Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ne visi savējie Liepiņu saprot

Ar provokatīvu rīcību varbūt varot pievērst uzmanību, bet Dienas aptaujātie Latvijas Reģionu apvienības pašvaldību vadītāji no saviem kolēģiem Saeimā sagaida saturu. Apvienību veidojošās Reģionu alianses dibinātājiem no Pierīgas pašvaldībām svarīgi, lai tām būtu pieejami tie paši finanšu resursi, kas reģionālās attīstības centriem. Pierīgas novadu vadītāji būtu gandarīti, ja LRA deputāti Saeimas komisijās skaidrotu šo situāciju, kas aktualizējusies, arī sākot apspriest jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likumu.

Tā vietā apvienības Saeimas frakcija ieguvusi sabiedrības uzmanību ar LRA līdera Mārtiņa Bondara uzsākto Valsts prezidenta vēlēšanu kampaņu un centieniem panākt, lai no Saeimas bibliotēkas pazustu pirms vairāk nekā desmit gadiem tajā novietotā Jāņa Mitrēvica glezna Saeimas sēde, kuru parlamentam uzdāvināja bijušais deputāts Kārlis Leiškalns. Pagājušajā nedēļā LRA guva ievērību ar frakcijas vadītāja Daiņa Liepiņa atgriešanos Saeimas sēžu zālē pretēji kolēģu lēmumam liegt viņam tajā uzturēties. Šī iemesla dēļ sēde pagājušajā ceturtdienā nenotika. Vēl nav zināms, kā šis konflikts tiks risināts šajā nedēļā, bet viena no iespējām ir liegt D. Liepiņam iespēju ieiet zālē. Saeima šā gada 5. februārī piekrita Jelgavas tiesas lūgumam un atļāva turpināt D. Liepiņa krimināllietas iztiesāšanu, kas ierosināta par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā.

Izlasa un zvana

Reģionu alianses līderis, Babītes novada domes priekšsēdis Andrejs Ence par šo gadījumu uzzinājis no ziņu portāliem un tad zvanījis D. Liepiņam, lai saprastu, kas ir noticis. Uz vaicāto, vai apvienība nav apzināti nobloķējusi sēdi, kurā bija jāizskata arī dažām pašvaldībām nelabvēlīgais pašvaldību finanšu izlīdzināšanas likums, A. Ence iesaucās: «Kas tās par muļķībām! Es tikai no medijiem uzzināju par to.» Viņam ir pārliecība, ka D. Liepiņš pamatoti centies sevi aizstāvēt. «Par to gleznu gan neesmu sajūsmā. Tā ir nevajadzīga kasīšanās. Mēs ar Kārli Leiškalnu vienā pagalmā esam uzauguši,» piebilda A. Ence.

Par centieniem atbrīvoties no K. Leiškalna dāvinājuma sajūsmā nav arī Valkas novada priekšsēdis Vents Armands Krauklis, kurš kādreiz ar K. Leiškalnu bija vienā partijā. Viņš teica: «Ambrāža ap to gleznu Saeimā un pēdējās izrīcības nav tās aktivitātes, ko sagaida vēlētāji. Jo ātrāk mūsu kolēģi to sapratīs, jo labāk.» Savā ziņā viņu rīcību varot izskaidrot, jo no savas pieredzes V. A. Krauklis zina, ka publicitāte ir Latvijas politikas kaite - ar iniciatīvām, kas nav skandalozas, esot grūti gūt ievērību. Valkas mērs pārstāv vienu no reģionālās attīstības centriem, un to viedoklis par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu atšķiras no Pierīgas kolēģu nostājas.

Viens no viņiem - Ādažu novada domes priekšsēdis Māris Sprindžuks - Dienai sacīja: «No malas notiekošais Saeimā neizskatās forši, bet man nav pietiekami informācijas. Zinu tikai to, ka tiesas tiešām strādā lēni.» M. Sprindžuks vēlas, lai viņa kolēģi Saeimas komisijās stāstītu, ka iekšējās migrācijas rezultātā uz Pierīgu pārceļas iedzīvotāji un šie novadi veidojas par attīstības centriem, kuros pieaug ekonomiskā aktivitāte. Tajā pašā laikā Pierīgai neesot pieejamas tās iespējas ES fondu apguvē, kas reģionālajiem centriem.

Aicina beigt pļāpāšanu

No LRA biedru sacītā izriet, ka situācijai, kādu Saeimā radījis D. Liepiņš, ir zināma līdzība ar Vecpiebalgas ceļu. Vairākus mēnešus D. Liepiņš respektēja Saeimas lēmumu, bet pagājušajā nedēļā pēkšņi ieradās sēžu zālē un apsēdās savā vietā. Latvijā ir daudzi lielceļi sliktā stāvoklī, bet par Vecpiebalgas ceļu sabiedrība uzzināja tikai tāpēc, ka aktīvi vietējie cilvēki ar radikālām metodēm pievērsa uzmanību. D. Liepiņš vēlāk skaidroja, ka izšķīries par tik pamanāmu pieeju, jo viņam esot sajūta, ka lietas izskatīšana tiesā apzināti tiekot vilcināta. Arī LRA līderis M. Bondars Dienai šo rīcību skaidroja kā attaisnojamu, jo vairākus mēnešus D. Liepiņš esot pieklājīgi stāstījis kolēģiem Saeimā savu situāciju, bet neviens viņu neesot sadzirdējis. «Es uzskatu, ka ar likumīgām metodēm pret tiesiskuma trūkumu var cīnīties,» sacīja M. Bondars, uzskatot, ka tiesas «velk lietas garumā un tā ierobežo cilvēku iespējas pildīt savus pienākumus».

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) noraida pārmetumus Jelgavas tiesai, jo tās lietu izskatīšanas rādītājs esot virs vidējā. Statistiska liecinot, ka arī kopumā valstī šī situācija esot uzlabojusies - ja 2011. gadā no krimināllietas saņemšanas tiesā līdz tiesas sēdei pagāja 820 dienas, tad 2014. gadā bija vairs tikai 171 diena. «Šitā pļāpāšana vienreiz ir jāizbeidz. Procesa dalībniekiem ir dotas tiesības iesniegt sūdzības, bet tādas nav saņemtas,» Dienai teica Dz. Rasnačs, uzsverot, ka nevienai amatpersonai bez tiesiska pamata arī nav tiesību iejaukties lietu izskatīšanā.

Vairāki D. Liepiņa partijas biedri bija sapratuši, ka prettiesisks ir pret kolēģi vērstais Saeimas lēmums, jo pagājušajā nedēļā sadzirdējuši medijos atreferētu Ģenerālprokuratūras paziņojumu, kurā sacīts, ka tai neesot bijis pamata aicināt Saeimu balsot par D. Liepiņa izdošanu kriminālvajāšanai. Ģenerālprokuratūras informācijā, ar ko iepazinās Diena, ir norādīts - kriminālvajāšana Jelgavas prokuratūrā tika uzsākta laikā, kad D. Liepiņš nebija Saeimas deputāts un līdz ar to nebija nepieciešams saņemt Saeimas piekrišanu D. Liepiņa kriminālvajāšanas uzsākšanai. Politiķi ievēlēja Saeimā, kad lietas iztiesāšana jau bija uzsākta, un tāpēc parlamentā vērsās Jelgavas tiesa, lūdzot iespēju turpināt 2013. gada 1. jūlijā tiesai nodotās krimināllietas izskatīšanu - no lietas saņemšanas brīža tiesa kļuva par kriminālprocesa virzītāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?