Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Negribu plūst pa straumi

Lai īstenotu savus mērķus, no tiem nevajag atteikties, vienmēr visā jāizdara mazliet vairāk, nekā prasīts, un noteikti jāatmet slinkums - ir pārliecināts Rolands Ševčenko no Salaspils 1. vidusskolas 11. klases. «Dažreiz jau slinkums nav slikts, atpūsties arī gribas, bet, ja tas ieietas kā dzīves ritms, tas vairs nav normāli. Es pats vienreiz saslimu ar slinkumu, vairs negribu. No tā perioda palicis maz emociju, atmiņu, jo nav jau ko atcerēties,» viņš saka.

Tagad Rolanda nedēļas plānā grūti atrast kādu brīvu brīdi, jo katru dienu pēc stundām ir vēl kas darāms. Rolands ir priekšsēdētāja vietnieks jeb «otrais cilvēks» skolas Skolēnu padomē, kā arī viens no dibinātājiem un aktīviem darboņiem Salaspils jauniešu organizācijā Zibsnis, kas eksistē jau labu laiku, bet biedrības statusu ieguvusi pirms gada. «Darbojamies, lai jauniešiem Salaspilī būtu ko darīt. Organizējam pasākumus, seminārus, lekcijas, šodien plānosim karaokes vakaru,» Rolands uzskaita un stāsta, ka caur organizāciju pats šovasar pabijis jauniešu apmaiņās Polijā un Rumānijā.

Paralēli viņš pārstāv jauniešu intereses arī Salaspils domes pasākumos un dažādu projektu darba grupās. «Piedalāmies neformālās diskusijās un lemšanā par dažādām Salaspils aktualitātēm - piemēram, celt baseinu vai ne. Tikko pārrunājām neseno Zinātnes nedēļu - kas bija labi, kas slikti. Mūsu viedoklis Salaspilī, visticamāk, ir svarīgs, tāpēc cenšamies to izpaust,» Rolands saka. Par vienu no pēdējā laika uzvarām viņš sauc pašu rakstītu un vinnētu projektu par jauniešu telpas iekārtošanu kultūras namā. «Tagad mums ir viss, ko gribējām - galdi, pufi, datori, projektors.»

Zināmu vilšanos Rolandam gan mēdz sagādāt Salaspils jauniešu pasivitāte. Bieži vien sanākot, ka Zibsnis pasākumus - gan izzinošas lekcijas, gan pat ballītes - sarīko pats sev, jo pārējie nereti priekšroku dod sēdēšanai pie televizora vai datora. «Ja, piemēram, uz skolu atbrauc ugunsdzēsēji pastāstīt par savu jomu un tas ir obligāts pasākums, jauniešiem acis ir vaļā, viņi uzdod jautājumus, viss notiek. Bet, ja tieši tas pats notiktu ārpus stundām - varu derēt, ka tur to jauniešu nebūtu. Jo tas ir ārpus skolas - vai man to vajag, kas man par to būs utt.,» Rolands sūkstās, taču plinti mest krūmos negrasās. «Jo mums pašiem gribas ar šādiem pasākumiem izklaidēties. Jābūt mazliet egoistam.»

Puisis vadās pēc tā, ka jāizmanto visas iespējas, ko dzīve piespēlē, un ka daudzveidīgās ārpusskolas nodarbes palīdz pilnveidoties. Tomēr mācības esot primārais, un nupat jau iestājies neliels pagurums un brīdis, kad iespēju birumu būs jāsāk šķirot - ko izvēlēties un ko ne. Tādām īstām izklaidēm Rolandam laika pat neatliek. Taču pie viņa hobijiem pieskaitāma laikrakstu un žurnālu lasīšana, interesēšanās par notikumiem Latvijā, pasaulē. «Cenšos veidot savu attieksmi, dažkārt par to pastrīdos ar citiem. Zinu, ka citi ir jāuzklausa, bet bieži tā nesanāk, jo mēdzu uzspiest savu viedokli un censties par to pārliecināt,» Rolands atzīst. Viņš norāda, ka arī par aktualitātēm jaunieši interesējas kūtri. «Piemēram, ģeogrāfijas stundā ir tēma par konfliktiem. Es pieminu, ka tur un tur ir tāds un tāds konflikts, bet klasesbiedri prasa - kas, kur, kāpēc? Un tad liekas - jūs taču dzīvojat XXI gadsimtā, jums būtu jāzina, kāds konflikts ir Gruzijai ar Krieviju…Vai arī kas ir Pussy Riot lieta.»

Viens no Rolanda mērķiem dzīvē - bez paceļošanas pa pasauli un ģimenes - ir kļūšana par personību ar savu nostāju. «Es negribu iet ar citiem klases puišiem spēlēt pēc stundām hokeju, ja man tas neinteresē. Drīzāk mēģināšu izdomāt ko citu un pavilkt līdzi arī citus. Mans mērķis ir saglabāt šo īpašību - spēju iet pret straumi,» Rolands saka. Savs skats, iespējams, visai atšķirīgs no citu skolēnu domām, viņam ir arī par pārmaiņām izglītībā. «Man patīk, ka skolā ienākusi modernizācija - kaut vai nedaudz, ka ir interaktīvā tāfele. Bet vairāk arī nevajag. Domāju, ka ideja par planšetdatoriem klasēs ir slikta, jo pazudīs kontakts ar skolotāju, vienam ar otru. Jauniešiem vajag kaut kādu radošumu, lai viņi stundā kaut kā izpaužas, darbojas, komunicē savā starpā, nevis tikai vēro, kas notiek ekrānā,» Rolands teic un uzsver, ka teorijas jautājumos nekā labāka par dzīvu skolotāju nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Uzmanību!
Ja arī jūs pazīstat kādu interesantu skolēnu - personību, atrakstiet Skolas Dienai - [email protected]!

Laika plāns Rolanda drudžainajā dienas režīmā plā



Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?