Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Nedrīkst nokaut pozitīvu attieksmi

«Ķīmija ir ļoti loģiska zinātne. Tā palīdz izprast pasauli, visu procesu dabu. Man arī vienkārši patīk sadarboties ar skolēniem, un ķīmijā šī sadarbība un iesaistīšanās kopējā domāšanas un pētīšanas procesā ir ļoti saistoša,» saka Talsu Valsts ģimnāzijas ķīmijas skolotāja Ilze Ventiņa. Viņu ļoti iepriecinājusi iespēja piedalīties Ekselences balvas konkursā, jo tas pulcējis domubiedrus un apliecinājis, ka radoša, uz sadarbību orientēta pieeja ir dzīvotspējīga un derīga.

I.Ventiņa uzsver - patlaban ļoti acīmredzami pienācis brīdis, kad skolā jāsavieno klasiska ķīmijas apguve, kas saistīta ar teorijas izpratni, un mūsdienīgā ikdiena, šodienas sasniegumi, tostarp jauni veidi, kā kaut ko mērīt, konstatēt, apstrādāt datus. «Tas, protams, sarežģī skolotāja darbu. Turklāt no klasiskās pieejas pavisam atvadīties arī nevar, jo tā dod pamatu, uz kā balstās arī viss jaunais. Bet skolēni jātuvina reālajai dzīvei, jo tikai tā viņi var saprast, kas nepieciešams ķīmiķiem darba tirgū, kā ķīmija parādās ikdienā, drošībā, lietu kārtībā,» saka skolotāja. Ķīmijas stundās jāsavieno teorija un praktiska darbošanās, jāpaspēj tikt galā ar konkrētiem uzdevumiem, bet I. Ventiņai gribētos vairāk laika plašākai mūsdienu tehnoloģiju izmantošanai, lai gan tās mācību procesā ir tikai līdzekļi mērķu sasniegšanai, savukārt mācību rezultāts būs atkarīgs no skolotāja un skolēna sadarbības.

Laika un mācīšanās prasmju trūkums nereti ierobežo arī skolēnus, piemēram, lai kādā tēmā ietu dziļāk. I. Ventiņa norāda, ka mācību priekšmetu standartos plānotās izmaiņas varētu dot vairāk laika kādu tēmu padziļinātai apguvei, iespējams, sašaurinot kopējo apgūstamo jautājumu loku. «Skolā skolēnam ir svarīgi iemācīties strādāt ar informāciju, plānot un virzīt savu mācību darbu, pārvarēt grūtības un gūt prieku par sava darba rezultātu. Tad augstskolā viņš varēs sekmīgi kaut ko apgūt padziļināti, specializēties,» saka I. Ventiņa. Skolēnam jāļauj gūt prieku par paveikto, bet nedrīkst gaidīt no visiem bērniem vienādu rezultātu. «Nav tā, ka līderis būs tas, kas spoži atrisinās ķīmijas uzdevumus. Citam tas pozitīvais rezultāts izpaudīsies savādāk,» norāda skolotāja un uzsver, ka ikvienam skolēnam jāļauj ķīmijas stundās justies cilvēcīgi un nevienā nedrīkst nokaut pozitīvo attieksmi pret šo zinātni, lai kādas viņam tajā būtu sekmes. «8.-9. klasē no ķīmijas ar kaut kādu vienkāršotu vērtēšanu bieži tiek aizbaidīti skolēni, kas nākotnē varbūt būtu varējuši kļūt par labiem ķīmijas speciālistiem. Motivācija un interese var rasties arī vēlāk.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?