Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ne tikai tiem, kam skatījums jau rūdīts

Inga Melberga

Līdz brīdim, kad Rīga tiks pie sava laikmetīgās mākslas muzeja, vēl jāpaciešas, tikmēr trenējot savu skatīšanās un uztveres pieredzi, kas ne vienmēr ir skaidra un viennozīmīga. Mākslas muzejā Rīgas birža Borisa un Ināras Teterevu fonda mākslas programmas TETE-A-TETE 2015 ietvaros nupat kā atvērta laikmetīgās mākslas izstāde Ar septiņjūdžu zābakiem. Pirmā pietura - Dānija, kas skatītājiem līdz 25. oktobrim piedāvā iepazīt Tenderas Mākslas muzeja kolekciju.

Šī ir pirmā izstāde, ar kuru Borisa un Ināras Teterevu fonds sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju iepazīstina ar Baltijas jūras reģiona muzeju labākajiem laikmetīgās mākslas krājumu piemēriem. Tenderas Mākslas muzejs atrodas Dānijā, Jitlandes dienvidos, netālu no robežas ar Vāciju un 2010. gadā Dānijā ieguvis titulu Gada muzejs. Tā laikmetīgās mākslas kolekcija fokusējas uz XX un XXI gadsimta tendencēm Ziemeļeiropas mākslā. Izstādes kurators Norberts Vēbers ir Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja starptautiskās ekspertu komisijas loceklis un veidojis darbu atlasi arī izstādei Ar septiņjūdžu zābakiem. Pirmā pietura - Dānija, vēloties uzsvērt laikmetīgās mākslas muzeja kā cilvēku komunikācijas centra nozīmi. «Tenderas Mākslas muzejs ir pievilkšanas punkts, cilvēku satikšanās punkts pilsētiņā ar 38 000 iedzīvotāju, bet turp brauc interesenti arī no visas apkārtnes. Ideja par muzeju kā cilvēku un dažādu kultūru tikšanās vietu ir arī Rīgas biržas uzstādījums, un laikmetīgā māksla ir laba tikšanās un komunikācijas tēma,» stāsta Vita Birzaka, mākslas muzeja Rīgas birža izstāžu kuratore.

Izstādē skatāmie darbi nepārstāv tikai Dānijas mākslu - ir arī norvēģi, somi, zviedri, vācieši u. c. V. Birzaka uzskata, ka mentalitātes līmenī, arī ja runājam par laikmetīgās mākslas darbiem, tomēr parādās nacionālas iezīmes. Skatoties slavenā somu tēlnieka Kaina Tapera skulptūras un gleznu, vērojams, ka viņš izmanto senās amatniecības rīkus kā kaltu un cirvi, kaut arī darbos ietvertā ideja ir universāla. Savukārt vācu mākslinieka Rafaela Reinsberga ready-made materiālu instalācija Potsdamas telpa ir atsauce uz postpadomju laiku. «Uz izstādi gribu aicināt visus interesentus, ne tikai tos, kas jau norūdījuši savu skatījumu uz laikmetīgo mākslu. Ikviens var iziet no tradicionālās pozīcijas, kurā ir vēlme mākslas darbu salīdzināt ar dabā redzamo un atpazīstamo, bet es ieteiktu novērtēt ideju. Šie darbi tapuši, balstoties uz formas, ritma un krāsas kompozīciju, ar kuras starpniecību tiek paustas mākslinieka emocijas un iekustinātas arī skatītāja sajūtas,» aicina V. Birzaka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?