Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Nedienām jauni vaibsti

Garajā starpbrīdī no Bauskas Valsts ģimnāzijas (BVĢ) ēkas iziet vairāki desmiti skolēnu un dodas tuvējā iepirkšanās kompleksa virzienā. Diena viņiem seko un novēro - daļa ieiet ātro uzkodu ēstuvē, pārējie - lielveikalā, kur īpaša pielūgsme tiek smalkmaizīšu un kulinārijas stendam. Pēc ģimnāzistu lūguma pārdevēja līdzņemšanas traukos servē ne to veselīgāko pārtiku - eļļā ceptus kartupeļus, ne mazāk taukainus gaļas izstrādājumus un majonēzē izmērcētus salātus.

«Skolā nav ēdnīcas, pusdienas ved cita firma, bet par tām ir priekšapmaksa. Lai gan mājaslapā var redzēt katras dienas ēdienkarti, šo pakalpojumu izvēlas tikai daži. Mēs pārējie bariņā katru dienu nākam iepirkties uz lielveikalu un, ja labs laiks, paēdam uz soliņa, ja nē - klasē,» atklāj 10. klases audzēkne.

Kritiskā situācija, kādā Bauskas novada lielākā skola atradās mācību gada sākumā, vēl nav beigusies, vienīgi ieguvusi citus vaibstus. Skolas direktors Raimonds Žabovs atklāj, ka joprojām nav izbūvēts ēdināšanas bloks - ne kur maltīti pagatavot, ne pabarot novada lielākās mācību iestādes skolēnus. Tāpēc rasts pagaidu risinājums - pusdienas termotraukos pievedot divas firmas, un bērni kopā ar audzinātājām ieturoties klašu telpās.

Skolotājas saslimušas

Taču lielāko satraukumu BVĢ un blakus korpusā esošās Bauskas sākumskolas vadībai rada cits jautājums - vai līdz ar sala iestāšanos radiatoros ieplūdīs siltums? Lai gan apkures sezona jau sākusies, abu skolu ēkās no tās ne miņas, jo SIA Starbag, kas, piedāvājot zemāko cenu, uzvarēja Bauskas novada domes pērnā gada nogalē izsludinātajā iepirkumā par abu skolu ēku būvdarbiem un energoefektivitātes paaugstināšanu, nav pabeiguši siltummezgla izbūvi. Uzņēmuma būvdarbu vadītājs Uģis Strupulis sola, ka tas tikšot izdarīts līdz mēneša beigām, tomēr skolu vadībai ir pamats bažām.

Pirmdien pēc kārtējās būvsapulces, kurā pats U. Strupulis gan neieradās, atklājies, ka pirmās detaļas siltummezgla izbūvei ēkā ievestas tikai todien un arī būvuzraugs atzinis, ka apkures sistēmas izbūve ieilgusi par mēnesi. Laikraksta Bauskas Dzīve žurnālists Uldis Varnevičs ziņo: ģimnāzijas direktors sapulcē sūdzējies, ka esot saslimušas sešas skolotājas - telpās pašlaik esot tikai apmēram 16 grādu. Uz Dienas jautājumu, vai ir garantija, ka bērniem nenāksies salt, R. Žabovs caur nopūtu nosaka: «Ne par ko nevar būt drošs, atliek tikai cerēt.»

Atņem sastatnes

Arī iepriekš SIA Starbag ar saistību izpildi nav tikusi galā kā pienāktos. BVĢ direktors norāda, ka firmas darba organizācija esot vāja un būvniecības grafiks netiekot ievērots - remonts nevirzās ne tikai ēdināšanas blokā, bet joprojām nav pabeigta arī ventilācijas un elektroapgādes sistēmas izbūve. Nepieejamas arī citas telpas, piemēram, zēnu mājturības kabinets, bet aktu zālē nevar noritēt pasākumi un deju stundas, jo tur iekārtota mācību klase. Savukārt sākumskolas ēkā ieilgušo būvdarbu dēļ slēgts viss pirmais stāvs. SIA Starbag izvēli iepirkumā par neveiksmīgu iepriekš atzina arī Bauskas novada domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks (NA).

«Līguma izpildes termiņš ir nākamā gada aprīlis, un strādājam pa posmiem,» Dienai skaidro U. Strupulis, nenoliedzot, ka atsevišķi darbi iekavējušies un iemesls esot ne vien strādnieku trūkums, bet arī nepārtrauktās izmaiņas projektā, kā dēļ būvniekiem nākas veikt iepriekš neplānotus darbus. Piemēram, visu logu palodžu betonēšanu, lai pa spraugām nepūstu vējš, bet skolas virtuvē - papildu darbus vairāk nekā 20 tūkstošu eiro vērtībā. Būvniekus piemeklējušas arī likstas - skolas ēku apsargājošās SIA Ar Bo vadītājs Bogdans Kohanovskis Dienai atklāj, ka pirms dažām nedēļām kāda lietuviešu uzņēmuma darbinieki atbraukuši uz objektu un bez saskaņošanas noņēmuši visas pie ārsienām novietotās sastatnes, kas bija vajadzīgas ēkas siltināšanai. Izrādās - SIA Starbag neesot norēķinājusies par sastatņu nomu un to īpašniekiem apnicis gaidīt, tāpēc sekojusi radikāla rīcība.

Tagad fasādes pusē vietā ir citas sastatnes, apklātas ar pelēku, necaurredzamu plēvi, un tās dēļ skolēniem tiek laupīta dienasgaisma. Direktors atzīst, ka mācību telpās ir tumšs, tāpēc visu laiku jātur ieslēgts mākslīgais apgaismojums. U. Strupulis sola, ka mācīšanās kā kurmja alā drīz beigšoties, jo līdz novembra beigām siltināšanas darbi tikšot paveikti un sastatnes noņemtas. Viņš arī pārmet, ka pēc iepriekšējā Dienas raksta par krīzes situāciju BVĢ pārbaudes objektā pastiprinājusi Valsts darba inspekcija. Toreiz kāds strādnieks atklāja, ka SIA Starbag ar viņu un pāris citiem kolēģiem neesot noslēgusi darba līgumu un neizmaksājusi algu.

Diena jau rakstīja, ka minētais uzņēmums līdz šim nebija veicis tik apjomīgus darbus kā BVĢ un Bauskas sākumskolā. Taču kumoss - teju miljons eiro, ko novada dome atvēlēja skolu kapitālajam remontam, bijis tik iekārojams, ka iegūt pasūtījumu vajadzējis par katru cenu. Skolā notiekošais liek secināt, ka uzņēmums pats sevi iedzinis lamatās - kvalificētu strādnieku trūkuma dēļ darbi nesokas, daudz ko nākas pārveidot atbilstoši kvalitātes prasībām.

Saimnieciski nerīkojās arī pašvaldība, kas necentās skolas energoefektivitātes paaugstināšanas darbiem piesaistīt ES struktūrfondu finansējumu un pietiekami neizsvēra arī ar projektu saistītos riskus un neērtības. No tām tagad cieš bērni un darbinieki, kam skolu nākas dalīt ar būvniekiem. Pagājušajā nedēļā pārbaudi mācību iestādē veica Veselības inspekcija. Sūdzības no skolēniem par celtniecības putekļiem neesot saņemtas un vide atzīta par piemērotu, jo remontdarbu un mācību zonas ir nodalītas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?