Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Negāju skolā. Apzagu privātmāj as un dzīvokļus

«Ja nebūtu nonācis šeit, varbūt būtu izdarījis ko trakāku,» saka 17 gadu vecais Normunds (jauniešu vārdi mainīti). Kalsns jaunietis tumšiem matiem nāk no četru bērnu ģimenes un ap diviem gadiem uzturas sociālās korekcijas izglītības iestādē (SKII) Naukšēni. No 5. klases viņš nebija gājis skolā, bet gan nodarbojies ar zagšanu.

«To darīju draugu kompānijā. Dažreiz arī pats paņēmu kādu riteni, kaut ko no privātmājām un dzīvokļiem,» viņš stāsta, vairīdamies no acu kontakta. Tagad viņš atgūst nokavēto - mācās 6. klasē un nākotnē grib kļūt par automehāniķi. Nākamnedēļ viņš atstās iestādi un atgriezīsies dzimtajās Cēsīs. Vai puisis pratīs noturēties, nepastrādājis jaunus pārkāpumus? «Centīšos,» viņš nosaka.

Normunds ir viens no desmitiem jauniešu, kuriem pēdējos gados ar tiesas lēmumu piemērots audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis - ievietošana Naukšēnos, kas ir vienīgā šāda veida iestāde Latvijā. Līdzās sabiedriskajam darbam, brīdinājumam un uzvedības ierobežojumiem ievietošana SKII ir arī alternatīva kriminālsodam. Lai arī valstī nepilngadīgo likumpārkāpēju skaits arvien samazinās, tas skaidrojams ar demogrāfiskiem rādītājiem, nevis labāku noziedzības profilaksi. Speciālisti ir vienisprātis - jāstrādā ne vien ar pašu jaunieti, bet arī ar viņa ģimeni un apkārtējo vidi.

Ģimenes nelabvēlīgas

SKII Naukšēni izvietota bijušās muižas teritorijā - skatam paveras skaisti sakopts parks ar strūklaku un puķu dobēm, dziļumā vīd svaigi izremontēta muižas ēka. Starpbrīdī šeit izskatās gluži kā parastā skolā - gaitenī valda troksnis, jaunieši smejas, skaļi sarunājas. Par to, ka atrodamies īpašā iestādē, atgādina vien režīma uzraugs formastērpā, kas ne uz brīdi neatstāj audzēkņus vienus.

Pašlaik Naukšēnos uzturas 28 jaunieši vecumā no 11 līdz 18 gadiem - vairākums ir zēni. Audzēkņi šeit nonāk no visas Latvijas. Lielākā daļa pastrādājuši zādzības un laupīšanas, daži - arī smagus noziegumus. Divi tiek vainoti seksuālā izmantošanā, šeit atrodas arī puisis no Latgales, kurš nogalinājis savu desmit gadu veco biedru. Lielākoties audzēkņi nāk no nelabvēlīgām ģimenēm vai bērnunamiem. Noziedzība parasti iet roku rokā ar klaiņošanu - pusaudži neapmeklē skolu, kompānijās lieto apreibinošas vielas.

Jauniešiem iestādē jāuzturas cauru gadu, tikai daļa skolēnu brīvdienās dodas mājās. «Tā ir iespēja pusaudzi izņemt no vides, kurā viņš grimst uz leju. Šeit nav citas izvēles - jānāk uz stundām,» saka direktora vietniece Ligita Ceriņa. Klases ir nelielas, ar audzēkņiem strādā individuāli. Sekmes bieži vien strauji uzlabojas. Piemēram, 7. klases skolnieces Lienes (16) mīļākais priekšmets ir vēsture - viņa piedalījusies starprajonu olimpiādē un konkursā Vēsture ap mums. Nodūrusi skatienu, gariem melniem matiem krītot par seju, viņa stāsta, ka dzimtajā Jelgavā nav apmeklējusi skolu: «Slikti uzvedos, bet tagad esmu labojusies.»

Līdztekus sociālās korekcijas izglītības programmai Naukšēnos realizē arī speciālo programmu - jauniešiem ar garīgās attīstības traucējumiem, kuru skaits šogad sasniedzis četrus. Papildus mācību stundām visiem audzēkņiem divreiz mēnesī jātiekas ar sociālo pedagogu. Jāapmeklē arī grupu nodarbības, kā automehānika, datorzinības, kokapstrāde, kulinārija, apģērba dizains. Muižas ēkās iekārtotas labi aprīkotas darbnīcas, moderna trenažieru zāle. Ir arī siltumnīca, kurā jaunieši paši audzē dārzeņus. No 2010. līdz 2012. gadam Naukšēnos īstenoja ES līdzfinansētu projektu - tā ietvaros varēja apgūt darba praksi pie vietējiem uzņēmējiem, mācīties pavāra, konditora profesiju. Aigars (16) ir izlēmis nākotnē kļūt par pavāru un nesen uzvarējis skolas konkursā, pagatavojot veselīgu ēdienu. Puisis nāk no Saldus un pašlaik mācās 7. klasē. «Ar draugiem bastojām stundas, izdomājām naudas izkrāpšanas plānu un to īstenojām. Labi, ka nonācu šeit, - laikus attapos,» viņš saka.

Vecāki pieviļ

Gan meitenes, gan puiši dzīvo pa vienam vai diviem istabiņā. Kādas meitenes istabiņa izskatās omulīgi - gulta, drēbju skapis, pie sienas skolas konkursu diplomi un radinieku foto. Turpat gaitenī pie sienas piesprausta lapa ar uzvedības vērtēšanas kārtības skaidrojumu. Visas aktivitātes vērtē pa punktiem - par labām sekmēm un uzvedību jaunieši saņem pamudinājumu - papildu atvaļinājuma dienas, ekskursijas, velobraucienus. Turpretī par nesekmību, fizisku ietekmēšanu vai lamāšanos punktus atņem. Audzēkņi atzīst, ka noteikumus ievērot nav tik viegli, bet ar laiku pierod.

Vecākus arī aicina uz iestādi, taču attālums un naudas trūkums bieži izrādās šķērslis. Divreiz nedēļā vecākiem var zvanīt. «Mēdz būt gadījumi, ka vecāki ilgstoši neizrāda interesi vai apsola atbraukt, bet to ne dara. Uzreiz jūtamas sekas - bērns nav motivēts, viņš kārtējo reizi ir dziļi pievilts,» bilst direktora vietniece Inga Pētersone.

Jauniešu likteņi pēc iestādes atstāšanas ir dažādi. «Pirmajām audzēknēm jau ir ģimene un šeit apgūtais ir noderējis,» saka L. Ceriņa. Taču parasti jāatgriežas tajā pašā vidē, un noturēties ir grūti. «Kas tad strādā ar ģimeni, kamēr bērns no tās izņemts?» vaicā I. Pētersone. Kontaktus ar bijušajiem audzēkņiem oficiāli uztur pusgadu pēc iestādes atstāšanas. Pēc sociālo dienestu sniegtās informācijas, lielākā daļa no pagājušā gada beidzējiem mācījušies, turpretī trešdaļa reizēm traucējuši sabiedrisko kārtību. L. Ceriņa neslēpj, ka daži bijušie audzēkņi vēlāk tikuši krimināli sodīti un nonākuši Cēsu nepilngadīgo kolonijā. Patlaban tur uzturas ap 50 jauniešu, kas notiesāti par sevišķi smagiem noziegumiem.

Kliedz pēc palīdzības

Kriminālsods gan var izpausties ne tikai kā reāla, bet arī kā nosacīta brīvības atņemšana, piespiedu darbs vai naudas sods. Ar šādiem gadījumiem strādā Valsts probācijas dienests (VPD). Kaut arī tas īsteno vairākas programmas, lai panāktu izmaiņas klientu uzvedībā, ar nepilngadīgajiem strādāt ir grūtāk. «Darbs notiek grupās, bet viņi ļoti paļaujas uz grupas līderi. Bijuši gadījumi, ka pēc vielu lietošanas menedžmenta programmas visa grupa aiziet uz kafejnīcu un lieto šīs pašas vielas,» stāsta VPD vadītāja vietniece Irina Pūrīte.

Sabiedriskās politikas centra Providus pētniece Ilona Kronberga gan uzskata, ka ne kriminālsods, ne ievietošana SKII nav labākais risinājums. «Ar bērnu un viņa vecākiem jāstrādā uz vietas - jāsakārto vide, kurā viņam radušās problēmas. Vide, kura bērnu ietekmē nelabvēlīgi, tāpat paņems viņu atpakaļ.» Viņa gan piebilst, ka pašlaik Naukšēniem nav pieņemamas alternatīvas. «Mūsu mērķis ir nesabojāt jaunietim dzīvi, lai viņam nebūtu kriminālsodāmības. Bērns ar sliktu uzvedību kliedz pēc palīdzības, taču mēs metamies viņu sodīt un saņemam vēl sliktāku rezultātu.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?