Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Naudu gaida mēnešiem

No vairākām medicīnas iestādēm atskanējušas sūdzības, ka Rīgas pašvaldības apdrošināšanas kompānija RSK naudu par sniegtajiem pakalpojumiem pārskaita ļoti novēloti - trīs līdz četru mēnešu laikā, kas nav raksturīgs citām apdrošināšanas kompānijām. Turklāt šāda rīcība ietekmē arī pacientus, jo ir gadījumi, kad ārsti tādēļ atsakās pieņemt RSK polises un liek maksāt par pakalpojumu uzreiz skaidrā naudā. Tas nozīmē, ka pacientiem, lai naudu atgūtu, pašiem jānes čeki uz RSK, bet arī tur nākas ilgi gaidīt to apmaksu.

Kompānija un tās uzraugi norāda, ka nav pamata runāt par uzņēmuma finansiālām grūtībām. «Katrs individuāls gadījums vēl neliecina par problēmām,» norāda Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK). Savukārt RSK apgalvo, ka pašlaik izskata iespēju uzlabot maksājumu plūsmu.

Ilgst gadiem

«Kaut arī man ir polise, ārsts teica, ka būs jāmaksā skaidrā naudā. Tikai tāpēc, ka viņam ar RSK ir problēmas sadarboties, jo uzņēmums ilgstoši nepārskaita naudu,» stāsta Ieva no Aizkraukles. Viņa tā arī darījusi - samaksājusi 10 latus un tad ar čeku devusies pie apdrošinātāja, taču naudu atgūt nenācies viegli. Terapeits Valdis Grīgs, pie kura sieviete ārstējusies, skaidro, ka jau «gadu gadiem» RSK kavē maksājumus trīs līdz četrus mēnešus un šogad norēķins vēl nav bijis. «Es esmu tikai viens no daudziem,» viņš uzsver.

To apstiprina arī Rīgas veselības centra Pļavnieki valdes priekšsēdētāja Inese Pētersone: «Kad mēs zvanām un sakām, lai ātrāk pārskaita naudu, jo ir jāmaksā algas, mums atbild - mēs vēl neesam datus apstrādājuši.» Izvirzīt pretenzijas pret RSK centram nav juridiska pamata, jo 1996.gadā noslēgtajā līgumā ir skaidri minēts, ka kompānija var nenorēķināties līdz dokumentu pārbaudei un apstrādei. Pagaidām centrs līgumu ar RSK nelauž, jo klientu vidū ir daudz vecu cilvēku, kuriem RSK polises sedz pacientu iemaksas.

RSK taisnojas, ka šāds kontroles princips, kad norēķins notiek tikai tad, kad čeki ir rūpīgi pārbaudīti, izveidojies vēsturiski. «Piekrītam, ka mūsu piesardzība, no vienas puses, paildzina periodu, kurā tiek veikts norēķins ar ārstniecības iestādi, bet, no otras puses, pasargā veselības polišu īpašniekus no regresa prasībām, kā arī no atsevišķu ārstu apkrāpšanas mēģinājumiem,» skaidro RSK pārstāve Ildze Vārna.

Cik sadarbības līgumu pēdējā laikā ir lauzti, RSK atsakās nosaukt, vien norāda iemeslus - cenu politika, neatbilstoši pakalpojumu izcenojumi, uzticamības zudums, iespējams, arī RSK norēķinu politika. I.Vārna apstiprina, ka ir saņemti lūgumi paātrināt maksājumu kārtību, jo ekonomiskā lejupslīde ietekmē arī medicīnas iestādes. Taču par klientu trūkumu RSK nesūdzas: «Esam vieni no retajiem apdrošinātājiem, kuriem parakstīto prēmiju apjomi [šogad] ir pieauguši - par 13%.»

Privatizācija...

Tiesa, šaubas par to, vai kompānija strādā pietiekami efektīvi, radušās ik pa laikam. Pirms diviem gadiem bijušais apdrošināšanas kompānijas Balta valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins Dienai atzīmēja, ka RSK «nekad nav bijusi kārtīga atdeve no ieguldītā - vienmēr bijusi minimāla peļņa». Savukārt nesen, kad par iespējamu līdzekļu izšķērdēšanu tika atlaista visa uzņēmuma valde, RSK darbinieki paziņoja, ka «kompānijas komercdarbība esot apstājusies, jaunu klientu vairs nav un arī esošie izvēlas citus apdrošinātājus». Tika arī pārmests, ka akcionāra, proti, Rīgas domes atbalstu kompānija nav saņēmusi pēdējos desmit gadus.

FKTK plašākus komentārus par RSK finansiālo situāciju atsakās sniegt, norādot, ka par individuāliem tirgus dalībniekiem to nedara. «Pašlaik RSK licences nav ne apturētas, ne anulētas, ja tam būtu pamats, FKTK rīkotos likumā noteiktajā kārtībā,» saka FKTK pārstāve Agnese Joela.

Jāatzīmē, ka 2006.gadā dome sagatavoja RSK privatizācijas projektu, kuru kā neatbilstošu likumiem tiesā apstrīdēja Balta. Līdz ar to līdz pagājušajam gadam privatizācijas process bija apstājies. Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) saka, RSK jaunajam valdes loceklim uzdots optimizēt RSK izdevumus un uzlabot darbu kopumā, lai ar laiku to varētu privatizēt. «Ja tā būtu Birka viena paša teikšana, nevis 60 deputātu, slimokase jau sen būtu veiksmīgi strādājoša privātkompānija,» piebilst mēra preses sekretāre Kristīne Liepa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?