Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Naudu dalītu pēc studiju kvalitātes

Ir nepareizs pašreizējais augstākās izglītības finansēšanas princips, kad valsts nauda tiek piešķirta programmām neatkarīgi no to kvalitātes, tāpēc reāla ir finansēšanas principa «nauda seko kvalitātei» ieviešana dzīvē. Šāds uzskats izriet no speciālistu teiktā Dienai. Valsts finansējuma piešķiršanu augstskolām balstīt to programmu kvalitātē rosināja Latvijas Studentu apvienība (LSA), un šai iecerei ir atbalsts arī Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Vispirms būtu jāizvērtē visas Latvijas augstskolu studiju programmas, pēc tam tās jāsaranžē kvalitatīvajās, vidēji un mazāk kvalitatīvajās un valsts finansējums jāpiešķir tikai tām programmām, kas atzītas par kvalitatīvām. Augstskolām būtu izvēle, ko darīt ar mazāk kvalitatīvajām programmām, kas nesaņemtu finansējumu - vai nu tās slēgt, vai arī apvienot spēkus ar citām augstskolām, veidojot starpaugstskolu sadarbības programmas. Tā vienkāršotā valodā LSA prezidents Edgars Bērziņš izklāsta, kā dzīvē ieviest finansēšanas principu «nauda seko kvalitātei», kas esot aizgūts no Rietumu pieredzes. Viņš gan norāda, ka pagaidām ir zināmas tikai finansēšanas modeļa aprises, taču vēl papildu diskusija nepieciešama par kritērijiem, pēc kuriem varētu mērīt kvalitāti. Atsevišķs diskusiju objekts varētu būt, vai šajā konkurencē par valsts finansējumu nevarētu piedalīties arī privātās augstskolas.

Šai iecerei ir arī politisks atbalsts, secināms no izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) pārstāves Agneses Korbes teiktā. Viņa norāda, ka programmu kvalitātei ir jābūt vienam no kritērijiem, kas nosaka augstskolu finansējuma apjomu, taču tas neesot vienīgais, jo svarīgs esot, piemēram, atbalsts reģionālajām augstskolām. Virzība uz «nauda seko kvalitātei» principu ietverta arī pretrunīgi vērtētajā augstākās izglītības reformu plānā, kas iestrēdzis valdības gaiteņos.

Augstskolas uz LSA piedāvājumu raugās «nedaudz kritiski», jo šāds modelis nozīmētu, ka kādai var nākties atteikties no savām programmām vai arī tās reformēt, stāsta E. Bērziņš. Rektoru padomes priekšsēdis un Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis norāda, ka neredz iemeslu būtiskiem iebildumiem pret šāda principa iedzīvināšanu. «Pilnībā atbalstu,» viņš saka. Arī citās Eiropas valstīs par progresīvu tiek uzskatīts uz rezultātiem balstīts finansēšanas modelis, kas nozīmē, ka visām augstskolām tiek piešķirts bāzes finansējums un mainīga finansējuma daļa, kuras apjoms ir atkarīgs no augstskolas rezultātiem. A. Barševskis gan pieļauj, ka «pašlaik, kad naudas ir tik, cik ir, tas būtu pagrūti realizējams».

Pret šādu modeli neiebilst arī Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, taču viņš skeptiski vērtē iespēju to ieviest. Proti, tādā gadījumā būtiski būtu precīzi izvērtēt programmu, taču, ja neviens tam nebūs gatavs, labā iecere varot pārvērsties tās pretmetā. Pēc M. Auziņa domām, vispirms speciālistiem precīzi jānodefinē, kādu augstākās izglītības sistēmas modeli tie vēlas redzēt, un tad jāturpina ar finansēšanas principa maiņu. Pašreizējā situācijā esot arī grūti cerēt uz objektīvu programmu novērtējumu, jo esot prognozējama dažādu interešu sadursme. E. Bērziņš norāda, ka programmu vērtēšanā noteikti būtu jāiesaista arī starptautiskie eksperti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?