Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ne tikai dziesmas un tamborēšana

Linda Liepiņa

Tie, kas aktīvi komunicē sociālajos tīklos, jau kopš marta varēja «nostučīt savu radošo kaimiņu!». Tādu aicinājumu facebook.com izteica nodibinājums Perifērija. Akcijas mērķis ir apzināt, izcelt un parādīt, cik Latvijā ir daudz radošu cilvēku, kas veido, darina, savām rokām izgatavo ko īpašu un oriģinālu. Radošuma kulminācija norisinās tieši šonedēļ - no 12. līdz 18. maijam Latvijā notiek ikgadējā Radošās darbības nedēļa radi!2014.

Šogad nedēļas tēma veltīta dizainam un dizaina domāšanai. Būs vairākas lielas konferences, semināri, radošās darbnīcas, izstādes un modes skates. Projekta vadītāja Lilita Sparāne pat mazliet apmulst, kad jautāju - ko no visa vajadzētu redzēt un dzirdēt. «Radošums nav tikai dziesmas un dejas, tamborēšana un adīšana. Termins «dizaina domāšana» ir visaptverošs. Ja mēs ikdienā uzdrošinātos mazliet pavariēt un pārveidotu savu darba kabinetu, savu klasi, būtu lielāks darba ražīgums, būtu priecīgāk iet uz skolu. Var taču kaut vai klasē nokrāsot katru solu savā krāsā!»

Kultūras ministre Dace Melbārde, atklājot radošuma nedēļu, teica: «Latvija nav bagāta ar derīgajiem izrakteņiem vai daudzskaitlīgu darbaspēku, tāpēc mums resursi jāatrod citur - intuīcijā, iztēlē, zināšanās, bet galvenokārt - drosmē. Radošas idejas nav iespējams īstenot bez drosmes.» Tas ir arī viens no projekta mērķiem - iedrošināt cilvēkus nākt klajā ar savām radošajām idejām, atrast domubiedrus, īstenot idejas dzīvē. «Dizaina domāšana ir kā darbarīks, ar kuru var kaut ko izmainīt, lai visiem būtu labāk,» rezumē L. Sparāne un aicina visus būt ne tikai vērotājiem, bet dalībniekiem. Vairāk par Radošās darbības nedēļu var uzzināt www.radilatvija.lv, bet L. Sparāne akcentē, ka ne jau pasākumu kvantitāte ir svarīga, bet kvalitāte.

Radošās darbības nedēļā kaut ko interesantu sev atradīs ikvienas paaudzes cilvēki. L. Sparāne iesaka apmeklēt lekciju ciklu mākslas muzejā Rīgas birža (16. maijā plkst. 9.30), kas būs kā ievads Latvijas Arhitektūras gada balvas 2014 pasniegšanai, kuras ceremoniju varēs vērot vakarā Torņa ielā Vecrīgā, posmā starp Arhitektu namu un Kara muzeju. Eiropas kontekstā radi!2014 aktīvi iesaistījusies arī Britu padome, Somijas vēstniecība, Francijas institūts, aicinot uz Latviju interesantus un zinošus lektorus, kas dalīsies pieredzē. Radošās darbības nedēļā īpaša uzmanība tiks veltīta arī modes industrijai. 16. maijā Latvijas Mākslas akadēmijā būs modes speciālistu lekcijas, bet 17. maijā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā - modes skate. Mūsu dizaineri rosīsies arī labdarības veikalā Otrā elpa. Tāpat notiks ielu mākslas festivāls Blank Canvas, pasākums Ideju vingrotava, fotogrāfiju portfolio skate konkurss u. c. Nedēļas pasākumi nekoncentrēsies tikai Rīgā, bet būs arī Slampē, Liepājā, Beverīnas novadā, Svitenē, Ropažos, Siguldā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?