Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Naudu jaunam apģērbam jau atkal tērē brīvi

Lai gan mūsu valsts iedzīvotāji žēlojas, ka Latvijas apģērbu veikalos grūti atrast kvalitatīvas drēbes nepieciešamajā izmērā, vēlamajā stilā, sirdij tīkamā krāsā un turklāt vēl par pieņemamu cenu, apģērbu tirgotāju izklāstītais liecina, ka apgrozījums aizvien pieaug un šis gads nozarei varētu būt ļoti veiksmīgs.

Noteicošais faktors, kas ļauj cerēt uz labiem finanšu rādītājiem, ir tas, ka daudziem beidzies ekonomiskās krīzes uzspiestais taupības režīms. «Vērojams, ka cilvēki uzelpojuši un vēlas sevi iepriecināt ar jaunu apģērbu,» drēbju veikalos dominējošo noskaņu raksturo tirdzniecības kompleksa Spice direktore Iveta Lāce. Tam piekrīt ievērojamā apģērbu tirgus spēlētāja Peek&Cloppenburg veikala vadītājas vietniece Ilona Vaitava, prognozējot, ka 2012. gads būs veiksmīgs. «Pirmajā pusgadā vērojams apgrozījuma pieaugums. Šis gads varētu būt labāks nekā pagājušais,» cer arī Baltika Latvija direktore Maruta Ērgle. Rīgas tirdzniecības centros Alfa, Mols, Dole, Origo un Galerija Centrs apģērbu veikalu kopējais apgrozījums šī gada pirmajos piecos mēnešos sasniedzis 13,4 miljonus latu, kas ir vidēji par 13% vairāk nekā pērnā gada pirmajos piecos mēnešos, valdošo optimismu ar skaitļiem pamato Linstow Center Management pārstāvis Mārcis Budļevskis.

Pašreizējo situāciju apģērbu tirdzniecībā raksturo arī paradokss, ka mūsu valsts iedzīvotāji labprāt mēdz apģērbu iegādāties ārzemēs un internetā, uzskatot, ka Latvijā pieejamie tērpi nav pietiekami kvalitatīvi un maksā pārāk dārgi, savukārt Rīgas apģērbu veikalos aizvien vairāk iepērkas ārvalstu tūristi gan no Centrāleiropas un Skandināvijas valstīm, gan Krievijas un citām ārpus Eiropas Savienības esošajām zemēm.

Konkurents tuvojas

Būtiskas izmaiņas apģērbu tirdzniecības nozarē nav gaidāmas arī pēc Zviedrijas apģērbu mazumtirdzniecības kompānijas H&M veikalu atvēršanas Rīgā, domā nozares pazinēji. Tomēr jāņem vērā, ka H&M, kura veikali darbojas daudzās pasaules valstīs, iekarojis popularitāti to Latvijas iedzīvotāju vidū, kuri laiku pa laikam apģērbu pērk ārzemēs, tāpēc gaidāms, ka šī zīmola veikaliem Rīgā ātri vien izveidosies stabils apmeklētāju loks. H&M veikali tiks atvērti Rīgā Galerijā Centrs un Alfa, apstiprina Polhem PR pārstāvis Deniss Ševeļovs, norādot, ka precīzs atvēršanas laiks vēl oficiāli netiek izpausts, vienīgi tiek apstiprināts, ka «veikali sāks darbu 2012. gada rudenī». H&M veikalu izveidei abos minētajos Rīgas tirdzniecības centros plānots investēt aptuveni 3,5 miljonus latu, ziņo LETA.

«Latvijā pircēju lojalitāte ir apbrīnojami augsta, ja kāds veikals iepaticies, tad tajā cilvēki iepērkas gadiem ilgi un citus zīmolus nemeklē, ja vien nepiedzīvo lielu vilšanos,» par saviem pircējiem droša jūtas M. Ērgle, tomēr atzīst, ka «H&M mums būs konkurents, jo pircējiem naudas apģērba iegādei ir tik, cik ir. Tomēr uzskatām, ka mums ir stipras pozīcijas formālo apģērbu piedāvājumā.» Viņas vadītā Baltika Latvija vērtējama kā respektējama Latvijas apģērbu tirgus dalībniece, jo pārstāv četrus zīmolus Monton, Mosaic, Ivo Nikkolo un Baltman, izveidojusi veikalu tīklu, turklāt mātesuzņēmumam Baltika Group pieder vairākas ražotnes.

Viens apģērbu tirgotājs nekad neatbildīs visu pircēju pieprasījumam, jo «ir cilvēki, kuri jūtas droši, ja ģērbušies pazīstama zīmola drēbēs, bet citi - tieši pretēji - labāk jūtas tērpā, kas atšķiras no vairākuma,» uzsver modes blogere Agnese Kleina. Apģērba piederība plaši pazīstamam zīmolam svarīga tikai nelielai daļai pircēju, novērojusi arī I. Vaitava, piebilstot, ka reti gadās tā, ka pircējs, veikalā ienākot, jautā par konkrēta zīmola apģērbu, «daudz svarīgāks faktors ir tas, lai apģērbs atbilstu mērķim - darbam, reprezentācijai, atpūtai - un lai būtu ērts valkāšanai.» Apģērbu nozares pazinēji atzīst, ka būtiska pircējiem šķiet arī summa, kas jāmaksā par apģērbu.

Trakas vai loģiskas cenas

Vairāku tirgotāju norādītais, ka vidusmēra apģērbu veikalā vienā iepirkšanās reizē pircējs iztērē 20-30 latu, uzskatāmi parāda, ka Latvijas iedzīvotāji ar vidējiem ienākumiem dod priekšroku apģērba iegādei atlaižu laikā un ļoti iespējams, ka, piemēram, kleita par sākumcenu Ls 60 veikalā tā arī paliks līdz nocenošanas brīdim. Saglabājot esošo kvalitāti, zemāku apģērbu sākumcenu noteikt nav iespējams, turklāt ražotāji un tirgotāji allaž cer, ka varbūt produkciju tomēr izpirks bez nocenošanas, atzīst M. Ērgle.

Apģērba cenu veido dizaineru un šuvēju darba apmaksa, audums, šūšana, apdares materiāli, transportēšana, izmaksas tirdzniecībai un, protams, nodokļi, bet to cenu, par kādu apģērbs reāli tiek pārdots, nosaka pircēji, uzskata Baltika Latvija direktore un pamato apģērbu tirgotāju cenu politiku, sakot, «katram apģērbam ir divas cenas - viena, par kādu mēs vēlamies to pārdot, otra, ko pircēji gatavi maksāt. Pircējiem šķiet, ka izpārdošanu laikā apģērbi tiek pārdoti par cenu, kurai noņemts uzcenojums, bet tā nav. Ja apģērbs nonāk atlaižu akcijā, tas nozīmē, ka esam produkciju saražojuši pārāk dārgi.»

Pircējus vada praktiskums

Mūsu valsts iedzīvotāji raksturojami kā ļoti praktiski cilvēki, kuri noteikti nevēlas pārmaksāt par drēbju iegādi. Vietējiem pircējiem piemīt apdomīgums, un viņi lielu uzmanību pievērš kvalitātes un cenas atbilstībai, secinājusi I. Lāce, piebilstot, ka tieši Latvijas iedzīvotāji pieprasa augstu apkalpošanas kultūru. Cilvēki nežēlo naudu precēm, kas viņiem tiešām patīk, novērojuši tirgotāji, un tam piekrīt modes blogere A. Kleina, norādot, ka patlaban moderni šķiet izdot lielas summas, piemēram, par viedtālruņiem un citām tehnoloģijām, nevis par apģērbu.

Vienveidība, ko pircēji bieži pārmet Latvijas apģērbu veikalu sortimentam, saistīta ar pašu gaumi, domā nozares pazinēji. «Apģērbu veikalu piedāvājums ir tāds, kā ir, tāpēc, ka cilvēku lielākā daļa izvēlas ierastu, drošu produkciju, bet neparastāku apģērbu nemaz negribētu pirkt,» uzskata A. Kleina. Ekonomiskā krīze iemācīja, ka nedrīkst riskēt, piedāvājot ekstravaganta piegriezuma apģērbu spilgtās krāsās, pieredzi izklāsta M. Ērgle, skaidrojot, ka «mūsu pircējas tikai teic, ka viņām patīk spilgtas krāsas - sarkana, dzeltena -, bet, kad nonāk līdz pirkšanai, tad izvēlas drēbes melnā un citās neuzkrītošās krāsās.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Apģērbu pērk vairāk

Šī gada pirmajos piecos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, apģērba apgrozījums Origo pieaudzis par 17%, Alfā - par 14% un Galerijā Centrs par - 13%.

Spicē pirmajos piecos šī gada mēnešos apgrozījums apģērba grupā attiecībā pret pērnā gada pirmajiem pieciem mēnešiem pieaudzis par 20%. Kopējais apģērba tirdzniecības apgrozījums šī gada pirmajos piecos mēnešos bija 7,46 miljoni latu. Par 24% pieaudzis apgrozījums uz vienu tirdzniecības platības kvadrātmetru apģērba grupā.

Lietuvas apģērbu tirdzniecības tīkla Apranga Group apgrozījums Latvijā pirmajā pusgadā pieauga par 29,5%. (Apranga Group izplata Zara, Hugo Boss, Emporio Armani, Ermenegildo Zegna, Max Mara, Mango, Bershka, Promod, Pull and Bear, Mexx, Stradivarius un citu zīmolu apģērbu.)

Galvenie apģērba izvēles kritēriji Latvijas pircējiem ir preces izskats, kvalitāte un cena, bet ārvalstu tūristiem - atbilstība aktuālām sezonas modes tendencēm, kvalitāte un cena.
Avots: Linstow Center Management, Spice, LETA

Lasītāju komentāri

portāla www.diena.lv rosinātajā diskusijā «Kurš muļķis pērk apģērbu Latvijā…»
Vienmēr ar lielu neizpratni vēroju diskusijas dažādos forumos, arī šoreiz Dienas raksta pieteikuma komentāros, kur visi kā viens apgalvo - Latvijā viss ir daudz dārgāks nekā citās Eiropas valstīs. Valkāju vidējā līmeņa brendu apģērbus - Desigual, Betty Barclay un citus. Dažādās Eiropas galvaspilsētās esmu bieži, vismaz reizi mēnesī, un sanāk arī pa apģērbu veikaliem pastaigāt. Jau pirms laba laika esmu secinājusi - tieši šie, vidējā līmeņa brendi, Rīgā maksā tieši tikpat cik Milānā, Briselē un Londonā. Mētra

Man ir izveidojies savs veikalu loks, kuros es iepērkos tikai akcijās, tāpat man ir savi iepirkšanās likumi. Nepērku, piem., kreklu dārgāk par Ls 25. Nu, tad tie veikali, kas atbilst maniem kritērijiem, arī iegūst manu naudu. 99

Es pērku. Tātad - muļķe? Bet, ja parēķina to, cik maksā aizbraukt uz citu valsti, tur vismaz vienu divas naktis nakšņot, ziniet, nekas lētāk nesanāk. Pieļauju, ka cilvēkiem, kuriem ir liela ģimene, tas viss atmaksājas, bet vienam cilvēkam... šaubos. grieta

Man LV nepatīk iepirkties kaut vai pārdevēju augstprātīgas attieksmes dēļ. Ne visur, bet... vispirms nopēta Tevi, vai vērts vispār saspringt. Pretīgi skudra celotaaja

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?