Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ne zemākā cena, bet tirgus izpēte

Obligātās civiltiesiskās transporta apdrošināšanas (OCTA) tirgu Latvijā pašlaik raksturo zaudējumi vairāku gadu garumā un asa cīņa par klientu. OCTA ir obligāta, pakalpojums ir teju identisks visiem tā sniedzējiem, tāpēc šķiet pašsaprotami, ka klients gandrīz vienmēr izvēlēsies zemākās cenas piedāvājumu.

Konkurence kļūst arvien sīvāka, un apdrošinātāju piedāvātas polišu cenas - zemākas. Lai arī PZU ir jaunienācējs Latvijas apdrošināšanas tirgū, iesaistīties cīņā par zemāko cenu nav uzņēmuma mērķis. Esam pārliecināti, ka veiksmīgas konkurences pamatā ir nevis cenu dempings, bet gan dziļāka tirgus analīze un detalizētāka klientu segmentācija, kas ļauj noteikt atbilstošu cenu katram segmentam. Arī Lietuvas pieredze liecina, ka pēc zemo cenu cīņām nozarei būs jāmainās un jāstrādā gudrāk, tad ieguvējs ir ne tikai apdrošinātājs, bet arī klients.

Ja OCTA tirgus jau vairākus gadus cieš zaudējumus zemo cenu dēļ, tā ir slikta zīme ne tikai apdrošinātājiem, bet arī klientiem. Tāda situācija ilgstoši nevar pastāvēt - tas nav veselīgi nozarei un galu galā var negatīvi ietekmēt arī apdrošinātāju finansiālo stabilitāti. Taču pirmā neērtība, ar ko jāsaskaras klientiem, - klientu servisa pasliktināšanās un problēmas ar atlīdzību izmaksām. Protams, pašlaik klientam nav motivācijas pirkt dārgāku polisi, jo atlīdzību saņem trešā puse. Tomēr tirgū darbojas sakarība - ja viens pirks lētu polisi, to darīs arī otrs. Tāpēc, pašam ciešot negadījumā, ir risks saņemt mazāku atlīdzību. Savukārt nozare, kas ilgstoši cieš zaudējumus, nevar pastāvēt, tāpēc paredzu, ka OCTA cenas pakāpeniski augs, un no tā iegūs gan klients, gan apdrošinātājs.

Starp citu, Lietuvā ir līdzīga pieredze. Lai arī OCTA cenas tur joprojām ir vienas no zemākajām Eiropā, apdrošinātāji sākuši riskus vērtēt daudz nopietnāk un polises vairs nepārdod par nepamatoti zemām cenām. Konkurence ar zemāko cenu pārorientējusies uz plašāku OCTA polisē iekļauto pakalpojumu klāstu, piemēram, tehnisko palīdzību u. c.

PZU Latvijā plāno konkurēt, padziļināti segmentējot tirgu un piedāvājot atbilstošu cenu katram klientu segmentam. Cenas noteikšanai patlaban tiek izmantoti salīdzinājumā vairāk risku ietekmējošu kritēriju. Uzņēmums ir viens no pirmajiem, kas izmanto Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) informāciju par auto nobraukumu, autovadītāja stāžu un līdzšinējo negadījumu biežumu. Ir dati, kas apdrošinātājiem patlaban nav pieejami, piemēram, soda punktu reģistrs, taču tie būtu noderīgi vēl detalizētākai risku noteikšanai un cenas diferencēšanai. Turklāt tieši LTAB datubāze, kas ir viena no labākajām Baltijā, deva iespēju PZU kā jaunpienācējam izvērtēt situāciju tirgū, lai izvēlētos segmentus, kas pašreiz vēl nav plaši apgūti, - traktortehniku, motociklus, piekabes, mazjaudīgus auto.

Prognozēju, ka tuvākajos gados OCTA nozare piedzīvos pārmaiņas. Jau pašreiz apdrošinātājiem ir pieejams milzīgs datu daudzums par autovadītājiem, lai noteiktu, kurš ir apdomīgs un kurš nav. Apdrošinātāji šo informāciju var izmantot cenu noteikšanā. Tas ietekmēs arī autovadītāju uzvedību - viņi nevēlēsies maksāt vairāk par pārgalvīgu rīcību. Tirgus no tā tikai iegūs, ja vien pārmaiņas nebremzēs uzņēmumi, kas fokusējas uz īstermiņa tirgus daļas iegūšanu, konkurējot ar ļoti zemām cenām.

*PZU Latvijas filiāles vadītājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?