Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nebūs, kas ravē!

Zigrīda Pūce, stāstot par to, kā viņas un vīra Ināra mājās Saldus rajona Zaņas pagastā nonāca jauns portatīvais dators, par galveno «putras ievārītāju» sauc meitu Initu, kura tikmēr smaida un nemaz neliedzas.

Ģimenē pirms kāda laika esot sprieduši - dators nebūtu par skādi, bet tas jau dārgs prieks un varbūt nemaz arī nav tik ļoti vajadzīgs. «Tā nebija prioritāte,» Inita saka, tomēr, pamanījusi internetā Lattelecom akcijas 1+1=90 reklāmu, uzrakstīja akcijai stāstu par saviem vecākiem, lai sagādātu viņiem pārsteiguma dāvanu kāzu jubilejā. Par ieceri gan atzinusies laikus, bet apdāvināšana izdevusies - Zigrīda un Inārs Pūces iekļuva 90 datoru ieguvēju pulkā. Bērni, mazbērni un draugi čakli par abiem balsojuši, pa kādai balsij piešķirot arī stāstiem par citiem cilvēkiem, kuriem dators mainītu dzīvi uz labo pusi. Par akcijas lietderīgumu pārliecināta arī Zigrīda. «Es vismaz varu iet laukā puķes ravēt, bet, piemēram, daudzi invalīdi ārpus mājas var tikt tikai caur internetu. Tagad gan arī pie mums vairs nebūs, kas ravē!» viņa smejas.

Puķes, stādi, krāšņumaugi ir Zigrīdas sirdslieta. Ap māju plešas ziedošs dārzs, un nu arī jauno datoru Zigrīda pārsvarā izmanto, lai ielūkotos stādaudzētavu mājaslapās. Šad tad viņa uzspēlē spēlītes, apskatās, ko jaunu tīmeklis pastāsta par notikumiem Saldū un citviet. Zigrīda jau astoņus gadus ir arī aizrautīga Bauskas Kantrimūzikas festivāla fane un apmeklētāja. Meita Inita katrreiz viņai nesusi izdrukātu festivāla programmu, bet šogad Zigrīda to pati atradusi internetā. Inita stāsta, ka tēvam Ināram interesē vēsture, piedzīvots arī izsūtījums, tāpēc tīmeklī atrodamajos dzīvesstāstos viņam būtu daudz interesantas lasāmvielas. Inārs gan pagaidām tuvākas attiecības ar jauno datoru vēl nav nodibinājis. «Tad es no tā nemaz neatkāptos,» viņš saka. «Lipīgs jau viņš ir,» atzīst arī Zigrīda. «Kādreiz domāju - ko var sēdēt pie tiem datoriem? Bet tagad sēžu es arī.»

Pūču ģimene Zaņas pusē ir iesakņojusies. Inārs visu mūžu bijis šoferis kolhozā, Zigrīda strādājusi par zootehniķi, «sēklotāju», arī pastā. Tagad viņi tur bariņu cūku, lai pensija lielāka, un dzimtas zemē audzē kviešus, ar ko suķus barot. «Visu darām paši - sējam, kopjam, kuļam. Ar bankām nekrāmējamies, kredītu nav, tāpēc arī krīzes nav,» saka Inārs. Saimniecības atskaites regulāri jāiesniedz arī Valsts ieņēmumu dienestā, taču to izdarīt ar interneta palīdzību Zigrīda vēl tikai gatavojas iemācīties. Lai līdz tam tiktu, dators pamatīgāk jāapgūst un jāiemanto drošības sajūta, ar to rīkojoties. «Vēl esmu galīgs zaļknābis,» Zigrīda teic, tomēr piebilst, ka kaut kas pamazām uz priekšu iet un sanāk. Ja tikai biežāk būtu kāds, kas pamāca. Dēlam un meitai ne vienmēr atrodas laiks izrauties no savām saimniecībām un darbiem. Inita ir Zaņas pagasta kultūras darba organizatore, arī lauku attīstības speciāliste un ne bez lepnuma stāsta par pagasta aktīvo biedrību Gaismas pusē, dabas taku, brīvdabas estrādi un ikgadējiem Ūdens svētkiem. Taču mamma bez padomiem datorlietās nepaliekot, arī datora pele uzdāvināta. Zigrīda gan teic, ka esot redzējusi dūšīgākas peles. «Žurkas,» smej Inārs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?