Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Neatsakās no vecajām ērtībām

Līdzās cilvēka pamattiesībām uz dzīvību, brīvību un personas neaizskaramību Eiropas Savienībā (ES) drīz vien varētu ierindoties tiesības uz piekļuvi ūdenim un kanalizācijai. To rosina pilsoņu iniciatīva Tiesības uz ūdeni, aicinot Eiropas Komisiju (EK) sniegt arī juridisku garantiju, ka ūdensapgādes pakalpojumu tirgus ES nekad nenonāks privātā sektora rokās un ka piegādes kompānijas, piemēram, nevarētu atslēgt ūdeni grūtībās nonākušām ģimenēm. EK sola līdz marta vidum pieņemt lēmumu, vai minētos priekšlikumus virzīt kā likumdošanas iniciatīvu.

«Jau šobrīd spēkā esoša rezolūcija atzīst, ka ūdens ir cilvēces kopīgais resurss un sabiedrības kopīgs īpašums, un piekļuve ūdenim jāuzskata par cilvēka fundamentālām un universālām pamattiesībām,» norāda Eiropas Parlamenta (EP) Vides komitejas priekšsēdētājs Matiass Grūts. Vairums parlamenta deputātu uzskata, ka uz ūdens un kanalizācijas pieejamību attiecināmie jautājumi katrai dalībvalstij jārisina pašai, jo situācija ES robežās ir krasi atšķirīga - daļā valstu teju visiem iedzīvotājiem nodrošināta piekļuve ūdenim un kanalizācijai, bet citās, īpaši Eiropas dienvidu daļā esošajās, tā ierobežoto ūdens resursu dēļ ir problēma.

Kā grib, tā noplūdina

Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācijā (LŪKA) norāda, ka mūsu valstī problēma ir nevis dzeramā ūdens un kanalizācijas pieejamība mājsaimniecībām, bet gan nesakārtotais regulējums, kas nekontrolē, kur iedzīvotāji novada savus notekūdeņus un vai tādējādi netiek nodarīts kaitējums videi.

«Latvijā pieeja dzeramajam ūdenim un kanalizācijai nodrošināta visām mājsaimniecībām, bet, tā kā uz mājokli attiecas privātās telpas neaizskaramības princips, likums neuzliek par pienākumu pieslēgties centralizētajam ūdensvadam vai kanalizācijas sistēmai, tāpēc katrs pats var izvēlēties veidus, kā sev šo funkciju nodrošināt,» skaidro LŪKA izpilddirektore Baiba Gulbe, piebilstot, ka ir trīs veidi, kā mājsaimniecības var iegūt ūdeni - rokot aku, veidojot artēzisko urbumu vai pieslēdzoties centrālajam ūdensvadam. Jāpiebilst, ka visi ar to saistītie izdevumi ikvienam jāsedz par personīgajiem līdzekļiem, turklāt pašvaldības ūdens piegādes pakalpojumu tarifos iekļauj maksu par ūdensvada pieeju līdz privātīpašumam.

Pēc B. Gulbes teiktā, vidi visvairāk piesārņo privātmāju iedzīvotāji - īpaši tie, kam tuvumā nav kaimiņu. «Ja nav iespējas pieslēgties centrālajai kanalizācijas sistēmai vai arī mājsaimniecība izvēlas to nedarīt, tad notekūdeņi pārsvarā tiek vai nu novadīti tuvējā meliorācijas grāvī, vai iesūcināti zemē. Taču neviens nekontrolē, vai tie ir attīrīti un vai nav kaitīgi dabai,» norāda LŪKAS izpilddirektore.

Pienākums pieslēgties

Kanalizācijas jautājums jau ilgu laiku bijis pašvaldību un ūdensapgādes pakalpojumu sniedzēju dienas kārtībā. Tā viena daļa patlaban lielā mērā atrisināta - visās pilsētās un arī mazākās apdzīvotās vietās ir pabeigti vai tiek īstenoti ūdenssaimniecības attīstības projekti, no kuriem lielāko daļu finansē ES Kohēzijas fonds vai Eiropas Reģionālās attīstības fonds. Tomēr joprojām nav rasts veids, kā atjaunotajām sistēmām likt pieslēgties tiem iedzīvotājiem, kuri vēlas dzīvot pa vecam - ūdeni ņemot no akas un kanalizāciju novadot bedrē, no kurienes tā tālāk nonāk gruntsūdeņos, sabojājot ūdens kvalitāti viņu pašu akās.

Uz valdības galda pašlaik atrodas arī Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumprojekts, kas minēto problēmu varētu atrisināt. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) norāda, ka jaunais regulējums ļautu pašvaldībām izdot savus saistošos noteikumus par ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu lietošanu to teritorijā. Tas nozīmē, ka ikviena novada dome varētu mājsaimniecībām noteikt par obligātu pieslēgšanos centralizētajiem kanalizācijas tīkliem visur, kur tie pieejami. VARAM arī nākusi klajā ar priekšlikumiem, kā iedzīvotājiem atvieglot ar uzspiestajām pārmaiņām saistīto finansiālo slogu, piedāvājot iespēju pieslēgumu centralizētajām sistēmām atmaksāt pa daļām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?