Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nē, nebrauciet pie mums ar ērci!

Tas beidzot bija noticis. Viņas galvu es tikpat kā neredzēju, tikai tumšbrūno ķermeni un melnās kājiņas. Ērce man līdzi bija atceļojusi, visdrīzāk, no Balvu puses brikšņiem, kuriem cauri gāju, vērojot ērgļu gredzenošanu. Pamanīju šo skudriņas lieluma ērci piesūkušos ādai, atbraukusi mājās pēc pusvieniem naktī. Izvilkt to nekādi neizdevās arī pēc stundas ilgiem centieniem ne ar pinceti, ne diega cilpiņu. Nespēdama atbrīvoties no ērces, nolēmu meklēt ārstu palīdzību. Tiesa, drīz atklājās, ka ne visi slimnīcu uzņemšanas nodaļu darbinieki naktīs vēlas par ērcēm dzirdēt.

Vai pēc ērcēm labvēlīgās ziemas ērču ir vairāk, entomologi šaubās, taču mediķiem darba pietiek. Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) šogad noņemtas jau 697 ērces. LIC pārbaudītas uz ērču encefalītu vairāk nekā 1571 ērce, no tām 122 jeb 7,8 % bijušas inficētas. Stradiņa slimnīcā izvilktas jau vairāk nekā 100 ērces.

Ejiet jebkur citur

Mans ceļš līdz mediķiem ļoti gluds nebija. Vispirms es piezvanīju uz ātrās palīdzības konsultatīvo tālruni, lai uzzinātu, vai ērces noņemšana var gaidīt līdz rītam - svētdienai. Konsultante atbildēja - «es jūsu vietā brauktu uz slimnīcu tagad, ja ir tāda iespēja». Man bija tāda iespēja, taču vispirms piezvanīju pāris slimnīcām. Atklājās, ka tās diezgan aši «futbolē» zvanīt citām. Sazvanītā Rīgas 1. slimnīcas traumpunkta darbiniece uzreiz attrauca - nē, nē, brauciet uz Stradiņiem vai Gaiļezeru. Arī zvanot uz LIC informatīvo tālruni, sekoja atbilde - labāk nebrauciet, jebkurā citā slimnīcā taču var noņemt. Tomēr izšķīros braukt uz LIC, jo internetā atradu nesen rakstītu preses relīzi, ka LIC bez maksas noņem ērces. Ja tur nepieņemtu, brauktu uz Gaiļezeru.

Uz LIC Uzņemšanas nodaļas durvīm bija uzraksts, ka ērces noņem un pārbauda laikā no pulksten 9 līdz 20 vakcinācijas kabinetā. Tomēr piezvanīju pie durvīm, iznāca laukā dežūrārste vai māsiņa un dažās sekundēs ar īpašām standziņām izņēma ērci. Uzzinājusi, ka esmu potēta pret ērču encefalītu, viņa teica, ka tad jau pārbaudīt ērci uz ērču encefalītu (tas maksā Ls 10,90) nav nepieciešams, un aiznesa ērci metāla vanniņā. Kad jautāju, vai par ērces noņemšanu nav jāmaksā, mediķe tikai sacīja: «Labāk ejiet prom.»

Pirmdien uzzināju - Stradiņa slimnīcā par ērces noņemšanu jāmaksā pieci lati, taču Rīgas Austrumu slimnīcā - desmit latu. Austrumu slimnīcā katru dienu pēc palīdzības vēršas vidēji pieci cilvēki ar piesūkušos ērci. «Lielāks cilvēku pieplūdums ir tieši brīvdienās un pirmdienās, kā arī vakarpusē, kad cilvēki novelk dienas drēbes,» stāsta Inguna Potetinova, slimnīcas pārstāve. Pēc palīdzības vēršoties arī tie, kas ērci neveiksmīgi mēģinājuši noņemt pašu spēkiem un norāvuši tās galviņu.

Vakcinētajiem nav jābaidās

Pirmdien sazvanīta, LIC vadītāja Baiba Rozentāle (TP) saka - nevar būt, ka pa telefonu kāds būtu atteicies sniegt palīdzību, LIC jau desmit gadus ērces noņemot bez maksas. To darīšot visu sezonu. Par noņemto ērču pārbaudīšanu uz ērču encefalītu LIC vadītāja saka - vakcinētajiem nav daudz ko baidīties.

«Tā kā faktiski nekādu efektīvu tūlītēju profilakses līdzekļu nav, jāpadomā, vai ir jēga maksāt par ērces pārbaudīšanu vairāk nekā desmit latu. Tas ir vairāk sirdsmieram, tāpēc daudzi grib pārbaudīt. Cilvēks vairāk piedomā par savām sajūtām, ja tuvāko nedēļu laikā paaugstinās temperatūra, jāvēršas pie ģimenes ārsta un infektologa,» saka B. Rozentāle. Vakcīna esot efektīva. Pārbaudīt, vai ērce pārnēsā Laimas slimību (laimboreliozi), gan nav iespējams. Nav arī vakcīnas.

Laimas slimību izraisa borēlijas baktērijas, kas galvenokārt atrodamas ērces zarnu traktā, to var iegūt, piemēram, ērci saspiežot. Baktērijas zemādas limfātiskajā sistēmā savairojas un rada iekaisumu. Apmēram nedēļu pēc ērces piesūkšanās veidojas dažāda lieluma apsārtums - no santīma līdz pat plaukstas lielumam. Tad jāvēršas pēc palīdzības pie mediķiem.

Ērces būs aktīvas līdz pat rudenim. Taču problēmas jaunajām ērcēm var sagādāt šī vasara. Jaunajām ērcēm lielā karstumā un sausumā draud izžūšana. «Ja tāds karstums turpināsies, tad tas var notikt,» saka entomologs Voldemārs Spuņģis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kā atbrīvoties no ērces?

Ērces visbiežāk piesūcas cilvēka ķermeņa vietās, kur tās tiek piespiestas, piemēram, galvas matainajā daļā, cirkšņos, padusēs, jostasvietā.
Ja ērce piesūkusies, nedrīkst vilkt ārā ērci ar kailām rokām, jo, saspiežot ērci, izspiež zarnu trakta saturu, kurā nereti ir Laimas slimību izraisošas baktērijas.
Labāk ērci izvilkt ar pinceti. Vispirms ērcei uzliek spirtā vai degvīnā samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti un, uz augšu ceļot izvelk. Jādezinficē koduma vieta, jānomazgā rokas.
Nekādā gadījumā nedrīkst ērcei pilināt virsū eļļu vai sviestu - ērce sāk vemt, un slimības ierosinātāji iekļūst brūcē.
Ja ērci neizdodas izvilkt, to bez maksas noņems Latvijas Infektoloģijas centrā.
Dati: Latvijas Infektoloģijas centrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?