Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Neizglītots. Galvenais - labs cilvēks?

Kaut viņš vispār nevērtu muti vaļā! - Elīna arvien iekšēji nodreb, kad vīrs iekrīt sarunās, ja viņa viesībās ar kolēģiem un draugiem sāk runāt par darbu vai arī apspriest kādu jaunāko teātra izrādi. Jurim patīk Delfu komentētāju stilā gari un plaši izrunāties par jebkuru tēmu, savukārt Elīna ir pamanījusi, ka draugi tādās reizēs smalkjūtīgi novēršas, cenšoties slēpt līdzjūtīgu smaidu, vai arī uzreiz pārtrauc sarunas.

Elīna ir mēģinājusi vīram pēc viesībām to aizrādīt, taču Juris vienmēr apvainojas. «Vai tad es nedrīkstēšu paust savu viedokli? Smalkie kundziņi atradušies! Tu taču zināji, ko precēji?»

Tagad Elīna zina, kāpēc tik strauji apraujas visas pasakas par princeses un cūkgana laulībām, jo, tālāk risināts, šis attiecību stāsts nebūt neizklausītos tik romantiski.

Vīrietis no cita plauktiņa

Kad sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna pirms pāris gadiem kādā ballītē Jāņos iepazinās ar Juri, viņš atstāja labu iespaidu. Kā nekā stalts, iznesīgs, labi dejo! Ko vēl var vēlēties neliela rajona, nu jau novada, centrā, kur visi brīvie vīrieši gluži vai uz pirkstiem saskaitāmi? Pēc augstskolas beigšanas Elīna atgriezās dzimtajā pilsētā, kur atradās darbs pašvaldībā, taču ģimeni jau ilgāku laiku neizdevās izveidot, bioloģiskais pulkstenis tikšķēja tik skaļi, ka pat apklusināja draudzeņu stāstus, ka Jurim ar grūtībām izdevies pabeigt pamatskolu. «Nu un tad, galvenais, ka labs cilvēks un foršs vīrietis! Jums laikam skauž, ka Jurim ir nauda!»

Kur pierobežā Juris pelnīja naudu, Elīna detalizēti pat nejautāja, gan viņai, gan bērnam tik tiešām nekā netrūka, vīrs paspēja gan strādāt par apsargu firmā, gan arī savas biznesa darīšanas kārtot, nedzēra, bija maigs un kaislīgs.

Problēmas sākās tad, kad Elīnai gribējās kopā ar vīru aiziet uz koncertu, teātra viesizrādi vai darbavietas balli. Nē, Juris neatteica, tieši otrādi, viņš par šo uzaicinājumu staroja, rūpīgi saposās, bija galants un pieklājīgs, taču tikai līdz pirmajai sarunai, kad arī viņam gribējās paspīdēt ar savām zināšanām....

Juris nesaprata, kāpēc Elīnas draugi no viņa novēršas, taču Elīna nekā neteica. Mīļā miera labad viņa tagad cenšas izvairīties no visiem ielūgumiem un sēdēt mājās.

Justies apbrīnotai

«Nu, mīļā, nepietiek jau visām to prinču, nākas arī cūkganus precēt,» smejas Gita. Arī viņas stāsts ir reāls. Pilsētas sabiedrība noelsās vien, kad lielas firmas vadītāja apprecējās ar vīrieti no pavisam cita plauktiņa, vietējā autotransporta uzņēmuma šoferi. Nu jau kopā nodzīvoti vairāk nekā pieci gadi. Gita atzīstas, ka arī viņa ilgi domājusi un šaubījusies, vai Ansis sapratīs viņas darbu, vai reizēm nejutīsies pazemots par to, ka viņa nopelna vairāk, vai viņai pašai neliksies garlaicīgi, tomēr tagad savu izvēli nenožēlo.

«Man patīk. Šajās attiecībās ir kas vilinošs un izgaršojams! Kāpēc man nebūt visu laiku apbrīnotai un līdz galam neizprotamai? Galvenais, ka es varu savu vīrieti cienīt, ka arī viņu ciena viņa paša vidē. Cienījams šoferis ir iekārojamāks un mīlamāks nekā necienīts, lišķīgs un gļēvs uzņēmējs, ministrs vai zinātņu doktors.»

Gita pasmejas, ka arī Ansis nereti mēģina dot padomus darba lietās, kas parasti ir visai naivi un nereti pat kaitina. «Es tikai smeju, lai pieraksta visas idejas un realizē, kad pats vadīs savu firmu, un sabučoju viņu. Kaut gan tas kaitina, tik vien jau var pieciest. Varbūt tas skan nedaudz ciniski, bet sievietei attiecības ar vīrieti būtu jātver vieglāk, jābauda dzīve un jāizmanto tā vīrieša daļa, kas viņai der. Abi no tā būs tikai ieguvēji.»

Vienota izpratne par lietām

Mūsu sociālajā iekārtā diemžēl ir tā, ka vīrieši vairāk orientējas uz naudas pelnīšanu, kas ne vienmēr ir saistīta ar izglītības diplomu, savukārt sievietes vairāk izvēlas izglītību, meklē darbu jomās, kur ir stabilas garantijas - valsts, pašvaldības iestādēs, atzīst ģimenes psihoterapeits Sandis Dūšelis. Harmoniska kopdzīve nav tieši atkarīga no izglītības, bet gan no izpratnes līmeņa un dziļuma, svarīgi, lai ir līdzīga izpratne par lietām, lai partneriem abiem kopā būtu interesanti.

Ir cilvēki, kuriem izglītība ir tieši saistīta ar viņu pašnovērtējumu, viņi salīdzina sevi ar citiem, tāpēc arī ar savu partneri visu laiku konkurē, sacenšas, kurš ir izglītotāks, kurš vairāk nopelna. Šāda pozīcija attiecībām varbūt piedod asumu, taču pie harmonijas nenoved. Ir tāds teiciens - ja viens ir uzvarētājs, tad zaudē abi, jo gandarījums ir ļoti īslaicīgs. Tur, kur partneri meklē kopīgu pamatu lietās, kas nav saistītas ar sociālo jomu, bet kas sagādā prieku būt kopā - mīlestība, draudzība, iejūtība, sapratne, viss ir kārtībā.

Protams, var jau būt satraukums - kā manu partneri novērtēs sabiedrība, kā tas ietekmēs manu politiķa vai uzņēmēja karjeru, bet tas nenozīmē, ka šādas attiecības nevar būt harmoniskas un stabilas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?