tas nozīmē, ka pie pašreizējā veselības aprūpes budžeta apjoma kvotu pārāk mazais apjoms ir neizbēgams?

Jā. Jāsaprot, ka valsts pašlaik apmaksā apmēram 50% no ambulatorās aprūpes, 50% pacienti sedz no savas kabatas, jo valstij naudas nepietiek. Tomēr vairākas lietas mēs prioritizējam - bērnu un onkoloģisko slimnieku veselības aprūpi. Bet līdz ar to pārējiem ir jāsaraujas. Valsts ir pateikusi, ka apmaksā ļoti lielu pakalpojumu klāstu, bet naudas tam nav iedots pietiekami. Līdz ar to katra apmaksātā pakalpojuma kvota ir ļoti niecīga. Ja tu esi to laimīgo skaitā, kas tiek pie apmaksāta pakalpojuma, tad viss ir kārtībā, ja ne - jāatver savs maks.

Vai tā nav nenormāla situācija?

Ir. Bet tāda tā ir bijusi visu laiku.

Slimnīcas satraucas, ka NVD tām nesamaksā pilnu cenu par pakalpojumu.

Reāli to, cik maksā katrs pakalpojums, NVD līdz galam nevar pateikt. Mēs pašreiz pie tā strādājam. No šā gada sākam ieviest jaunu uz diagnozēm balstītu finansēšanas modeli. Mēs arī sadarbojamies ar slimnīcām, kuras mums pateiks, cik tad tām reāli viens pacients izmaksā. Ja runājam par slimnīcām, kas nav lielās republikāniskās universitātes slimnīcas, tad mēs redzam tendenci, ka tās izvēlas ņemt pacientus, kuru ārstēšana ir salīdzinoši vienkāršāka un lētāka. Sarežģītos pacientus nosūta uz trim lielākajām Rīgas slimnīcām. Līdz ar to slimnīcas reģionos ir labākā finansiālā situācijā nekā lielās Rīgas slimnīcas.

Kā jūs vērtējat gadījumus, kad pacientu dzīvības glābšanai tiek lūgti iedzīvotāju ziedojumi, nevis to apmaksā valsts?

Tā tas diemžēl ir, jo naudas ir tik, cik ir. Līdz ar to ir kāds līmenis, kur tiek novilkta robeža, pasakot: stop - to mēs vairs apmaksāt nevaram atļauties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?