Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ne cīņas diena, bet pavasara svētki

Starptautiskā sieviešu diena mūsdienās izpaužas kā diena, kad vīrieši sveic sievietes. Tas, ka pirmsākumos šī bija sieviešu cīņas diena par savām tiesībām, caur padomju laika sarkano tulpju klēpjiem ir aizbīdījies otrajā plānā. Sievietes gaida apsveikumus, un vīrieši cenšas.

Šogad pirms 8. marta parādījušies dažādi interesanti fakti. Piemēram, Latvijas Veļasražotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jurijs Hadarovičs Rietumu radio pastāstījis, ka pārdotās sieviešu apakšveļas apjomi uz 8. martu pieaug vismaz par 50%. Tuvojoties šim datumam, vairākkārt palielinājies pieprasījums pēc ātrajiem īstermiņa kredītiem, liecina Eastcon Finance apkopotie rezultāti. Vīrieši izmantojot iespēju aizņemties nelielas naudas summas, neuzņemoties ilgtermiņa saistības, galvenokārt juvelierizstrādājumu, ceļojumu vai īpašu spa procedūru dāvanu karšu iegādei. Ar 8. martu saistīta vēl kāda mazāk iepriecinoša ziņa - Valsts policijas Rīgas reģiona pārvalde brīdina, ka ieplānojusi pastiprinātu kontroli uz Rīgas ceļiem. To nāktos ielāgot tiem, kuriem grūti atturēties no šampanieša dzeršanas jaukā dāmu kompānijā, svinot svētkus.

Par to, ka tuvojas sieviešu diena, liecina tas, ka lielveikalos parādās lieli puķu iepakojumi par zemām cenām. Ar operatoru izlēmām, ka iedzīvotājus iztaujāsim Kaļķu un Vaļņu ielas stūrī, kur parasti ir vairāki puķu tirgotāji. Aizbraucām - nekā! Tomēr viedokļus uzklausījām. Lidija saka, ka kopš pagājušā gada šos svētkus svin darba kolektīvā. «Patīkami, ka atceras vismaz vienreiz gadā,» viņa atzīst, neslēpjot, ka ikdienā jau gadoties visādi. Jānis pastāsta, ka mēdz sveikt sievietes ģimenē, taču darba kolektīvā gan neesot pieņemts šos svētkus svinēt. «Es nesaskatu, ka viņas tiek diskriminētas, lai ietu ielās, ir daudz svarīgākas lietas, par ko satraukties,» uzskata Jānis. Tieši darbavietā, nevis ģimenē 8. martu svin Ļena. Kādreiz esot bijuši banketi restorānos, kafejnīcās, vienugad uzaicināta firma, kas atvedusi milzīgu torti un karsto šokolādi. Tagad visi esot nabadzīgāki, katrs savā nodaļā sametot naudu un atzīmējot. Rātslaukumā sastaptais Ļoņa saka, ka 8. martu agrāk neesot svinējis, tikai pēdējā laikā. Viņš uzskata, ka sievietēm jādāvina sarkanas tulpes. Ļoņa pieļauj, ka darba tirgū sievietes neesot vienlīdzīgas, bet gājienā iet nevajagot - tā jau esot visādu gājienu pārāk daudz. Svinēt svētkus gatava arī Gunda, kura saka, ka šie svētki viņai nozīmē prieku un pavasari. Kas attiecas uz cīņu par vienlīdzību, obligāti neesot jāiet demonstrācijā, mērķus varot sasniegt arī citā veidā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?